Vestlige medier: Ukrainsk etterretning organiserte angrepet på Krimbrua

0
Skjermdump fra video

Eksplosjonen som skadet Russlands strategiske Krimbru og drepte minst tre mennesker ble orkestrert av Ukraina, rapporterte både New York Times og Washington Post, med henvisning til kilder i Ukraina.

En høytstående ukrainsk tjenestemann intervjuet av New York Times hevdet at Kiev sto bak eksplosjonen, og la til at angrepet ble ledet av Ukrainas etterretningstjenester, som hadde arrangert en bombe som skulle plantes på en lastebil som kjørte over brua.

Denne påstanden ble gjentatt av Washington Post, som, med henvisning til en ukrainsk embetsmann, også tilskrev eksplosjonen til landets spesialtjenester.

Denne versjonen ble støttet av nyhetssiden Ukrainska Pravda, sitert fra en kilde i landets sikkerhetstjenester, som sa at etterretningsbyrået, kalt SBU, sto bak angrepet.

Mens ukrainske tjenestemenn ikke eksplisitt tok ansvar for angrepet, jublet de for det.

En medhjelper til president Vladimir Zelensky, Mikhail Podoliak, sa at eksplosjonen var «bare begynnelsen», og la til at «alt ulovlig må ødelegges».

Etter at Russland invaderte Ukraina og startet sin militære kampanje i slutten av februar, har ukrainske tjenestemenn gjentatte ganger lovet å angripe brua, som fungerer som en strategisk forbindelse mellom Russlands Krimhalvøy og Krasnodarregionen.

Mens Kreml ikke direkte anklaget Kiev for å iscenesette eksplosjonen, uttalte Russlands Maria Zakharova på vegne av utenriksdepartementet at Ukrainas reaksjon på hendelsen er et vitnesbyrd om den «terroristiske naturen» til ledelsen i Kiev.

President Putin: En terrorhandling

Russlands president Vladimir Putin anklaget søndag Ukraina for å orkestrere den kraftige eksplosjonen som skadet brua til Krim, og beskrev eksplosjonen som en «terrorhandling». Dette skriver CNBC.

«Det er ingen tvil. Dette er en terrorhandling rettet mot å ødelegge kritisk viktig sivil infrastruktur, sa Putin i en video på Kremls Telegram-kanal.

«Dette ble utviklet, utført og bestilt av de ukrainske spesialtjenestene,» sa Putin.

Han møtte Alexander Bastrykin, lederen av Russlands etterforskningskomité, som presenterte funnene fra en undersøkelse av lørdagens eksplosjon og brann på brua.

Eksplosjonen på brua over Kertsjstredet, en viktig forsyningsvei for Moskvas styrker i Sør-Ukraina, førte til gledesmeldinger fra ukrainske tjenestemenn på lørdag, men ingen tok ansvar for handlingen.

Brua er en hovedåre for trafikken til og fra havnen i Sevastopol, hvor den russiske Svartehavsflåten er basert.

USA må ha gitt grønt lys

Sjøl om ukrainsk etterretning skal ha planlagt og gjennomført terroraksjonen, må de ha fått grønt lys fra Washington. CIA og USAs Europa-kommando har så stort kontroll over alle viktige militære aktiviteter i Ukraina at det er usannsynlig at de ikke har visst om og godkjent dette og eventuelt liknende handlinger.

Russland vil sannsynligvis reagere kraftig

Den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar skriver på Twitter:

Putin har kalt til «operasjonsmøte» i sikkerhetsrådet mandag. Regn med massiv gjengjeldelse.

Angrepet er et angrep på Russland og på en av livsnervene til den russiske Krim-republikken. Det kan føre til en betydelig opptrapping av krigen. Norsk presse feiret angrepet, noe de burde ha holdt seg for gode til å gjøre.

Brua blir nok fort reparert igjen, men den brua som kunne ført oss vekk fra spiralen i retning atomkrig er dessverre i ferd med å bli meget svak. Dette evner ikke norske redaktører å tenke over før de puster til krigseuforien.

Er det blitt så ille stelt at sjøl Donald Trump klarer å se dette klarere enn mesteparten av norske medier?

– Vi må kreve umiddelbar forhandling om en fredelig slutt på krigen i Ukraina, ellers vil vi havne i tredje verdenskrig, og det vil ikke være noe igjen av planeten vår, sa Donald Trump.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet kan se tilforlatelig ut, men USAs «folkehager» kan være ei felle
Neste artikkelBåde Tyskland og Storbritannia er nå i resesjon og de røde lampene blinker