Velger småbrukerne en bondeopprører?

0
Foto: Shutterstock

Valgnemnda har innstillinga klar: Bondeopprører Tor Jacob Solberg er innstilt til vervet som leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Av Romy Rohmann.

Det blir et spennende landsmøte i Norsk Bonde- og Småbrukarlag i slutten av oktober, og går det den veien valgnemnda innstiller, står NBS klar med en ny, sterk og kampklar ledelse.

Det kan være nødvendig nå i ei tid hvor regjeringa antakelig må presses hardt på løftene de har gitt om landbruket i Norge i Hurdalserklæringa. Her kom det lovnader både om økt sjølforsyning i landet og lønnsløft for bøndene.

For å få til et løft i landbruket må også være en viss enighet om beregningsgrunnlaget som brukes, Grytten-utvalgets rapport som blei lagt fram 3. oktober var ment å gi dokumentasjon av bønders inntektssituasjon og inntektsutvikling, og legge fram forslag til mulige beregningsmåter for næringsinntekt i jordbruket. Ut fra debatten så langt er ikke næringa særlig fornøyd med denne rapporten, og mange bruker ord som bestillingsverk om den, men vi hører nok mer om dette da det er lagt opp til en 3.måneders høringsfrist.

Vi skreiv på Steigan.no 30. August: Vil Norges Bonde og Småbrukarlag være organisasjonen som driver bondeopprørets kampsaker videre?

Dette vil vi kanskje få svar på etter Norges Bonde og Småbrukarlags landsmøte i september, men uansett så lever opprøret videre og det trengs mer enn noen gang. 

Nåværende leder Kjersti Hoff tar ikke gjenvalg etter fire år i lederposisjonen. Politisk nestleder Eli Berge Ness vil heller ikke ta gjenvalg som nestleder, men vil fortsette som styremedlem i et år til. Organisatorisk nestleder Ola Fiskvik sluttet tidligere i år.

Dette betyr at vi får en ny ledelse i NBS etter landsmøtet. Vegard Vigdenes som kommer fra Nord-Trøndelag er innstilt som ny politisk nestleder og Margrethe Figved fra Troms er innstilt som organisatorisk nestleder.

Tre styremedlemmer som er på valg er ikke foreslått av valgnemnda; Kristoffer Fodnes, Ann Guro Hansen og Sander Solheim.

I pressemeldinga NBS sendte ut og på sine nettsider ut skriver de bla:

– Det er fantastisk å bli innstilt som leder i NBS. Jeg har et ønske om å gjøre alt jeg kan for at den norske bonden skal bli jamstilt på korrekt tallgrunnlag, og at NBS skal blomstre som organisasjon, sier lederkandidat Tor Jacob Solberg.

Solberg driver med økologisk melkeproduksjon og korn på Skiptvet i Østfold. Han har tidligere vært tillitsvalgt i Nortura, Felleskjøpet og Bondelaget, og var i 2021 med på å starte Bondeopprøret. Solberg lanserte sitt kandidatur i juni, og har siden da besøkt en rekke lokal- og fylkeslag i organisasjonen.

– Jeg har blitt godt kjent med organisasjonen de siste månedene, jeg har blitt styrket i troen på at vi trenger en mer aktiv og rettferdig jordbrukspolitikk. Alle menneskene som til sammen utgjør norsk matproduksjon, fortjener en rettferdig mulighet for å bære bondekulturen videre og løse samfunnsoppdraget til nytte for kommende generasjoner, fortsetter han.

– Tor Jacob har vært en tydelig stemme i landbrukspolitikken de siste årene. Han har bred organisasjonserfaring fra landbruket og et brennende engasjement for norsk matproduksjon. Tor Jacob har blitt foreslått som leder av flere i organisasjonen over hele landet, og etter en grundig prosess tror vi han er godt egnet til rollen, sier leder i valgnemnda Hilde Mellum.

Med seg på laget kan Solberg få Vegard Vigdenes som politisk nestleder og Margrethe Figved som organisatorisk nestleder. De to nestlederkandidatene er veteraner i organisasjonen og har en lang og bred erfaring innenfor sine respektive områder.

– Vi har lagt ekstra vekt på politisk slagkraft og jordbruksforhandlingene i innstillingen av leder og politisk nestleder. I tillegg foreslår vi en organisatorisk nestleder med lang fartstid i organisasjonen, som kjenner alle ledd svært godt, sier Mellum.

Inge Aukan og Margit Fausko (1 år) innstilles som styremedlemmer, mens Ann Guro Hansen innstilles som ordfører og Per Helge Lindholt som varaordfører. Kjell Erik Brandstadmoen og Eli Berge Ness er ikke på valg, og fortsetter i styret et år til.

– Vi har brukt mye tid og krefter på å finne kandidater som sammen kan bringe laget fremover og fremme vår politikk på best mulig måte. I tillegg har vi jobbet for å sikre en god fordeling på landsdeler, kjønn, næringer, aktuell kunnskap og samarbeidsvilje, sier Mellum.

– Vi mener det helhetlige forslaget til styret er svært godt. Det er enorm kunnskap og mye god erfaring hos kandidatene, og vi har jobbet med å få en god balanse. Nå blir det opp til landsmøtet å ta den endelige avgjørelsen, avslutter Mellum.

Vi sendte ut følgende pressemelding fra Østfold NBS i juli, hvor Tor Jacob Solberg er medlem:

Jeg ønsker Tor Jacob Solberg lykke til på Landsmøtet i NBS, jeg skal sjøl være der og gleder meg til videre samarbeid. Jeg tenker at dette vil gi NBS en ny giv, flere medlemmer og Norge en bedre landbrukspolitikk.

Forrige artikkelOpprørsfanen eller sofakroken?
Neste artikkelZelensky oppfordrer NATO til å lansere forebyggende angrep på Russland