Nord Stream who?

0

Å ikke spørre hvem som er ansvarlig – er som å ikke etterforske hvem som sto bak angrepene 11. september

Av Ted Snider.

Ted Snider.

Det er mye å klandre Russland for. Men her i Vesten fortsetter et mønster med å skylde på Russland før en etterforskning, eller til og med til tross for en. Skyld på Russland, uansett fakta.

I et nylig essay i Foreign Affairs utnytter den tyske kansleren Olaf Scholz den generelle uvitenheten til sine lesere til å omskrive historien. I en seksjon som beskylder Putin for å viske ut løftet om partnerskap og fred i en verdensorden som burde ha fulgt etter slutten på den kalde krigen, hevder Scholz at «Russland i 2008 lanserte en krig mot Georgia».

Mange av Scholz lesere vil ta ham på ordet, spesielt fordi de har blitt preparert for dette av vestlige medier i mange år. Men Scholz vet at hans vitnesbyrd er en løgn. En europeisk uavhengig undersøkelse om konflikten i Georgia fant på den tiden at Georgia, ikke Russland, hadde lansert angrepet.

7. august brøt Georgia sin egen våpenhvile, bare fem timer gammel, og gikk til angrep på den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali. Georgia hevdet at Ossetia hadde beskutt georgiske landsbyer. Men OSSE-observatører på bakken sa at det ikke var sant. EUs uavhengige undersøkelsesoppdrag om konflikten i Georgia fant at «Ingen av forklaringene gitt av georgiske myndigheter for å gi noen form for juridisk begrunnelse for angrepet» var legitime. Rapporten sa at «det var ingen russisk militær invasjon på gang, som måtte stoppes av georgiske militære styrker».

Scholz visste det, men han la fortsatt skylden på Russland, til tross for etterforskningen.

Da en gammel russisk S-300-rakett landet i Polen og drepte to personer den 15. november, la vestlige medier og regjeringer umiddelbart skylden på Russland. Men en etterforskning fastslo snart at missilet var en russisk S-300-rakett av gammel type som det ukrainske militæret fortsatt har. Ukrainsk luftforsvar hadde avfyrt missilet mot et innkommende russisk missil. Det ukrainske missilet bommet på målet og landet over grensen i Polen. Russland hadde fått skylden før en etterforskning.

Og da gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 eksploderte i september, ignorerte Vesten Russlands påstander om uskyld og dømte samstemmig Russland for sabotasjene. «Ingen på den europeiske siden av havet tenker at dette er noe annet enn russisk sabotasje», sier en høytstående europeisk miljøtjenestemann. USAs energiminister Jennifer Granholm sa også umiddelbart at det «ser ut til» at Russland har skylden.

Men Washington Post rapporterte nylig at det etter måneder med etterforskning, ikke er noe som tyder på at Russland var ansvarlig. Post-artikkelen intervjuet «23 diplomat- og etterretningsrepresentanter i ni land» som sa at «her er det på nåværende tidspunkt ingen bevis for at Russland sto bak sabotasjen». Avisen rapporterer at «selv de med innsidekunnskap om detaljene i bevismaterialet, ikke definitivt knytter Russland til angrepet».

Hvis ikke Russland gjorde det, gjorde en av oss det. Det mest urovekkende ubesvarte spørsmålet i 2022 er: Hvem sprengte Nord Stream-rørledningene?

Sabotasjen rangerer som et av de største terrorangrepene i historien. Å ikke spørre hvem som er ansvarlig, er som å ikke undersøke hvem som sto bak 11. september-angrepene. Den bevisste sprengningen forårsaket et enormt utslipp av metangass i atmosfæren. Det avskar også Europa fra gassforsyningen, og akselererte nedstigningen til en vinter uten varme. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kalte det en «bevisst forstyrrelse av aktiv europeisk energiinfrastruktur».

Bevisene pekte utvetydig på en statlig aktør. Et av de største terrorangrepene i historien hadde blitt begått, ikke av en enslig terrorist eller terrororganisasjon, men av et land som handler alene eller av land som handler sammen.

Hvis det ikke er bevis for at Russland sto bak sprengningene, var det enten et europeisk land eller et land alliert med Europa som forlot og forrådte det, og ofret komforten og helsen til innbyggerne i Europa. De økte kostnadene for gass og elektrisitet som sabotasjen bidro til, kan føre til ytterligere 147 000 dødsfall i Europa i vinter og forårsake energimangel i Europa, og spesielt Tyskland, i årene som kommer.

Russland fikk skylden før etterforskningen ble gjennomført. Embetsrepresentanter «uttrykte beklagelse» overfor Washington Post «over at så mange verdensledere rettet pekefingeren mot Moskva uten å vurdere andre land». Men et av disse «andre landene» avskar Europa fra gassen og la skylden på Russland. Det største ubesvarte spørsmålet som ingen vil stille er: hvem gjorde det?


Ted Snider.

Ted Snider er spaltist om amerikansk utenrikspolitikk og historie i Antiwar.com. Han er også en hyppig bidragsyter til Responsible Statecraft så vel som til andre medier.

Nord Stream Who? – The American Conservative

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelKrigen i Ukraina: Hvordan USA bereda grunnen for Russlands invasjon
Neste artikkelStorbritannias 42 kupp siden 1945
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.