New York Times: Inflasjonen ryster Europa – lederne vakler

0
Fra demonstrasjonen i Roma

New York Times skriver:

Undergangen til Storbritannias statsminister bør fungere som en advarsel til all den politiske faren som venter dem som ikke klarer å ta tak i erosjonen av levestandarden, uansett årsak.

De pensjonerte kvinnene trillet lerretshandlevognene sine til disken med fersk fersk pasta på et utendørsmarked i Roma denne uken og beundret hvordan prisene på tagliatelle, appelsiner, servietter, bruksregninger – you name it – hadde gått gjennom taket.

«Prisene har gått opp på alt,» sa Simonetta Belardi, 69, en selvskreven venstreorientert som hevdet at selv om inflasjonen reduserte sparepengene hennes, tæret den også ned hennes støtte til Ukraina i krigen som mange over hele Europa skylder for de astronomiske kostnadene. . Hun var ingen fan av Russland, sa hun, men tiden hadde for lengst gått for en slutt på militær støtte til Ukraina og et skifte til diplomatiske forhandlinger for fred. Hun sa at flere og flere mennesker hun kjente, som trenger økonomisk lettelse, også mister tålmodigheten.

«Alt de vil ha er våpen, våpen, våpen,» sa hun om Ukraina. «Jeg er lei av dem.»

I Italia er presset overalt. Fagforeninger vil at regjeringa skal bruke mer på energisubsidier for å hjelpe selskaper som for eksempel keramikkmakere, som trenger å drive ovnene sine, men også bønder som får harde påslag på kostnadene for gjødsel som produseres med gass eller kalium fra Russland.

Denne uken kunngjorde tidligere statsminister Giuseppe Conte, som har omformet seg selv som en populistisk helt for de fattige i sør i Italia, at han ville delta i en stor demonstrasjon 5. november som krever fred for Ukraina og slutt på våpenforsendelser. Kritikere sier at han tar til orde for Ukrainas overgivelse.

De virkelighetsfjerne EU-lederne prøver å «løse» energiproblemene sine ved å erklære en makspris på importert energi. Ungarns Viktor Orbán treffer spikeren der den skal treffes, når han kommenterer dette slik:

«Det blir som å gå inn i en bar og si til bartenderen at du ønsker å betaler halvparten av det ølet koster.»

Thømas Fazi var også presis:

Dette er ikke inflasjon – det er klassekrig!

Forrige artikkelRekordmange dødsfall i Norge i 2022 – tilsløringsforsøkene begynner
Neste artikkelAnaloge stereotyper