Hvordan World Economic Forum og andre skjuler sine tidligere bånd til FTX

0

Den sjokkerende kollapsen til FTX-kryptobørsen har blitt en forlegenhet for «hvem er hvem» blant globale eliter, med noen som utsteder mea culpas («min skyld», o.a.) – og andre tilsynelatende prøver å skjule båndene sine til den vanærede, 30 år gamle grunnleggeren Sam Bankman-Fried. Dette skriver New York Post.

Nettarkivsider viser at World Economic Forum – berømt for sine skinnende eventer i Davos, Sveits, som er et must for milliardærer og verdensledere hvert år – tidligere hadde oppført FTX som en av sine «partnere», og utropte det Bahamas-baserte firmaet som en «kryptovalutabørs bygget av valutahandlere, for valutahandlere

Bankman-Fried var også en foredragsholder på Davos i mai i fjor sammen med aktører som Googles finanssjef Ruth Porat og Bill Winters, administrerende direktør i den London-baserte finansgiganten Standard Chartered. Ikke desto mindre har WEF siden skrubbet vekk enhver omtale av FTX fra nettsidene sine i dagene etter at kryptobørsen begjærte seg konkurs.

«FTX var en World Economic Forum-partner. I lys av forrige ukes hendelser ble partnerskapet deres suspendert og de ble fjernet fra Partners-delen av nettstedet vårt, sa en talsmann for den Genève-baserte organisasjonen ledet av Klaus Schwab til The Post mandag.

I følge en WEF-innsider har Bankman-Fried sannsynligvis landet på WEFs nettsted fordi han donerte penger til dem, i tillegg til hans kommende foredragshappening.

WEF har ikke kommentert hvorfor de har slettet referanser til FTX.

«World Economic Forum overlever på donasjoner fra eksterne organisasjoner og selskaper som vanligvis er på linje med deres oppdrag og politikk,» sa kilden til The Post.

WEF er ikke den eneste gruppa som har egg i ansiktet fra sin cheerleading for FTX og Bankman-Fried, hvis formue på 16 milliarder dollar forsvant i løpet av få dager – en fantastisk kollaps som har fremkalt sammenligninger med Lehman Brothers og Enron . Bankman-Fried er under føderal etterforskning .

Bilder sirkulerte på nettet i løpet av helgen som viser tidligere president Bill Clinton sittende ved siden av Bankman-Fried på scenen – sammen med tidligere britiske statsminister Tony Blair – på et arrangement på Bahamas i april.

The Post har bedt om kommentarer fra Clintons kontor.

Bankman-Fried dukket opp på scenen sammen med tidligere president Bill Clinton og den tidligere britiske statsministeren Tony Blair på Bahamas i april.

Mens store finansfirmaer som Sequoia Capital, SoftBank og BlackRock har avslørt FTX-tap i offentlige registreringer, sier innsidere at rikere individer kjøpte inn privat, vanligvis pløyer penger inn i FTX gjennom familiekontorer.

«Dette er som en Madoff-situasjon … nesten alle innen teknologi og Hollywood investerte i denne tingen,» sa en investor nær FTX til The Post. «Nå er det ingen som vil innrømme det.» 

En innsider fortalte The Post at Jan Koum – den ukrainske milliardæren som var med å grunnlegge WhatsApp og solgte den til Facebook for 19 milliarder dollar i 2014 – kjøpte en eierandel gjennom familiekontoret sitt. Representanter for Koum svarte ikke på forespørsler om kommentarer.

Twitter-brukere promoterte en video i løpet av helga som viser CNBC-investeringsmannen Jim Cramer som utroper Bankman-Fried som «JP Morgan i sin generasjon». The Post har kontaktet Cramer og CNBC for å søke kommentarer.

Kevin O’Leary – «Shark Tank»-investoren som også innrømmet at han har tatt seg vann over hodet med et FTX-veddemål – la ut en mea culpa på Twitter-kontoen sin i helgen, og fortalte sine 951 000 følgere: «Som investor vil du aldri få det riktig hver gang. Du vil gjøre noen feil. Noen ganger store som FTX.»

Andre som har hatt svært nære kontakter med FTX er Semafor, blue-chip-nyhetsoppstarten som ble grunnlagt av New York Times-veteranen Ben Smith og tidligere Bloomberg-sjef Justin B. Smith, og ProPublica, som han donerte 5 millioner dollar til for å «støtte etterforskning av pågående spørsmål om COVID-19-pandemien, biosikkerhet og folkehelseberedskap.»

Bankman-Fried var det demokratiske partiets nest største giver, nest etter George Soros.

Han brukte anslagsvis 36 millioner dollar på politiske donasjoner – hvorav de fleste fremmet demokratiske saker, ifølge  Financial Times .

Det hevdes også at FTX var en pengevaskemaskin for Demokratene i Ukraina:

Failed crypto exchange FTX was a Ukraine money laundering op – report

Les også: Kryptogiganten FTXs kollaps gir frykt i presidentenes pengebinger

Forrige artikkel– Missilet som rammet Polen og drepte to kom antakelig fra Ukraina
Neste artikkelVil mer våpen skape fred i Ukraina?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.