Musk og Zuck viser hvor dyr makt kan være

0
Illustrasjon: Sarah Grillo/Axios

Elon Musk og Mark Zuckerberg har begge fordampet bort titalls milliarder dollar i personlig formue i sine idiosynkratiske forsøk på å kontrollere systemene som ligger til grunn for de daglige livene resten av oss lever.

Av Felix Salmon, Axios

Hvorfor det er viktig: Disse handlingene – Zuckerbergs sving til metaversen, Musk kjøper Twitter – som er enestående på deres bekostning. De avslører en verden som ikke drives av ansiktsløse selskaper, men av uforutsigbare og lunefulle individer med knapt noen reelle økonomiske begrensninger.

Driver nyhetene: I slutten av oktober kjøpte Elon Musk Twitter for 44 milliarder dollar, eller 54,20 dollar per aksje.

  • Det er umulig å si nøyaktig hvor mye han overbetaler, men min favoritt-tommelfingerregel er at den nominelle Twitter-aksjekursen, uten overtakelsesbudet, ville være veldig nær den nominelle Snap-aksjekursen, som nå er mindre enn 10 dollar. (De to aksjene beveget seg i tospann før Musk avslørte sin interesse for Twitter.)
  • Med det regnestykket betaler Musk og hans silent partner medinvestorer en premie på rundt 35 milliarder dollar slik at memelorden  (Musk kalles dette fordi hans kommuniserer ofte med memes red anm)  kan eie sitt foretrukne sosiale nettverk.

Mellom linjene: Musk har nylig sagt at han ikke kjøpte Twitter for å tjene mer penger.

  • Det er mange teorier for hvilke planer Musk kan ha for Twitter; det eneste som er sikkert er at han ikke er bundet av noen tillitsbegrensninger.

Realitetssjekk: Facebook-aksjonærer kan bli tilgitt for å tenke det samme om Mark Zuckerberg, som – takket være selskapets toklasses stemmestruktur – beholder direkte kontroll til tross for at de bare eier en minoritetsandel.

  • Tilbakeblikk: I oktober 2021 kunngjorde Zuckerberg en rebrand (design, navn, mål, o.a.) til Meta, og et dyptgripende skifte «fra å være Facebook først som et selskap til å være metaverse først.»
  • I året siden den gang har kvartalsinntektene falt med 4 %, men takket være økte utgifter til metaversen har nettoinntekten sunket med 52 %. Selskapets aksjer har falt med 70 %.


Sagt med tall: Kostnaden for Zuckerberg personlig har kommet til rundt 104 milliarder dollar.

  • Den andre halvparten av annonsesalgsduopolet, Alphabet, sank bare halvparten så mye som Facebook i samme periode.

Bunnlinjen: Twitter og Meta kontrollerer fire av de mektigste og viktigste offentlige tjenestene i verden. Musk har full kontroll over Twitter; Zuckerberg har lignende kontroll over Facebook, Instagram og WhatsApp.

  • Begge har vist seg villige til å ofre nesten ufattelige pengesummer i jakten på enda større innflytelse over hvordan vi alle lever våre daglige liv.

Felix’ tankeboble: Jeg sier ofte at det er lettere å gjøre makt til penger enn det er å gjøre penger til makt. Musk og Zuckerberg har demonstrert hvor dyr makt kan være – og hvor mye visse menn likevel er villige til å betale for det.


Originalen: Musk and Zuck show just how expensive power can be


Felix Salmon er ledende korrespondent for økonomistoff i Axios der denne artikkelen først ble publisert. Han skriver det ukentlige nyhetsbrevet Axios Capital og dekker alle måtene penger driver verden på.

Forrige artikkelDen nye virusnormalen
Neste artikkelJohn Pilger: USA i desperat forsøk på å opprettholde global makt
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.