Studie: Større risiko for å få covid igjen dersom du bruker Pfizers Paxlovid-pille

0
Shutterstock

Det er større sannsynlighet for at du får Covid igjen i løpet av uker hvis du tar Pfizers Paxlovid-medisin, viser tidlige studier. Covid-pasienter som bruker Paxlovid har dobbelt så stor sannsynlighet for å få tilbakeslag.

Forskere fra Scripps Research Translational Institute i La Jolla, California, sammenlignet 127 infiserte personer som brukte Paxlovid med 43 andre som kom seg etter viruset uten å bruke dette stoffet.

Dette går fram av

The Paxlovid Rebound Study: A Prospective Cohort Study to Evaluate Viral and Symptom Rebound Differences Between Paxlovid and Untreated COVID-19 Participants

Studien var liten, og forskerne føler seg ikke helt sikre på at resultatene ikke var tilfeldige, så de tar sikte på å gjøre en framtidig undersøkelse som involverer 800 personer. De eksakte årsakene til at viruset kommer tilbake er ukjente, men leger mistenker at det er på grunn av hvordan stoffet fungerer. I stedet for å drepe viruset direkte, stopper Paxlovid replikasjonen i kroppen.

Eksperter har en teori om at etter å ha blitt undertrykt av Paxlovid, kommer Covid sterkt tilbake når stoffet forsvinner fra kroppen, noe som fører til høye virale nivåer og kraftige immunresponser som kan føre til at symptomene dukker opp igjen.

Bemerkelsesverdige eksempler på Covid-tilbakefall inkluderer president Joe Biden, som fikk en ny runde med covid etter å ha blitt infisert med viruset i juni og medisinert med Paxlovid. Medikamentet er godkjent til nødbruk av U.S. Food and Drug Administration. I mai varslet FDA om at Paxlovid kan gi tilbakefall.

President Joe Biden er en sterk talsmann for Paxlovid, og kunngjorde et program som gjør stoffet gratis for Covid-infiserte amerikanere i sin State of the Union-tale tidligere i år.

Så viser det seg antakelig at det de får i gave fra presidenten er en større sjanse for å få covid på nytt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet blir kamp om den planlagte vindkraftutbygginga i Østfold
Neste artikkelNy katastrofemåling for Støre – hva kan det komme av?