Lula: – Dialog med innbyggerne er viktig

0

Den venstreorienterte eks-presidenten Lula leder kappløpet om presidentvervet før andre valgomgang i Brasil 30. oktober. Nå oppfordrer han til en bred nasjonal debatt og enhet.

Den brasilianske presidentkandidaten for Arbeiderpartiet (PT), Luiz Inácio Lula da Silva, sa mandag at lederne som følger ham i kampen om å vinne valget 30. oktober bør ta sikte på dialog med velgere utover de konkurrerende politiske alliansene, skriver teleSUR.

«Vi trenger ikke å snakke med dem som kjenner oss; vi trenger å snakke med dem som ikke kjenner oss, til dem som ikke liker oss,» sa den tidligere presidenten (2003–2011) på en pressekonferanse etter første runde i presidentvalget der han sikret seg 48,4% av stemmene mot høyrekandidaten Jaír Bolsonaro som fikk 43,2%.

Da Silva minte også om at i São Paulo er utfordringen todelt: å vinne presidentvervet og guvernørvervet og han pekte på at andre runde vil være en mulighet til å debattere direkte med den nåværende presidenten, Jaír Bolsonaro.

«Det er viktig å huske at 60 prosent av landet sa nei til denne regjeringa og at aldri før i historien har en president tapt den første runden,» sa Lula med henvisning til Bolsonaro.

Andre runde avholdes 30. oktober og vinneren tiltrer for en ny fireårsperiode 1. januar 2023.

Tidenes comeback

Forfatteren og kommentatoren Kajsa Ekis Ekman skriver i Aftonbladet:

Lula har däremot gjort tidernas comeback. Dömd till 17 års fängelse för att ha tagit emot en lägenhet som det var oklart om han ens hade sett, av en domare som belönades med posten som justitieminister av Bolsonaro. Uträknad av omvärlden. Efter 580 dagar i fängelse upphävdes domen av en annan domare, och nu kommer Lulas revansch.

Bolsonaro har dock begått ett stort misstag, nämligen att hänga upp hela sin kandidatur och politiska persona på Trump. Det gör att den amerikanska imperialismen inte kommer att ställa sig bakom honom, vilket de eventuellt hade gjort annars. USA stöttade den mjuka statskuppen 2016 då Dilma Rousseff avsattes av en segerrusig Bolsonaro. Men Biden kan inte godkänna ett trick som så öppet är en kopia av Trumps misslyckade försök. Amerikanska tidningar skriver redan om oron över att Bolsonaro kommer att genomföra en ”statskupp” – hade USA ställt sig bakom hade vi istället sett artiklar om ”oron för Lulas valfusk.”

Lula har också försäkrat sig om stöd från en bred front; hans vicepresident är en före detta högerkandidat, och han har stöd av före detta nyliberala presidenter som Cardoso. Ska Bolsonaro genomföra en kupp, måste han alltså göra det ensam med armén.

Støtte fra sentrumvenstre

Det demokratiske arbeiderpartiet (PDT), som er et sentrumvenstreparti og som ble nummer fire i første valgomgang med 3% av stemmene, har erklært at de vil støtte Lula i andre valgomgang:

Se også Lulas egen Twitterside.

Forrige artikkel«Et ondskapsfullt dyr»
Neste artikkelUSA erklærer krig mot Russland, Tyskland, Nederland og Frankrike