Europeerne er blitt rundspilt av USA

0
Ukrainsk selfiebølge til tross – brusprengninga ble ingen seier. Shutterstock

Russland kommer til å vinne denne krigen

Av M. K. Bhadrakumar, Times of India.

To massive terroristangrep feilet spektakulært og en forferdelig skjønnhet er født i Ukraina-krigen. Disse to nøye planlagte angrepene i rask rekkefølge – på Nord Stream gassrørledninger og Krim-broen – var ment som et knockout-slag mot Russland. Ifølge president Vladimir Putin står folk «som ønsker å endelig bryte båndene mellom Russland og EU og svekke Europa», bak Nord Stream-eksplosjonene. Han navnga USA, Ukraina og Polen som «begunstigede».

«India bør forvente nederlag for USA og NATO, som fullfører overgangen til en multipolar verdensorden.»

Forrige onsdag identifiserte Russlands innenlandske etterretningstjeneste FSB, Ukrainas militære etterretningssjef, Kyrylo Budanov, som hjernen bak Krim-angrepet. New York Times og Washington Post rettet også pekefingeren mot Kiev og siterte «kilder». Mens Nord Stream-1 har blitt ødelagt, forblir en av ledningene til Nord Stream-2 intakt. Putin sa i forrige uke at rørledningen kan bli satt i drift igjen og Russland kan levere rundt 27 milliarder kubikkmeter gass. «Ballen er hos EU: Hvis de vil – la oss slå på kranen,» sa han.

Men dårlig skjult hemmelighold er svaret fra Brussel. Det er et dypt pinlig øyeblikk for EU. Triumfalismen har forsvunnet mens Europa trues av år med økonomiske nedgangstider, forårsaket av tilbakeslaget fra sanksjonene mot Russland, der USA insisterte på å kutte energibåndene med Moskva. EU har nå blitt fanget i Big Oils energimarked og er overlatt til å kjøpe LNG – flytende naturgass fra USA, til en pris som er seks til syv ganger høyere enn den innenlandske prisen i USA. (Kontraktspris for langsiktig russisk forsyning for Tyskland pleide å være rundt $ 280 per 1,000 kubikkmeter mot dagens markedspris som svinger rundt $ 2,000.)

For å si det rett ut, europeerne har blitt rundspilt av amerikanerne. India bør merke seg USAs oppfatning av rettferdighet. I utgangspunktet skapte Biden-administrasjonen en konstruert energikrise, der det egentlige målet er krigsprofitt.

Angrepet på Krim-broen 8. oktober, er mye mer alvorlig. Zelensky har krysset en rød linje som Moskva gjentatte ganger hadde advart ham mot. Putin har avslørt at det også har vært tre terrorangrep mot Kursk atomkraftverk. Russerne vil nøye seg med intet mindre enn fjerningen av Zelensky-regimet.

Russlands gjengjeldelse mot Ukrainas «kritiske infrastruktur», noe Moskva så langt har avstått fra, har alvorlige implikasjoner. Siden 9. oktober har Russland begynt og systematisk angripe Ukrainas kraftsystem og jernbaner. Den kjente russiske militæreksperten Vladislav Shurygin fortalte Izvestia at hvis dette tempoet ble holdt oppe i en uke eller så, vil det «forstyrre hele logistikken til det ukrainske militæret – system for transport av personell, militært utstyr, ammunisjon, relatert last, samt funksjonen til militære og reparasjonsanlegg.»

Amerikanerne er i en kokong av en surrealistisk verden basert på deres egoistiske narrativ om at Russland «tapte» krigen. I den virkelige verden sa imidlertid Ivan Tertel, KGB-sjef i Hviterussland, som har et innsideblikk på Moskva, sist tirsdag at med Russland som øker sin troppestyrke i krigssonen – 3 lakh-tropper som har blitt mobilisert pluss 70.000 frivillige – og utplasseringen av avanserte våpen, ‘vil den militære operasjonen gå inn i en nøkkelfase. Ifølge våre beregninger vil det komme et vendepunkt i perioden fra november i år til februar neste år.»

Politikere og strateger i Delhi bør notere tidslinjen nøye. Poenget er at Russland er ute etter en full seier og vil ikke nøye seg med noe mindre enn en vennlig regjering i Kiev. Vestlige politikere, inkludert Biden, forstår at det ikke er noe som stopper russerne nå. USAs våpenlagere er i ferd med å tømmes, mens Kiev fortsetter å be om mer.

På spørsmål om han ville møte Biden på G20-møtet på Bali, bemerket Putin hånlig på fredag: «Han (Biden) bør spørres om han er klar til å holde slike forhandlinger med meg eller ikke. For å være ærlig, ser jeg ikke noe behov, stort sett. Det er foreløpig ingen plattform for noen forhandlinger.»

Washington har imidlertid ennå ikke kastet inn håndkleet, og Biden-administrasjonen er fortsatt besatt av å utmatte det russiske militæret – selv på bekostning av Ukrainas ødeleggelse. Og også for russerne er det fortsatt mye som skal utarbeides på slagmarken: den undertrykte russiske befolkningen i Odessa (som led ubeskrivelige grusomheter fra nynazistene), Mykolaiv, Zaporizhya, Dnipropetrovsk, Kharkov forventer ‘frigjøring’. Det er en svært følelsesladet sak for Russland. Igjen må den overordnede agendaen for ‘demilitarisering’ og ‘denazifisering’ av Ukraina tas til sin logiske konklusjon.

Når alt dette er over, vet Putin at Biden ikke engang vil møte ham. Ungarns statsminister Viktor Orban sa i forrige uke: «Alle som seriøst tror at krigen kan avsluttes gjennom russisk-ukrainske forhandlinger, lever i en annen verden. Virkeligheten ser annerledes ut. I virkeligheten kan slike spørsmål bare diskuteres mellom Washington og Moskva. I dag er Ukraina bare i stand til å kjempe fordi landet mottar militær assistanse fra USA.»

«Samtidig ser jeg ikke på president Biden som den personen som virkelig vil være egnet for så seriøse forhandlinger. President Biden har gått for langt. Det er nok å minne om hans uttalelser til Russlands president Putin.»

India bør forvente nederlag for USA og NATO, som fullfører overgangen til en multipolar verdensorden. Dessverre har indiske eliter ennå ikke finpusset sin «unipolare situasjon». Europa, inkludert Storbritannia, er knust, og det er påtagelig misnøye over USAs ‘transatlantiske lederskap’. Indo-Pacific-strategien er håpløst i drift. Nye maktsentra vokser frem i Indias utvidede nabolag, noe OPECs avvisning av Washington viser. En dyp justering er nødvendig i den indiske strategiske beregningen.


A war Russia set to win : The Tribune India

Oversatt for steigan.no av Hans Snøfjell.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLafarge sier seg skyldig i å ha betalt IS
Neste artikkelThe Economist: Europas økonomi faller – mens Russland tar av
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.