Fransk helsepersonell ber verden om hjelp

0
Susoenderte helsearbeidere demonstrerer i Frankrike

I over 500 dager har uvaksinert fransk helsepersonell vært «suspendert» fra jobbene sine. De får ikke behandle pasientene sine, og de får ikke lønn. Nå ber de resten av verden om hjelp til å legge press på franske myndigheter.

Av Eirik Værnes.

Eirik Værnes.

De suspenderte

Frankrike åpnet opp igjen i mars 2022. Da ble munnbindet og vaksinepasset lagt bort for størsteparten av samfunnet. Men kravet om vaksinering gjaldt fortsatt for noen yrkesgrupper. Leger, sykepleiere, ambulansesjåfører, kirurger, psykologer, jordmødre, gynekologer og brannmenn er blant yrkene som er rammet av vaksinekravet. I over 500 dager har de vært «suspendert» fra jobbene sine.

Statusen «suspendert» ble gitt til de ansatte innenfor de ovennevnte yrkesgruppene som ikke ville ta koronavaksinen. De er ikke permittert og de er ikke oppsagt, noe som innebærer at de ikke kan få lønn eller andre ytelser.

Dr. Grégory Pamart er 33 år og har kone og barn. Han får ikke lov til å praktisere jobben sin som lege, og har blitt tvunget til å forlate sine pasienter. I denne videoen forklarer han hvordan situasjonen er for de franske arbeiderne som går uten lønn og ikke får lov til å jobbe. Han ønsker at dette skal få internasjonal oppmerksomhet.

Dr Pamart Gregory – SOS FRANCE

«Jeg vil plage de uvaksinerte»

Vi er vant til at politikere ikke holder det de lover. Men da president Macron sa han ville «plage de uvaksinerte til siste slutt», så mente han det tydeligvis. (https://www.nrk.no/urix/macron-lover-a-plage-uvaksinerte-1.15796431) En minoritet i Frankrike får fortsatt ikke gå tilbake til jobbene sine. Nettopp fordi de er en minoritet blir de glemt av folket. De holder små demonstrasjoner og forsøker å bli hørt og forstått. Men situasjonen er fastlåst.

Les: Macron lover å plage de uvaksinerte til det ytterste

I juli 2021 holdt Macron en pressekonferanse hvor han la frem planene om å gjøre vaksinering av helsepersonell obligatorisk. Om de ikke rettet seg etter hans krav ville de bli sanksjonert eller bøtelagt. Helseminister Véran sa at de uvaksinerte helsearbeiderne ikke ville kunne jobbe etter 15. september 2021.

I 2020 fikk vi applaus – i 2021 ble vi suspendert

Og i september det året ble 3000 helsearbeidere suspendert. I oktober ble det estimert at 15.000 arbeidere var rammet.

5000 suspenderte brannmenn måtte, i følge Grégory Pamart, sitte hjemme, uten å kunne bidra, da landet ble rammet av skogbranner i sommer.

Frankrike droppet påbudet om munnbind og krav om vaksinepass på de fleste steder 14. mars 2022. Allikevel var dette fortsatt et krav på sykehus, helsesentere og eldrehjem.

Hvem blir de neste?

Dr. Pamart er redd for at han aldri vil kunne praktisere i sitt eget land igjen. Han spør hvem som vil bli de neste til å bli rammet av kravet om vaksinering. Lærere, politi, dommere?

Hva om kravet sprer seg til andre land? Det kan virke usannsynlig, men viljen er der hos noen av politikerne.

De franske arbeiderne har ofret mye for sine prinsipper. Det minste vi kan gjøre er å hjelpe dem med å spre ordet.

Den kjente franske genetikeren Alexandra Henrion-Caude kommer snart ut med boken «Les apprentis sorciers». Pengene fra salget vil gå til de suspenderte.

La France Insoumise (LFI), venstrepartiet til Jean-Luc Mélenchon, kom med forslag om å gjeninnsette helsepersonalet i november 2022. De fikk støtte fra høyrepartiet Les Républicains (LR), men vant ikke frem.

  1. https://www.nrk.no/urix/macron-lover-a-plage-uvaksinerte-1.15796431
  2. https://amp.france24.com/en/france/20210916-france-suspends-3-000-unvaccinated-health-workers-without-pay
  1. https://www.euronews.com/2022/03/03/covid-in-europe-france-to-scrap-face-masks-and-vaccine-passes-on-14-march
  2. https://www.connexionfrance.com/article/French-news/Ban-on-non-vaccinated-healthcare-workers-in-France-to-stay-for-now
Forrige artikkelEn ensidig klassekrig: Den svenske kapitalens seiersmarsj
Neste artikkel30 millioner amerikanere på kanten av «sultstupet»
Eirik Værnes (f. 1988) skriver for Steigan.no og Binders.info. Til daglig jobber han på skole og har erfaring med barn som har spesielle behov. Tidligere har han vært medieovervåker for selskapet Yomando AB. Han er også musiker og har opptrådt med den kamerunske artisten Grace Eboué og det chilenske bandet Lecquian.