Who Funds You – Hvem finansierer tenketankene og driver politisk påvirkning i Storbritannia?

0
Shutterstock

OpenDemocracy har relansert Who Funds You, en kampanje for åpenhet om de som finansierer britiske tenketanker og driver lobbyvirksomhet. Her avslører de hvilke firmaer og interesser som står bak kampanjer, finansierer lobbyvirksomhet og dirkete påvirkning av politiske avgjørelser.

Av Romy Rohmann.

Den 17. november skriver Anita Mureithi på OpenDemocracy at de som har «gitt pengegaver» til de britiske tenketankene har kunnet gjøre dette uten å bli oppgitt som givere. Gjennom de siste to årene har tenketankene samlet inn mer enn 14 millioner pund fra «ukjente» givere.

Tenketankene og lobbyister skryter av at de har drevet fram lovendringer og fått til endringer i politikken som føres.

Nå har OpenDemocracy restartet det tidligere frivillige drevet Who Funds You, som var i drift i syv år før det ble avsluttet i 2019.

De avslører også hvordan sterke aktører påvirker politikken gjennom påvirkning og ansattes dobbeltbindinger.

Revealed: UK’s most secretive think tanks took £14.3m from mystery donors

E.ON forsøkte å få Kwasi Kwarteng, medlem av det britiske parlamentet til å kutte skattene mens energiregningene for vanlige folk steg.

Storbritannias største energileverandør følte også at trusselen fra Don’t Pay UK var «eksistensiell», avslører eksklusive dokumenter.

Vi har tidligere skrevet om Don`t Pay bevegelsen her på Steigan.no.

Storbritannias største energileverandør E.ON brukte da sommeren på lobbyarbeid mot regjeringen for å kutte skattene og unngå regulering, kan openDemocracy avsløre.

E.ON klaget til konservative statsråder om taket på energiregninger, og sa at det hadde gjort Storbritannia til et «uattraktivt sted å være energileverandør». Energiregningene var forventet å toppe 4000 pund i 2023 på tidspunktet for E.ONs advarsler.

Selskapet advarte også om den «eksistensielle» risikoen som utgjøres av kampanjefolk som truet med å slutte å betale regningene sine, og sa at det kunne resultere i et tap på 265 millioner pund per måned i energisektoren.

Revealed: E.ON tried to get Kwarteng to cut its taxes while bills soared

BAE er blant de våpenfirmaene som betaler forsvarsdepartementets ansattes lønn mens de vinner lukrative kontrakter

Ni tjenestemenn i forsvarsdepartementet er betalt av Storbritannias største våpenfirma.

Mer enn 50 betalte ansatte i globale våpenselskaper jobber i det britiske forsvarsdepartementet, kan openDemocracy avsløre, noe som vekker spørsmål om interessekonflikter og nasjonal sikkerhet.

De inkluderer ni ansatte på langsiktig utplassering fra Storbritannias største våpenprodusent, BAE Systems, hvorav noen har vært innebygd i avdelingen i årevis.

I fjor tjente selskapet mer enn 4,1 milliarder pund og ​​skrøt av sitt «sterke og langvarige forhold» til den britiske regjeringen. Nesten alle disse pengene kom fra kontrakter som ble tildelt uten anbudskonkurranse.

Exclusive: Weapons firms install 50 staff inside the Ministry of Defence

En annen avsløring gjort av Open Democracy er hvordan Tory-minister Gerry Grimstone hjalp Saudi-Arabias overtakelse av Newcastle United

Saudi-Arabias overtakelse av Newcastle United ble kritisert på grunn av landets menneskerettighetsbrudd. Regjeringens forsøk på å hjelpe Saudi-Arabias kontroversielle overtakelse av det britiske Premier League fotballlaget Newcastle United inkluderte en personlig intervensjon fra Gerry Grimstone.

Det ser ut til å motsi Boris Johnsons påstand i parlamentet i fjor om at regjeringen ikke var involvert i salget.

Revealed: How Tory minister aided Saudi takeover of Newcastle United

Hvem betaler for demokratiet vårt, spør OpenDemocracy videre.

Theresa Mays allierte, Det demokratiske unionistpartiet, brukte 435 000 pund på for å kampanjen for Brexit og vil ikke avsløre hvem som ga dem pengene. Arron Banks, en sentral støttespiller for Leave-kampanjen, ser ut til å ikke være så rik som han hevder, dette etterlater seg spørsmålet om hvor alle pengene fra Brexit-kampanjen hans kommer fra.

Hundretusenvis av pund til politiske partier gjennom smutthull som tillater donoranonymitet. Hvem styrer politikken vår? OpenDemocracy graver og ønsker å finne ut hele historien.

Under tittelen dark money investigation avslører OpenDemoracy hvor pengene kommer fra.

https://www.opendemocracy.net/en/dark-money-investigations/

Forrige artikkelRødt vil bruke mer enn regjeringen på Forsvaret
Neste artikkelVaksineforsker: Ingen faglig grunn til å tilby en fjerde vaksinedose – dette er politikk