Små og store usannheter i energipolitikken

0
Innfelt foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Jeg har de siste årene skrevet mye om de store usannhetene i energipolitikken slik løgnene er formulert av politikere, energibransje, konsultentselskaper og media. Men det vrimler også av forvrengninger i media av de små, daglige hendinger og tilstander som framstilles som alvorlige, globale spørsmål.

Av Odd Handegård.

En ytterligere elektrifisering av Norge og av sokkelen er nødvendig for å fremme det «grønne skiftet» i verden (usant). Utbygging av store mengder hydrogen, og av vesentlig mer vindkraft i Norge skal angivelig gi oss mer energi til norske forbrukere (usant). Fangst og lagring av CO2-utslipp er kompliserte og kostbare prosjekter uten kommersielle løsninger. Utbyggingen av norsk industri vil kreve en betydelig utbygging av kraftnettet (usant). Utbygging av mer vindkraft er nødvendig dersom den vanvittige strømprisen i Norge skal reduseres (usant). – Det enkle faktum er selvfølgelig at ingenting av dette fungerer: Ingenting er sannsynliggjort – det meste er gjetninger, og mye er rent oppspinn.

Men det vrimler også av forvrengninger i media av de små, daglige hendinger og tilstander som framstilles som alvorlige, globale spørsmål: I forrige uke kom det litt snø sørpå, og innimellom også litt regn helt sør og vest i landet – og dermed også litt glatte veier enkelte steder, og noen stengte fjelloverganger. NRK og TV2 var straks frampå med at klimaendringene igjen hadde slått til. Mens årsaken til slike småproblemer, i realiteten er at Vegvesenet har saltet og strødd litt mindre enn før. Og at nye hus er planlagt uten skikkelig drenering i nabolaget.

Før jul kom det daglig bilder fra Ukraina (både på NRK og TV2) om at vinter og snø gav problemer for befolkningen – omtrent samtidig som det kom meldinger om en varmebølge i Europa. Og nå er teorien at vinteren snart vil gjøre det mulig å sende amerikanske og norske tunge våpen langs bakken i Sør-Ukraina. Begge deler – både vinteren og varmebølgen – skyldes klimakrisen. – Uansett slikt oppspinn, er det et faktum at temperaturen svinger mye, og har alltid gjort det. Klimaendringer er langsiktige konsekvenser – hundrevis og tusenvis år – av en rekke ulike faktorer – ikke av «tilfeldige» tørke, vind, temperatur og nedbør – heller ikke i Pakistan.

Ellers dominerer ofte en annen type merkverdigheter i media:

1. NVE har begynt å uttrykke skepsis til utbygging av havvind fordi troen på havvind kan forsterke motstanden mot utbygging av vindkraft i Norge.

2. Statsråd Ola Borten Moe argumenterer nå mot utbygging av hydrogen! Til og med SV er kanskje mot dette enorme sløseriet av strøm. https://www.finansavisen.no/…/ola-borten-moe-ut-mot…

3. Sp og Ap (?) er begynt å argumentere for et «topris-system» for strøm. Men ikke i den tidligere betydning av begrepet «topris» (de som sløser med strømmen, skal ut med en høyere strømpris enn andre), men at eksportert strøm skal koste mer enn strøm i Norge.

4. SV har ingen kandidat som kan erstatte Lysbakken som partileder. Heldigvis for partiet har Kari Kaski trukket seg. Men så lenge Kaskis meningsløse, politiske synspunkter fortsatt står i SVs partiprogram (utbygging av vindkraft i Norge, og elektrifisering av sokkelen i sør og nord), er det ingen grunn til å stemme på SV.

Forrige artikkelEr det disse du vil sende til fronten, Støre?
Neste artikkelDe vitenskapelige argumentene mot ansiktsmasker