Ukraina: Stemningsskifte i Tyskland

0
Fra demonstrasjon i Dresden 30. oktober 2022. For oppheving av sanksjonene mot Russland, våpenhvile og fred. Skjermdump fra video.

En ny meningsmåling vekker bestyrtelse i Tyskland. 40 prosent av de spurte mener nå helt eller delvis at NATO ikke gav Russland noe annet valg enn å inngripe militært i Ukraina. Det er 11 prosent mer enn i april.

Av Jan Herdal.

44 prosent er helt eller delvis enig i utsagnet om at Russland i Ukraina kjemper mot en «global elite» som «trekker i trådene i bakgrunnen». Det er 12 prosent opp siden april.

Slikt kjetterskap skulle egentlig ikke være mulig. Russiske medier er forbudt i Tyskland som i resten av EU. Systemmediene er minst like hysterisk propagandistiske og ensrettet der som her i Norge. Dette er meninger som folk sannelig ikke kan tillate seg.

Der Spiegel, en gang for lenge siden juvelen i tysk kritisk presse, spør seg hvorfor så mange tyskere tror på «Putins tullprat (Schwachsinn)».  I en annen «seriøs» avis, Die Welt, heter det at «prorussisk propaganda» overbeviser stadig flere mennesker i Tyskland.

I de samme mediene som tier så omhyggelig om de mange protestene og demonstrasjonene på tyske torg og gater mot sanksjoner, inflasjon og uholdbare energipriser, fins det ikke tegn til selvransakelse.

Det er ikke snakk om å innrømme folk retten til å ha en egen mening. Dette skal sables ned, latterliggjøres, eller stemples som putinisme. Hva skjedde med medienes målsetting om å legge fram de synspunkter som fins så balansert som mulig, og overlate til leseren å ta stilling?

Vi ser igjen det totale forfallet som nå gjennomsyrer de offisielle mediene. Makta har rett, og folk gjør klokt i å innse det. Hvis de ikke gjør det, har vi «verktøy», som EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen så elegant uttrykte det.

I Tyskland er disse meningene langt tydeligere i de østlige delene av landet, det vi si det tidligere DDR. Her er også partiet Alternative für Deutschland, AfD, det største partiet. Grunnen til det er at de vil ha slutt på sanksjonene, og forhandlinger med Russland.

Dette forsøkes stemplet som farlig høyreekstremisme, ja, på grensa til nazisme. Stadig flere tyskere gjennomskuer det absurde i slike beskyldninger, også i de vestlige delstatene.

Det offisielle eventyret om «Ukraina» rakner. Det kommer det til å gjøre over hele Europa.

Forrige artikkelRevolusjonerende beklagelse
Neste artikkelLurer kroppen til inflammatorisk selvmord