Jeg sitter i Facebooks fengsel. Det er min egen skyld.

0
Shutterstock / Sergei Elagin

Som publisist er jeg strupet. Maktbalansen mellom Facebook og meg er stygg. Styggere blir den ved tanken på at jeg har meg selv å takke.

Av Julia Schreiner Benito, redaktør i hemali.no – Helse, Mat & Livsstil

Giganten vet alt om meg fordi jeg ga dem alt. Jeg vet intet om den. Hos Facebook klikket jeg «godta» til jeg satt i buret.

Jeg tenker på Stockholmsyndromet, en kan bli forelsket i sin gisseltaker. Jeg tenker på ektefellen som ikke forlater sin dominante partner. Tenker på sjefen du lar ydmyke deg. Tenker på at jeg overga meg til Facebook og forble i grepet.

Spredning ned 70 prosent

Nettmagasinet Hemali.no – Helse, Mat & Livsstil – har mistet 30 prosent av leserne. Spredningen på Facebook har gått ned med 70 prosent. Jeg prøver å se for meg et publiseringsliv uten Facebook. Om ikke Facebook stenger oss, ønsker jeg å si takk for nå. Men jeg vet ikke om jeg tør.

Aldri har vel ubalansen mellom en privat aktør og dens kunder vært skjevere. Slagordet «kunden har alltid rett» gjelder ikke. Facebook har rett. Definisjonsrett. Når Facebook sensurerer og truer med «fengsling» – at dine publiseringer nedprioriteres – henviser de til «standarder». Nettopp. Dit er vi er på vei; standarder for rett og galt, for moral og umoral, standarder for ytring. I Hemali veier vi nå ordene på Facebooks skål før vi publiserer. For eksempel snor vi oss utenom «bivirkninger mRNA-vaksiner».

Selvsensur den viktigste sensur

Vi skryter av ytringsfrihet og fri debatt i Norge. Da glemmer vi at selvsensur er den største sensuren. Jeg tar ofte feil, Hemali kan ta feil. Men hvordan kan vi innse feil og ta lærdom av dem når våre ytringer ikke møtes med motargumenter og debatt, men med ytringsfengsel? Jeg har 2 500 «venner» på min private profil. Det er fengsel der også.

Nå frykter jeg at Hemalis Facebookside blir stengt for alltid. Slik lyder advarselen: «Hvis du får noen flere brudd på fellesskapets standarder, kan du miste Hemali for alltid. Ingen ønsker det – hjelp til med å anke overtredelsen du er uenig i, men enda viktigere, prøv å dele innhold som følger reglene.» Så ringer vi Facebook for å høre hvordan vi blir snille i deres øyne så vi slipper ut av fengsel, da? Særlig. Lykke til med å få kontakt med Facebook eller eieren Meta.

Hemali styrker seg nå utenfor Facebook, meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Forbrytelsen

Forbrytelsen på Hemalis Facebook-side? Vi publiserte det faktiske at den meget anerkjente israelske professoren Shmuel Shapira ble sensurert på Twitter da han skrev om sammenheng mellom apekopper og mRNA covid 19-vaksiner. Fordi mRNA-vaksinene reduserer immunforsvaret, var Shapiras poeng. Du rører ikke mRNA. Verken på Facebook, i riksmedia, eller i vennekretsen. Det vet jeg. Men denne publiseringen handlet om sensur, og den var faktisk. Sensurert for å ha omtalt sensur, kan ironien bli skarpere?

Du rører ikke vaksinen!

Et eksempel på en annen «overtredelse»: Hemali publiserte et intervju med Line Kyvik. Kort fortalt: Etter stikket fra Pfizer får hun livstruende anafylaksi, en allergisk reaksjon. Det viser seg at vaksinen inneholder et stoff som Line har erklæring på at hun ikke tåler. Livet hennes rakner. Idet jeg deler Lines historie på Facebook, kommer denne:

«COVID-19-vaksiner går gjennom mange tester for sikkerhet og effektivitet før de godkjennes, og deretter overvåkes de nøye. Kilde: WHO»

En erfaring om livstruende bivirkninger blir altså av Facebook møtt med at vaksinen er trygg. Som om de over 60 000 meldingene om mulige bivirkninger av mRNA hos Statens legemiddelverk ikke finnes? Legemiddelverket skriver at «Koronavaksinene gir kraftige reaksjoner hos flere enn det vi er vant med fra andre vaksiner.» Men Facebook lager sin egen virkelighet.

Likes som dop

Om jeg visste hvilken makt Facebook skulle få over mitt privat- og arbeidsliv. Om jeg visste hvor snevert Facebook skulle definere sant og usant, definere god og dårlig oppførsel. Da håper jeg at jeg hadde takket nei den gangen da det var bursdager og kattepuser som gjaldt. Jeg var naiv. Dessuten besnæret; følgere, klikk, likes, delinger – det er som dop. Et dop som skygger for virkelig samvær, virkelig debatt, virkelige tall som publisist. Fengselet er en god påminner om at det finnes andre plattformer og metoder.

Du kjenner Metas slagord? “Coming together to connect and create change.” Sannelig ble det change. Men connect? Se hva Meta skriver i sin pressemelding 28.10. 2021:

“The defining quality of the metaverse will be a feeling of presence — like you are right there with another person or in another place. Feeling truly present with another person is the ultimate dream of social technology. That is why we are focused on building this.”

Min oversettelse: Den avgjørende kvaliteten på metaverset vil være en følelse av tilstedeværelse – som om du er der med en annen person, eller et annet sted. Å virkelig føle seg til stede med en annen person er den ultimate drømmen om sosial teknologi. Derfor er vi fokusert på å bygge dette.

Desto mer vi mennesker ikke er sammen, jo mindre ytringsfrihet får vi. Fordi den kommersielle teknologiens pisk kommer mellom oss. Sosiale medier? Når målet er illusjonen av å være sammen når vi ikke er det? Hva med antisosiale medier i stedet? Hva med å omdøpe Facebook til en som fengsler uten lov og dom? Hva med å bryte med gigantene kollektivt? Da lover jeg å være med!

Mark Zuckerberg presenterer sitt Metaverse

Fakta om Meta og Facebook

Facebook ble omdøpt til Meta Platforms høsten 2021.
Men Facebook-navnet er beholdt for den sosiale plattformen.
Det betyr at plattformer som Instagram og Whatsapp ikke lenger driftes av Facebook, men at Facebook, Instagram og Whatsapp styres av moderselskapet Meta.

Navnebyttet forklares av Meta med ønsket om å «bygge sosiale teknologier som tar oss utover hva digitale forbindelser gjør mulig i dag».
Facebook ble grunnlagt som TheFacebook av Mark Zuckerberg i 2004, senere bare Facebook fra 2005.

Zuckerberg er fortsatt toppsjef i selskapet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigen mellom NATO og Russland i Ukraina skjerpes enda noen hakk
Neste artikkelHvor skal EU få oljen fra?