Østerrikes forsvarsminister: – Spørsmålet er ikke OM det blir blackout, men NÅR

0

Den østerrikske forsvarsministeren er sikker i sin sak: «Sannsynligheten for at en blackout vil oppstå i deler av EU i nær fremtid er veldig høy.» Er det også sannsynlig for Tyskland? Myndigheter og energibransjen er mer avslappet.

Dette skriver den tyske avisa Stern.

Avisa skriver videre:

Med krigen i Ukraina og tilhørende reduserte gassforsyninger og energikrisa, henger ordet «blackout» over hodene på mange. Trusselen om et utbredt og langvarig strømbrudd er bekymringsfullt for mange mennesker.

Østerrikes forsvarsminister Klaudia Tanner er overbevist om at en blackout faktisk truer i Europa. «Risikoen for et omfattende strømbrudd har økt betydelig som følge av Ukraina-krigen,» sa hun i et intervju med avisa «Die Welt».

Sannsynligheten for at en såkalt blackout vil oppstå i deler av EU i nær fremtid er «svært stor». «Spørsmålet er ikke om den kommer, men når den kommer.» Ikke lat som om alt er teori. Europa må forberede seg på strømbrudd.

Også EU-kommisjonen forbereder seg på en slik nødsituasjon, som Stern rapporterte i oktober. «Det er godt mulig at katastrofehjelp også vil bli nødvendig innenfor EU,» sa EU-kommissæren for humanitær bistand og krisehåndtering, Janez Lenarcic, den gang til Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). «Hvis bare et lite antall medlemsland blir berørt av en hendelse som en blackout, kan andre EU-stater levere strømgeneratorer via oss, slik det skjer under naturkatastrofer,» sa kommissæren.

Det tyske Bundesnetzagentur regner en blackout som «ytterst usannsynlig».

En blackout er dødelig

Myndighetene i den tyske kretsen Rheingau-Taunus har gjennomført en simulering av hva en slik blackout ville bety for dem, og storavisa Frankfurter Allgemeine Zeitung har gjengitt resultatet: Mer enn 400 døde de første 96 timene.

På fire døgn ville man altså ifølge denne simuleringa ha 400 ekstraordinære dødsfall i et tysk distrikt med mindre enn 190.000 innbyggere. Tyskland har 85 millioner innbyggere, så hvis vi antar at demografien og forutsetningene er de samme over hele landet (det er de sikkert ikke, men la oss for diskusjonens skyld anta det) ville det tilsvare 177.000 døde – på fire døgn!

I motsetning til den føderale økonomiminister Robert Habeck, anser distriktsbranninspektør Christian Rossel for tida risikoen for en blackout som mye mer sannsynlig enn mangel på gass, noe som ikke ville ha så dramatiske konsekvenser, selv om man også forberedte seg på det.

Ved utbredt strømbrudd fungerer imidlertid ingenting lenger. Internett, fasttelefoni og varmesystemer ville svikte først, tett fulgt av mobilkommunikasjon og digital radio. Bensinstasjoner ville gå tom for bensin, elektroniske penger og betalingssystemer ville svikte, mat ville ikke lenger kunne kjøles ned. Hvor lenge klinikker, omsorgsanlegg og vannleverandører og avfallsbedrifter kan holde på avhenger av deres respektive utstyr. Rossel gjorde det klart at distriktet ikke ville kunne sikre strømforsyningen. I likhet med Landsberg råder han innbyggerne til å hamstre mat og drikkevann.

Gerd Landsberg, daglig leder i den tyske sammenslutningen av byer og kommuner (DStGB) , har oppfordret innbyggerne til å hamstre vann og mat for 14 dager. Ifølge Landsberg skal du være klar over at ved strømbrudd vil det ikke renne vann, du kan ikke fylle på og du kan ikke lade mobilen etter to dager. I tillegg er det fare for «underforsyning» på grunn av den planlagte nedstengningen av de tre siste kjernekraftverkene, slik at hele elektrisitetsbehovet i Tyskland i visse områder ikke lenger kan dekkes. Da ville store strømforbrukere som industribedrifter måtte slås av frivillig eller med tvang.

Det er klart at den politiske ledelsen i land som Tyskland spiller høy poker med folks liv og helse når de stiller seg i en slik situasjon som de nå har gjort.

Forrige artikkelWashington Post: Ukraina vurderte å sprenge demningen ved Dnepr
Neste artikkel– Lyser fryd over Shabana Rehmans minne