Av Lucas Amin, Sheerpost.
BAE er blant våpenfirmaer som betaler lønn til forsvarsdepartementets ansatte mens de vinner lukrative kontrakter.
Mer enn 50 betalte ansatte i globale våpenselskaper jobber i Storbritannias forsvarsdepartement, avslører openDemocracy, noe som utløser spørsmål om interessekonflikter og nasjonal sikkerhet.
Det inkluderer ni ansatte på langsiktig utplassering fra Storbritannias største våpenprodusent, BAE Systems, hvorav noen har vært innenfor avdelingen i årevis.
I fjor tjente selskapet mer enn 4,1 milliarder pund på salg fra MoD, forsvars-departementet, og skrøt av sine «sterke og langvarige relasjoner» med den britiske regjeringen. Nesten alle disse offentlige pengene ble brukt gjennom kontrakter som ble tildelt uten anbudskonkurranse.
Regjeringen vil ikke si om ordningen med utstasjonering representerer en interessekonflikt.
Aktivister oppfordret i dag regjeringen til å rydde opp i lobbyister og nærings-livsrepresentanter som jobber i Westminster. Funnet kommer etter at det kom frem at Liz Truss toppassistent, Fullbrook, blir betalt via sitt eget lobbyfirma.
Dr Michael Ofori-Mensah, forskningssjef ved Transparency International – Forsvar og sikkerhet, sa: «Industri-innsidere som også har senior Whitehall-roller, kan gi uvurderlig innsikt, men bærer også store interessekonflikter.
«Regjeringen bør gjøre mer for å redusere risikoen for at politikk og anskaffelser blir fanget, ved å etablere et omfattende register over lobbyister og styrke tilsynet med svingdøren mellom offentlig og privat sektor.»
Dokumenter innhentet av openDemocracy viser at minst fire BAE-tjeneste-menn har vært basert i over tre år i Defence Equipment and Support, det regjeringsnære organet som kjøper militære varer og tjenester fra selskaper som BAE.
Ytterligere seks MoD-ansatte er på utplassering fra Qinetiq, et stort forsvars-teknologiselskap, mens Rolls-Royce og Babcock har levert minst to med-arbeidere hver.
Men andre tjenestemenn installert i departementet ser ut til å ha gått tapt i systemet, uten oversikt over hvem som betaler dem. Som svar på en fore-spørsel i henhold til offentlighetsloven, innrømmet avdelingen at den ikke kunne identifisere arbeidsgiverne til minst 23 personer som for tiden er der på utplassering.
En talsperson svarte ikke direkte på openDemocracys spørsmål om hvorfor dette hadde skjedd og om det kunne representere en nasjonal sikkerhetsrisiko.
I mellomtiden er ansatte i syv våpenselskaper, inkludert BAE, Leonardo og MBDA, for tiden på utlån ved Department for International Trade (DIT), viser dokumenter innhentet av openDemocracy.
DIT avslørte ikke hvilke roller de ansatte hadde blitt utlånt til å jobbe i, men bekreftet at de i stor grad var konsentrert i Storbritannias direktorater for forsvarssikkerhet og eksport, som hjelper våpenselskaper med å selge våpen til utlandet.
Regjeringen behandler i hovedsak industriens interesser som sine egne, med tragiske konsekvenser for ofre for konflikt og undertrykkelse.
Dr. Sam Perlo-Freeman, kampanjen mot våpenhandel.
En regjeringstalsmann fortalte openDemocracy at utplasseringene var en del av «en langvarig ordning designet for å oppmuntre til bedre samarbeid og forbedre teknisk ekspertise». De la til at alle de utplasserte jobber under normale sivile tjenesteregler og er underlagt «robuste sikkerhetskontroller».
Dr. Sam Perlo-Freeman, forskningskoordinator ved Campaign Against the Arms Trade, sa at oppsettet viste hvor «dypt innebygd» våpenindustrien er i re-gjeringen. «Selve departementet som har ansvaret for å regulere våpen-eksporten, har representanter for våpenindustrien i sitt hjerte,» sa han.
«Regjeringen behandler i hovedsak industriens interesser som sine egne, med tragiske konsekvenser for ofre for konflikt og undertrykkelse i Jemen og over hele verden.»
BAE, Leonardo og MBDA har alle eksportert våpen til Saudi-Arabia som senere har blitt brukt i krigen i Jemen. Alle tre selskapene ble navngitt som parter i påståtte saudiske krigsforbrytelser. I klagen heter det at fly, missiler og andre våpen levert av selskapene «bidro til kapasiteten» til den Saudi-ledede koalisjonen, som er anklaget for å bombe skoler, sykehus og sivile.
BAE Systems har alene solgt våpen for 15 milliarder pund til Saudi-Arabia – inkludert Typhoon og Tornado jagerfly – siden konflikten i Jemen startet i 2015. I fjor brakte BAE inn nesten £ 2,5 milliarder i salg til landet, og ga «operativ kapasitetsstøtte» til saudiske luft- og marinestyrker.
En talsperson for selskapet sa at dets arbeid for Saudi-Arabia «ikke involverer selskapet i militær operativ aktivitet, og våre folk er ikke involvert i lasting av våpen for operative oppdrag».
Hun la til: «En håndfull av våre ansatte er utlånt til roller i regjeringen for å bidra til å øke forståelsen av vår komplekse bransje … Utplasserte ansatte er underlagt streng konfidensialitet og proprietære regler for å forhindre eventuelle interessekonflikter.»
Lucas Amin, 27. september 2022.
Lucas Amin er reporter for openDemocracys etterforskningsteam.
Weapons Firms Install 50 Staff Inside UK Ministry of Defense – scheerpost.com
Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell