– Det er utenlandske intervensjoner som skaper kaos og elendighet i Haiti

0
Skjermdump fra video / MintPress

USA gjør seg igjen klar til intervensjon i Haiti, og påskuddet er igjen at folket i øystaten ikke klarer å styre seg sjøl. Myten er at overlatt til seg sjøl, vil de bare synke djupere ned i kaos og vold. Sett fra innbyggerne der sin side, forholder det seg helt omvendt: det er de utenlandske intervensjonene som skaper kaos.

Den irske sosialisten Clare Daly setter tingene på plass:

Det var FNs generalsekretær Antonio Guterres, et velkjent redskap for USA, som i et brev til Sikkerhetsrådet ba om militær intervensjon i Haiti. Sikkerhetsrådet (inkludert Russland og Kina) godkjente forslaget, og USA er i ferd med å sette det i verk.

Haiti Action Committee skriver:

I mer enn 18 år nå, helt siden det USA-støttede statskuppet i 2004 mot den demokratisk valgte presidenten Jean-Bertrand Aristide, har Haiti vært under amerikansk/FN-okkupasjon, en okkupasjon som har begått grove menneskerettighetsbrudd inkludert voldtekt og andre former for seksuelle overgrep, en okkupasjon som har brakt kolera til Haiti og som systematisk har ødelagt Haitis institusjoner samtidig som hun øker sult og elendighet.

Mot politi og paramilitære angrep har befolkningan i Haiti gått ut i gatene i stadig økende antall, og krevd grunnleggende menneskerettigheter og demokrati, samt en slutt på korrupsjon og plyndring av offentlige ressurser. De krever en slutt på USA/FN-okkupasjonen, og en slutt på det høyreorienterte haitiske Tét Kale Party (PHTK)-regimet ledet av Ariel Henry. De krever en overgangsregjering for offentlig sikkerhet (Sali Piblik) for å skape et grunnlag for frie og rettferdige valg og en retur til demokratisk styre. De krever en slutt på IMF-pålagte innstramminger, skyhøye priser på grunnleggende nødvendigheter og fallende reallønn. I stedet krever de at skattepengene deres skal investeres i utdanning, helsevesen, sanitær, rent drikkevann og støtte til Haitis småbønder som har vært ryggraden i lokal matproduksjon.

Dessuten krever folket en slutt på terroren fra det haitiske nasjonale politiet og paramilitære, inkludert G-9 dødsskvadron ledet av eks-politibetjent Jimmy Cherizier, som jobber med PHTK-regimet. De krever en slutt på kidnappinger, voldtekter, politidrap og massakrer over hele landet, som den forferdelige Lasalin-massakren. Folket protesterer mot de grusomme forholdene i Haitis fengsler og den skyhøye antallet fangedødsfall på grunn av sult, overbefolkning, medisinsk omsorgssvikt og andre overgrep. Alle disse urettferdighetene har skjedd med total straffefrihet, under autoritet av USA/FN-okkupasjonen.

Denny Shaw fra TeleSUR sier:

Madame Boukman:

Les mer om Haiti:

Klassekampen og Haitis kamp for frigjøring

Haiti som NGOane sin republikk

Voldsomt opprør på Haiti

Protester bryter ut over hele Haiti mot økning i drivstoffprisene

Forrige artikkelDen sørgelige faneflukten fra anti-imperialist til krigspropagandist
Neste artikkelLafarge sier seg skyldig i å ha betalt IS