CIAs rolle i statskuppet i Peru

0
Ex CIA agent and US ambassador to Peru, Lisa Kenna, meets with its defense minister two days before a coup against its elected left-wing President Castillo

USAs ambassadør i Peru, Lisa Kenna, jobbet for CIA i 9 år, samt Pentagon. En dag før kuppet mot den valgte venstreorienterte presidenten Pedro Castillo, møtte Kenna Perus forsvarsminister, som deretter beordret militæret til å vende seg mot Castillo.

Kuppet satte i gang masseprotester over hele Peru. Det ikke-valgte regimet har utløst brutal vold, og politiet har drept en rekke demonstranter.

I mellomtiden har den amerikanske regjeringen støttet Perus uvalgte kuppregime, som erklærte en landsomfattende «unntakstilstand» og satte militæret ut i gatene i et forsøk på å knuse protestene.

De fleste regjeringer i Latin-Amerika har kritisert eller til og med nektet å anerkjenne Perus ikke-valgte kuppregime, inkludert Mexico, Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Cuba og forskjellige karibiske nasjoner.

CIA har organisert mange kupp mot demokratisk valgte venstreorienterte ledere i Latin-Amerika, fra Guatemalas president Jacobo Árbenz i 1954 til Chiles president Salvador Allende i 1973.

Under Trump fungerte Kenna også som eksekutivsekretær for utenriksdepartementet og var «seniorassistent» for Trumps utenriksminister Mike Pompeo, som tidligere ledet CIA.

Når det gjelder arbeidet hans for det beryktede spionbyrået, innrømmet Pompeo i 2019: «Jeg var CIA-direktøren. Vi løy, vi jukset, vi stjal. Vi hadde hele opplæringskurs.»

Under en nominasjonshøring i Kongressen i 2020 innrømmet Kenna at hun som eksekutivsekretær så «nesten alle» notatene som ble sendt til Pompeo, og la til: «Jeg er klar over det store flertallet av» oppringninger til og av ham.

Kenna har også tidligere jobbet for forsvarsdepartementet og tjente utenriksdepartementets roller i Irak, Jordan, Egypt, Swaziland og Pakistan.

Da president Joe Biden tok over i januar 2021, beholdt han Kenna som ambassadør i Peru.

Les Ben Norton: Peru coup: CIA agent turned US ambassador met with defense minister day before president overthrown

Forrige artikkelSykehuset stilte krav om fullvaksinering – så plutselig ble kravet slettet
Neste artikkelUro i Mongolia: Hvem kan vinne på det?
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.