Ny katastrofemåling for Støre – hva kan det komme av?

0
Det må ha klikka for Støre, sa en kommentator etter denne uttalelsen.

I Dagsavisens novembermåling får Arbeiderpartiet 16,9 prosent. Valgforsker Jonas Stein beskriver regjeringens fall som spektakulært og uten sidestykke i norsk historie. Dette skriver VG.

Det vil si at Ap har falt nesten ti prosentpoeng siden stortingsvalget i fjor, da partiet fikk 26,3 prosent.

– Det har vært en brutal høst for mange i Norge, kanskje spesielt for regjeringen. De hadde kanskje håpet at statsbudsjettet skulle gi dem et løft, men det ser ut til at det har gitt svært lite effekt, sier valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø til VG.

Senterpartiet har heller ingen grunn til å juble, med kun 5,3 prosent oppslutning. Til sammen får regjeringspartiene bare 22,2 prosent.

– Det spektakulære er fallet. At Arbeiderpartiet og Senterpartiet på litt over et år er nesten halvert. Det har ikke skjedd i norsk historie at en regjering har falt så mye på så kort tid før, sier Stein til VG.

Regjeringa har kollapset, men kan ikke skylde på andre enn seg sjøl

Arbeiderpartiet gikk til valg på parolene «Nå er det vanlig folks tur», «Mer fellesskap. Mindre forskjeller».

Men det de har levert er «Det er krigsindustriens tur nå!», «Det er kraftspekulantenes tur nå!» og «Det er EUs tur nå!»

Og fortsatt diskuterer AP og valgforskerne hva det kan være som har ført til kollapsen.

Støre snakket med VG i august: Støre ut mot å stenge strøm­eksporten til Europa: − Det Norge vil ikke jeg være statsminister i

I dette intervjuet slår Støre hardt tilbake mot partiene som vil kutte krafteksporten til Europa – og leverer et varmt forsvar av de utskjelte kablene som han sier Norge er helt avhengige av. Han sier også at ingen kan forvente at strømkrisen kan løses på 1–2–3.

– Det strukturproblemet som er i Europa, med en krig som fører til bortfall av energi, det er klart at det skaper en krise som du ikke klarer å løse over natta, sier Støre.

Fredag ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret på tidligere valgløfter i en episode av TV 2-programmet «Ærlig talt».

Støre kaller situasjonen vi står i for en alvorlig krise. Likevel mener han det er feil at vanlige folk har fått det verre under hans ledelse.

– Det er ikke riktig. For hvis du ser på de store tallene, så går norsk økonomi veldig bra. Vi har fått hundre tusen flere i jobb på disse månedene, og mange nordmenn har spart. Mange klarer seg veldig bra, sier Støre til nyhetskanalen.

Dette fikk den tidligere programlederen Oddvar Stenstrøm til å skrive på Facebook:

«Det må ha klikka for ham (Støre). Å si noe sånt! Etter mye dyrere strøm, mat, drivstoff og stadig høyere renter!!! Hvilken verden lever han i? Hvem er det han omgås? Med flere sånne utsagn er Arbeiderpartiet snart nede på 15-tallet på målingene. Ikke rart vanlige folk er forbanna».

Hvorfor kan de ikke spise kake?

Jonas Gahr Støre seiler med dette opp som en soleklar kandidat til å vinne årets Marie Antoinette-pris. Da folket i Frankrike klagde sin nød over at de ikke hadde råd til å kjøpe brød, skal den franske dronningen ifølge anekdoten ha sagt: «Hvorfor kan de ikke spise brioche?» (kake) Det har ikke latt seg bevise at hun faktisk sa dette, men anekdoten er blitt stående fordi det var slikt et medlem av det franske kongehuset godt kunne ha sagt. Det var slik de tenkte.

«Huset Bourbon har vært vanskelige å slå når det gjelder å være uten kontakt med virkeligheten. Nå har de fått konkurranse.» Dette skrev Financial Times i et syrlig oppgjør med dagens europeiske ledere.

Rødt angriper med rette den usosiale profilen, men freder militærbevilgningene

På Facebook skriver Bjørnar Moxnes:

Flere hundre tusen familier forteller nå at de må velge mellom måltider og strøm for å få det til å gå rundt. I Stortinget i går spurte jeg statsminister Jonas Gahr Støre hva regjeringa vil gjøre med priskrisa. Blant dem som nå sliter økonomisk er det mange som er syke, og som må leve på alt for lave trygder.

Statsminsteren svarte blant annet at «Vi har økt trygdene, de er lønnsjustert gjennom året for å komme gjennom denne vanskelige tiden.»

Svaret er i beste fall en halvsannhet.

Trygdene lønnsjusteres 1. mai hvert eneste år, uansett hvem som sitter i regjering. Dette er ikke noe Støre gjør for å hjelpe folk gjennom den vanskelige tida. Dessuten holder det ikke å lønnsjustere ytelsene for dem som har minst når prisene vokser lang fortere enn lønningene.

Først i mai til neste år justeres trygdene og pensjonene igjen. For mange mennesker er det alt for lenge til.

Dette er skåring for åpent mål. AP har forrådt sine kjernevelgere, og det får partiet merke.

Men Rødt tier fullstendig om at den økonomiske situasjonen i Norge hadde vært vesentlig bedre om ikke Norge hadde plassert seg i verdenstoppen med militær og sivil bistand til krigen i Ukraina. Partiet tier, fordi partiet støtter denne krigen og har et fullstendig unyansert syn på den.

I år og neste år kommer regningen for norsk militær støtte og sivil bistand til Ukraina opp i til sammen 13,8 milliarder kroner, viser en oversikt som NTB har fått fra Statsministerens kontor (SMK). Norge bidrar med mer enn USA i forhold til BNP.

Disse pengene blir tatt fra noen steder, og det er ingen andre steder å ta dem fra enn fra norske forbrukere og skattebetalere.

Men heller ikke Rødt kan lure velgerne i det lange løp. Moxnes kommer før eller seinere til å måtte svare på hvorfor han prioriterer krigsbevilgninger foran vanlige folks behov i Norge.

Forrige artikkelStudie: Større risiko for å få covid igjen dersom du bruker Pfizers Paxlovid-pille
Neste artikkelKlassekrigen vender tilbake
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).