Washington Post: Ukraina vurderte å sprenge demningen ved Dnepr

0
Dammen ved Nova Khakova er markert på kartet. / Kilde: Mapcarta.com

Kiev vurderte å angripe vannkraftverket Kakhovka ved Dnepr, sa en tidligere ukrainsk militær leder til Washington Post.

Ukrainske styrker planla å skade en større vannkraftdam i elva Dnepr i Khersonregionen for å lamme bevegelsene til Russlands styrker, som på det tidspunktet var stasjonert i byen Kherson, rapporterte Washington Post 29. desember 2022, med henvisning til en tidligere ukrainsk leder. Avsløringa kommer til tross for Kievs utsagn om at en ødeleggelse av anlegget ville være en «katastrofe i stor skala». 

I en samtale med avisa beskrev generalmajor Andrey Kovalchuk, som tidligere ledet Ukrainas operative kommando Sør, Kievs forsøk på å presse tilbake de russiske styrkene som hadde vært stasjonert på høyre bredd av Dnepr ved å kutte av forsyningsrutene deres. For dette formålet beskjøt Ukraina gjentatte ganger flere elveoverganger ved å bruke USA-produserte HIMARS-missiler.

Kovalchuk vurderte også å utløse en oversvømmelse ved å angripe vannkraftverket Kakhovka.

Washington Post skriver:

De to broene ble angrepet med USA-leverte M142 High Mobility Artillery Rocket Systems – eller HIMARS-missiler, som har en rekkevidde på 50 miles – og ble raskt gjort ufremkommelige.

«Det var øyeblikk da vi stengte forsyningslinjene deres fullstendig, og de klarte fortsatt å bygge elveoverganger,» sa Kovalchuk. «De klarte å fylle på ammunisjon. … Det var veldig vanskelig.»

Kovalchuk vurderte å oversvømme elva. Ukrainerne, sa han, gjennomførte til og med et prøveangrep med HIMARS-missiler på en av flomslusene ved Nova Kakhovka-demningen, og lagde tre hull i metallet for å se om Dnepr-vannet kunne heves nok til å hindre russiske kryssinger, uten å oversvømme landsbyer i nærheten.

Testen var en suksess, sa Kovalchuk, men et slikt angrep forble en siste utvei. Han lot det være.

Forrige artikkelRussland konsoliderer seg i Øst-Middelhavet
Neste artikkelØsterrikes forsvarsminister: – Spørsmålet er ikke OM det blir blackout, men NÅR