Brygger det opp til handelskrig mellom USA og EU?

0
Shutterstock

Av Jan Herdal.

I en generasjon la rimelig og stabil russisk energi grunnlaget for en velstandsutvikling uten sidestykke i Europas historie. Nå begynner de samme geniene som har kastet vrak på dette å ane at USA ikke er den reddende engelen som det utgir seg for å være.

LNG (nedkjølt, flytende naturgass fraktet på skip), vil aldri kunne konkurrere med rørgass. Ikke nok med det, amerikanerne tar fire ganger så høy pris for gassen sin i Europa som de gjør hjemme. På grunn av skipsmangel, har også fraktratene en tid vært hinsides.

Slike priser tar knekken på industrien, og det er ingen utsikter til bedring. Rimelig energi har forduftet sammen med russernes tillit til rasjonaliteten i europeisk politikk. Utsiktene får bl. a. verdens største kjemikonsern, tyske Basf, til å gå inn for permanent lavere virksomhet i Europa.

«Tilfeldigvis» planlegger USA samtidig et intensivprogram for å trekke til seg utenlandsk kapital. Det har europeiske «aktører» allerede merket seg. Kapitalen har som kjent ikke noe fedreland. Den drar dit profitten er størst, noe som ikke minst er reflektert i EUs lovsanger til frie kapitalbevegelser.

Ifølge Politico skal Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron på et lunsjmøte ha blitt enige om at dette er markedsforstyrrende. De vil i første omgang forhandle med USA om urettferdig konkurranse – og å slå tilbake om nødvendig.

Den nye amerikanske loven, Inflation Reduction Act, vil tilby skattelette og rimelig energi til bedrifter som velger å investere i USA. Dessuten stimulerer Buy American-loven allerede bl.a. til å kjøpe amerikanske elbiler, noe som er salt i såret for en fallerende europeisk bilindustri.

Det er den franske linjen som nå kan slå gjennom: – Vi trenger en Kjøp europeisk-lov slik USA har en Kjøp amerikansk, vi må reservere vår støtte til europeiske produsenter, sa han nylig i et tv-program. Tyskerne har tradisjonelt vært mer tilbakeholdne, men nå virker Scholtz å være på glid.

Det går konfliktlinjer på kryss og tvers nå. For bare noen dager siden var de to i tottene på hverandre om utformingen av de europeiske tiltakene for å få ned energiprisene. Når krybben er tom…

Det blir heller komisk om de to globalistene nå skal lede Europas kamp mot globalismen. Dessuten har de allerede sørget for at arsenalene i form av konkurranseevne er like tomme som de militære, der våpen og ammunisjon stort sett er sendt til et, nettopp, USA-kontrollert regime i Kiev.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU eller Norge – hvem skal bestemme over strømmen?
Neste artikkelKraftige menstruasjonsblødninger føres opp som bivirkning av koronavaksiner