Nei til våpen til Ukraina – vi trenger fred NÅ!

0
Marielle Leraand i Debatten på NRK

steigan.no intervjuer Rødts tidligere nestleder Marielle Leraand

Av Martin Langvad.

Det har blitt antydet av Boye Ullmann at du og Møllersen mangler empati med ukrainerne som ikke har nok våpen, blant annet luftvern. Er det fordi du ikke bryr deg om ukrainerne at du ikke vil sende våpen?

Marielle Leraand:

Å sende våpen sender et signal til den politiske ledelsen i Ukraina om at de kan og bør fortsette krigen. Å slutte å sende våpen, sender et signal om at det er tid for å forhandle, og tid for å gi opp målet om ukrainsk NATO-medlemskap, som er det eneste Vestens politikere egentlig bryr seg om.

Det å forsøke å innbille verden at Vestens politikere bryr seg om menneskeliv utenfor Vesten, kunne vært komisk, men det er bare tragisk. Jens Stoltenberg og andre NATO-politikere har ingen empati med ti titusenvis av unge ukrainske menn som nå går i døden for deres geopolitiske målsetninger, og ingen empati med de titusener av foreldre som vil sørge resten av livet over tapet av sine sønner, eller de tusenvis av småbarna som vil vokse opp uten en far. Jeg har både empati og dyp sympati med dem. De som beskylder meg for å mangle empati, har selv ingen.

Raymond Johansen advarte deg på Debatten om hva slags selskap du er i ferd med å havne i, og beskriver dine meninger som noe de langt ut på høyresiden vil nikke anerkjennende til. Hva tror du han mener med dette?

Marielle Leraand:

Det finnes også mennesker med hjerne og hjerte på høyresida, og det skal vi være glade for. At det for eksempel er det høyreliberalistiske Libertarian Party som er den sterkeste pådriveren bak krigsmotstanden i USA skal man utelukkende ha respekt for, selv om jeg er uenig med deres politikk på de aller fleste andre samfunnsområder. De er respektable mennesker, i motsetning til notoriske krigsfanatikere som John Bolton, og åpenlyse fascister som Giorgia Meloni, som er allierte med norske politikere i kampen for å væpne det ukrainsknasjonalistiske regimet i Kyiv.

Jens Stoltenberg og Ine Søreide Eriksen ser ut til å tro at hvis bare russerne kan være litt ålreite og trekke seg ut, så slutter krigen. I hvilken grad er dette perspektivet realistisk?

Marielle Leraand:

Helt urealistisk.

Hva tror du hadde skjedd hvis vestlig NATO-støtte til Ukraina opphørte i morgen?

Marielle Leraand:

Samme dag ville fredsforhandlingene kunne starta. Sør-Afrika har tilbudt seg å mekle, og det er et godt forslag.

Du har referert til Fiona Hill som kaller dette starten på tredje verdenskrig, kan du utdype dette, og hvor er vi i verste fall nå på vei?

Marielle Leraand:

Fiona Hill er en farlig krigshisser, men hun kaller nå i det minste krigen ved sitt rette navn. NATO er så direkte involvert i krigen som det er mulig, uten å formelt erklære deltakelse. Det handler ikke bare om våpenleveranser, men om hjelp i stridssituasjoner, til blant annet utpeking av mål. Det er heller ikke troverdig at alle de NATO-spesialsoldatene som nå er drept i Ukraina virkelig hadde rømt fra tjeneste. Likevel ser vi at dette ikke er nok til at Ukraina vinner, så da står valget mellom å heller gå til forhandlingsbordet, eller trappe opp. Og opptrappingsalternativet bør kobles til en henstilling til alle om å gjøre opp med alle sine nærmeste…

Den prinsipielle og langsiktige tenkningenen som tidligere lå bak gjeldende norsk politikk i forbindelse med å sende våpen til en part i krig har tilsynelatende forsvunnet, dette virker å gjelde alle partiene, og nå også et flertall i Rødts sentralstyre og stortingsgruppe. Hva tenker du om dette?

Marielle Leraand:

Det virker som at en del av de i Rødt som støtter våpenleveranser gjør det rent opportunistisk, fordi den vestlige propagandaen har virka så godt på den norske befolkninga at det per i dag er upopulært å være imot å sende våpen. Samtidig har du også en del som ser verden gjennom et AKP (m-l)-hefte fra 1970-tallet om folkekrig mot invasjonsmakta, og prøver å få dette bildet til å samsvare med det nåværende ukrainsk nasjonalistiske regimet, til tross for at de selv sier: «Vi fører Natos krig. Vi yter blod, og de gir oss våpen».

Forrige artikkelPfizer-direktør: «Vi kan mutere viruset selv slik at vi på forhånd kan lage de nye vaksinene»
Neste artikkelUSA med nye avtaler om mineralutvinning i Afrika og krever «lemping» på arbeidernes, blant annet barns rettigheter