Vandana Shiva: Bill Gates promoterer et overvåkingslandbruk

0
Illustrasjon: The Defender

Av Nina Cappelen.

I et nylig intervju publisert på YouTube, diskuterer Vandana Shiva og Russell Brand landbrukets historie, rollen til Big Food i den nåværende globale levekostnadskrisen, og hvordan Gates fremmer et overvåkingslandbruk.

– Før andre verdenskrig hadde store globale selskaper ingen rolle i forhold til å dyrke mat, sier Shiva. Å dyrke mat var en omsorgshandling, en kjærlighetshandling, sier hun og hevder at dagens mat- og landbrukssystemer er «veldig voldelig».

​Les også Gunhild Stordalen og hennes EAT-bløff

Shiva, som er en verdenskjent miljøaktivist, forfatter, og grunnlegger av Navdanya International, var invitert til intervju med komiker og politisk kommentator Russell Brand i hans egenproduserte show Stay Free with Russell Brand.

I intervjuet hevder Shiva at etter andre verdenskrig begynte de samme selskapene som laget kjemikalier til Hitlers konsentrasjonsleire og giftgasser under krigen å behandle mat som en handelsvare, i stedet for mat som ernæring og liv.

– Deretter skapte mange av dem søppelmat og ultrabearbeidet mat som er ansvarlig for 75 prosent av de kroniske sykdommene vi ser i dag, sier hun.

Brand følger opp ved å spørre Shiva om Big Foods kontroll over landbruket, og hvordan dette påvirker den nåværende globale levekostnadskrisen, og om hun tror det er en samordnet innsats for å oppnå kontroll over de grunnleggende komponentene i menneskelivet. Shiva sier at siden den globale finanskrisen i 2008 har det finansielle systemet gått inn i matindustrien.

– Hvis du ser på den nåværende levekostnadskrisen, enten det er energi eller mat, bør begge grunnleggende behov være offentlige goder som reguleres som offentlige goder, sier hun og peker på at mesteparten av prisøkningen er relatert til spekulasjoner og financialization.

Brand stiller deretter Shiva spørsmål om rollen til Bill Gates og andre Big Tech-bønder i en tid med økende teknologisering av mat og landbruk. Shiva velger å svare med en historie.

– For mange år siden besøkte Bill Gates den indiske presidenten i presidentpalasset hvor vakre banketter arrangeres for internasjonale gjester. Her var det tilgang på all denne fantastiske indiske maten, og Bill Gates bestilte en hamburger, sier hun og føyer til: Dette er nivået på hans matkunnskap.

Shiva er også kritisk til Gates’ genredigering i matproduksjonen, og sier at livet er komplekst og selvorganisert.

– Livet er ikke et Word-program som du kan klippe og lime i uten konsekvenser. Ved å redigere ett gen, blir 1500 andre gener destabilisert, sier hun.

Hun kritiserer også Gates` «digitale landbruk».

– Konseptet gir ingen mening fordi landbruk handler om levende frø og trillioner av organismer både utenfor og inni tarmen vår, sier hun.

Ifølge Shiva fremmer Gates et digitalt landbruk som er avhengig av storskala monokulturer – et «overvåkingslandbruk» der bønder tvinges til å bli avhengige av kjemikalier og kjemisk gjødsel som skader planeten og mennesker samtidig som det reduserer det naturlige biologiske mangfold.

Brand sier at digitalt landbruk høres ut som et eksempel på «ecocide». (utryddelse av dyre- og plantearter red. anm.) og kaller det en «besettelse av måling og kontroll.»

​Du kan høre hele intervjuet HER.

Les også Bill Gates vil reformere indisk landbruk og fremme søppelmat


Denne artikkelen ble først publisert av ninacappelen.com

Gjenutgitt her med forfatterens velvillige godkjenning.

Forrige artikkelVaksineskadet? Slik søker du erstatning
Neste artikkelChris Hedges: Israel og fremveksten av jødisk fascisme