Jordskjelv i Syria og Tyrkia

0

En tragedie og et mareritt – og Syrias ofre ble oversett


Av Eva Thomassen

12 år med krig, sanksjoner og nå dette. Syrere graver med bare hendene i ruinene etter overlevende. Sanksjonene dreper mennesker som nå kanskje kunne vært gravd fram hvis bare…

Syria er underlagt de mest dødbringende sanksjonene i verden.  Fersk rapport fra FN dokumenterer hvordan dette rammer den syriske befolkningen.

Jordskjelvet nylig har rammet både Tyrkia og Syria. Bistand til Tyrkia kommer fra hele verden og spesielt fra vestlige land. Hjelpen til Syria kommer kun fra arabiske land og fra land vesten ikke liker. Som er underlagt sanksjoner fra USA og EU. Disse landene trosser nå sanksjonene for å bistå Syria. Algerie, Iran, Nord- Korea, Russland, Cuba, Venezuela, Irak

Les Middle East Eye: Turkey-Syria earthquake: Are Syrian victims being overlooked?

Hvorfor er det sånn?

Tyrkia

Tyrkia er ikke underlagt sanksjoner.

Derfor kommer hjelpen til Tyrkia uten konsekvenser for giverne.

USA har ikke planer eller er i ferd med å gjennomføre regimeskifte i Tyrkia. Tyrkia er en alliert.

Tyrkia er med i NATO. Stoltenberg sender solidaritetshilsen til Tyrkia. NATO lover bistand omgående. I Stoltenbergs verden finnes ikke Syria.

Syria

Syria, derimot. Sanksjoner skal ramme alle som forsøker å ha kontakt med Syria. Altså de rammer alle som bryter sanksjonene. F.eks. land som vil hjelpe Syria å gjenoppbygge landet. De rammer de som vil gi humanitær bistand. Det rammer landene som forsøker å opprette diplomatiske forbindelser med Syria.

Les: Unilateral Sanctions Prevent Third Parties From Sending Aid to Syria, Says Official

USA

Sanksjonene USA har innført mot Syria rammer tredjepart. F.eks. medisinfabrikker om de forsøker å samhandle med Damaskus. Da risikere disse firmaene bøter i millionklassen, bankene som forsøkte å overføre penger, firmaene som ville bistå i frakt av hjelpen, rederiene, mannskapet på båtene, havnene og tilslutt landene som vil hjelpe. USA har truet med å ødelegge økonomien til gulfstatene dersom de vil opprette kontakt med Damaskus.

Det hevdes at humanitær bistand er unntatt sanksjoner, men det stemmer ikke. USA har lagt begrensninger. Medisiner som inneholder med en 10% amerikansk innhold står på sanksjonslista. Det hjelper heller ikke hjelpen gis via FN fordi FN er avhengig av å kjøpe medisiner og medisinsk utstyr fra fabrikkene som er underlagt amerikanske sanksjoner. All bankforbindelse mellom banker i vesten og sentralbanken i Syria er stengt.

Bryter banker i vesten disse lovene vil bankene bli påført millioner i bot fra USA. Bankene vil gå konkurs.

EU

Det samme gjelder med EU. EU har også innført egne sanksjoner som Norge støtter. Ingen bistand. I tillegg har EU frosset ned uhorvelig med milliarder dollar som ikke blir overført før et nytt regime er innsatt i Damaskus.

Norge følger ikke egne sanksjonslover, men støtter EUs sanksjoner. Da må land som Norge som IKKE er medlem av EU være proaktive og vise at de virkelig bryr seg når mennesker ligger begravd under ruiner i byer i regjeringskontrollerte områder. Som Latakia og Aleppo.

Det er verd å merke seg at Norge ikke er medlem av EU og har ikke juridiske forpliktelser overfor EU. Vi sitter derfor ikke rundt forhandlingsbordet der sanksjoner blir drøftet og vedtas. Syria har verken gass, bensin, strøm, varme, diesel som holder bl.a. gravemaskiner i drift. Det ligger mange under ruiner som uten utstyr vil dø. Norge kan også oppfordre USA til å sende den oljen de plyndrer nordøst i Syria til Damaskus. De kjemper mot klokka og de kjemper mot sanksjonene. NORGE STØTTER SANKSJONENE!

EU opplyser nå at de vil ha en giverkonferanse?? Når da?

Kurderne og USA

USA okkuperer 30% av Syria sammen med kurdiske separatister

USA sammen med kurdiske militser og med tilrettelegging av bistandsorganisasjoner plyndrer oljen og kornet som befinner seg her, smugler det ut av Syria, inn i Irak. Samarbeider med Tyrkia som smugler oljen og kornet inn i Idlib. For at terrorgruppene fortsatt kan drive med terror i Syria.

Kurdiske organisasjoner vil ikke sende bistand til Damaskus uten etter tillatelse fra USA.

Grensekryssende bistand

Syriske myndigheter vil ikke at bistanden skal komme inn fra Tyrkia, den skal gå om Damaskus.

Idlib kan ikke få bistand fra Damaskus og Damaskus kan ikke få bistand fra Tyrkia via Idlib.

Idlib

Bistandsorganisasjoner

Selv bistandsorganisasjoner  rammes av sanksjoner. Gjelder de NGOene som samarbeider med syriske myndigheter. NGOene som samarbeider med terrorgrupper risikerer ikke sanksjoner-

Norsk Folkehjelp er en aktør i Syria. Kun i områder kontrollert av terrorgrupper. Idlib og i nordøst i Syria der USA og kurdiske militser kontrollerer. I disse områdene er sanksjonene unntatt. Hvorfor? 

 Idlib kan ikke få bistand fra Damaskus. Idlib er som sagt kontrollert av terrorgrupper. Bistandsorganisasjonene som har holdt disse i live har smuglet bistanden inn fra Tyrkia. Russland og Syria har stengt alle grenseoverganger bortsett fra én mellom Tyrkia og Idlib. Ratifisert av FN. Vestlige ledere roper nå at Russland, Syria og Tyrkia må åpne flere grenseoverganger slik at bistand kommer inn i idlib. Altså disse landene har som gjennom hele krigen vært opptatt av proxysoldatene i det som er en regimeskiftekrig. Hadde bistandsorganisasjonene samarbeidet med Damaskus om å få frigjort Idlib ville det ikke vært et problem å få hjelp til Idlib. Da hadde hjelpen gått via Damaskus. I stedet tviholder vestlige land på de dødbringende sanksjonene. I den tro at disse skal få befolkningen til å bli så desperate at de vender seg mot Assad-regimet. Det lovlige valgte regjeringen. At befolkningen står for regimeskifte. Problemet med bistandsorganisasjonenes rolle i Idlib nå er at de i denne situasjonen er helt prisgitt naturens krefter. Grenseovergangen mellom Tyrkia og Idlib er sperret etter jordskjelvet. Hvem roper NATO landene på da? På FN. De ber FN presse Moskva og Damaskus å åpne grenseoverganger som er stengt nettopp på grunn av terrorister og bistand til disse. Syria vil ha slutt på krigen! Bistandsorganisasjonene er direkte med på å holde krigen i gang. De driver med utenrikspolitikk. Det kommer meldinger nå om at Tyrkia har gått med på å åpne grenseoverganger.

White Helmets

Det er bare å notere at White Helmets er i sving med sine dykkerstøt. Med eget filmteam og hylende glede ser vi de redder eller «redder» barn, alltid barn, aldri mødrene deres. Vestlige mediers yndlinger. WH har direkte kontakt med presseorganer i Vesten. Nå samarbeider Norsk Folkehjelp med dem. Og alle de andre vestlige NGOene.

Syrias Røde halvmåne

Nå roper Internasjonale Røde Kors som er den eneste NGOen som samarbeider med Syrias Røde halvmåne og regjeringen i Damaskus om vestlig hjelp.

Ukraina

Ukraina sender bistand til Tyrkia. Bistand Ukraina har fått fra blant annet Norge? Er det fra et overskuddslager?

Kirkelederne i Syria bønnfaller FN, NGOer, regjeringer og alle andre å legge politikk til side og oppheve sanksjonene mot Syria.

Rødt

Nei til sanksjoner

Rødts politikk overfor Syria har hele veien vært at vi har motsatt oss alle utenlandske forsøk på å starte et væpna regimeskifte i Syria, samtidig som vi har fordømt den grove voldsbruken fra regimets side. Også i sjølforsvar finnes det grenser for hva en stat kan foreta seg.

Vi har også gått imot Norges støtte til EU og USAs sanksjoner mot den syriske staten. Disse har beviselig forverret livene for vanlige syrere, og bidrar verken til fred eller til å minske volden. Norge bør i stedet gjenopprette normale folkerettslige forbindelser med den syriske staten og påse at norsk bistand kan nå fram der den trengs i landet.

https://roedt.no/syria

Rødt støtter ikke sanksjonene mot Syria. Men, nå hører vi ingenting fra dem. De sitter i maktens korridorer. De kan presse regjeringen!. Hva kan vi andre gjøre? Presse Rødt.

Vil vi nå se om ondskapen også rammer når jordskjelv rammer den syriske befolkningen? Klarer USA, EU, Norge og de andre statene som bedriver regimeskiftekrig på tolvte året og bistandsorganisasjonene å kjenne på smerten som om den skulle ramme en selv? Eller betyr ikke menneskeliv noe? Bortsett fra utvalgte menneskeliv. Ens egne.

Forrige artikkelStørste sensasjon i nyhetsdøgnet, norske medier behandler den som en ikke-sak
Neste artikkelBalloon race in the Wild West