Hvordan operasjonen til det pro-ukrainske NAFO-trollet samler inn penger til krigsforbrytere

0

Av Alexander Rubinstein, The Grayzone.

Alexander Rubinstein.

Twitteroperasjonen kjent som NAFO ble hyllet i amerikanske hovedstrømsmedier for sin antirussiske trolling, og ble grunnlagt av en polsk antisemitt for å samle inn penger til en milits som har huset krigsforbrytere, hvite nasjonalister og etterlyste mordere.

Enten de vet det eller ikke, har alle som har sjekket Twitter for nylig dekning av Ukrainas stedfortrederkrig, sannsynligvis møtt minst ett av de tusenvis av trollene som utgjør NAFO, eller «North Atlantic Fellas Organization». Takket være innsatsen til NAFO og dens «fellas – gutter», vil enhver journalist eller fremtredende figur som er kritisk til Ukraina eller NATO på Twitter sannsynlig-vis motta hundrevis av svar som anklager dem for å være betalt av Russlands president Vladimir Putin (eller til og med utføre oralsex på ham) fra kontoer med Shiba Inu hunde-avatarer.

Siden oppstarten for flere måneder siden har NAFO høstet overstrømmende ros fra Washington Post, som hyllet NAFO for å «vise at situasjonen kunne snus mot Russland, når det gjaldt trolling». Det våpenindustrifinansierte, Washington DC-baserte Center for Strategic and International Studies (CSIS), var i mellomtiden vert for et online panel som fremhevet NAFO som et instrumentelt våpen i infokrigene mellom Russland og Ukraina.

Likevel glatter NAFOs politiske etablissement ofte over sin rolle som pengeinn-samlingsmaskin for den georgiske legionen, en USA-støttet ukrainsk kampgruppe som står anklaget for bestialske grusomheter på slagmarken. Flere tidligere medlemmer av legionen har produsert førstehånds vitnesbyrd som dokumenterer dens krigsforbrytelser, inkludert tortur og henrettelse av krigsfanger og sivile.

En NAFO-grunnlegger forklarte at han valgte Georgian Legion som mottaker av pengene, nettopp på grunn av enhetens rykte som en gruppe «leiesoldater og kriminelle» som var villige til å utføre barbariske handlinger som kunne føre til at utenlandske regjeringer viker unna å støtte den. En annen NAFO-grunn-legger har rost den georgiske legionens leder for å ha «drept russere siden 90-tallet».

Blant den georgiske legionens mest beryktede medlemmer er den amerikanske flyktningen og morderen Craig Lang, så vel som Paul Gray, en amerikaner hvis tidligere engasjement i flere nynazistiske organisasjoner aldri ble nevnt under de vennlige primetimeintervjuene han ble gitt av Fox News og dens lokalt tilknyttede selskaper.

Mens de gir finansiering til en milits som fråtser i sine egne grusomheter, fortsetter NAFO å tiltrekke seg overstrømmende støtte fra USAs main-stream journalister og tankesmier, som skildrer operasjonen som lite mer enn et grasrotuttrykk for online solidaritet med Ukraina.

Ekstreme online intervensjonister finner mening og hensikt som fellas – «gutter»

Ansette tegneseriememer av hunden Shiba Inu, NAFOs postmoderne estetikk, uærbødige stil og dedikasjon til ondskapsfull trolling av enhver kritiker av Ukrainas stedfortrederkrig, har høstet beundring fra både vestlige medier og intervensjonistiske regjeringsrepresentanter.

For utenforstående kan språkstilen som flyter gjennom interne NAFO-chatter virke uforståelig: «gutter» refererer til medlemmer; «nafoarticle5» er en oppfordring til handling som oppfordrer «guttene» til hive seg på et bestemt innlegg på sosiale medier; «vatnik» tjener som nedsettende navn for russere og praktisk talt alle som er kritiske til den USA-støttede stedfortrederkrigen. Fraser som «NAFO-utvidelse er ikke forhandlingsbar» og sarkastiske påstander om at de er finansiert av CIA (som de samtidig hevder «ikke eksisterer») er også allestedsnærværende.

Bak de anonymt navngitte Twitterkontoene til NAFO-medlemmer ligger en base av ekstrem online, for det meste mannlige sivile, som søker en følelse av hensikt og fellesskap. Noen deltakere har tatovert Shiba Inu-avatarer på kroppene sine, mens andre har publisert bilder av sine nyfødte babyer i armene til en voksen som bærer en NAFO-skjorte.

Et medlem av trolloperasjonen twitret et bilde av en forseggjort NAFO-tatovering, et utsmykket NAFO-emblem, på armen, men har siden slettet den.

I offentligheten markedsfører ledere i NAFO bildet av et veldedighetsfokusert fellesskap av velgjørere, men mange innlegg fra karene gjenspeiler den typen psykologisk forvirrede utbrudd som er kjent for unge voksne menn som tilbringer endeløse timer med klaging på en meldingsplattform bygget for spillere. I midten av oktober klaget for eksempel en administrator over at hun ble tvunget til å utestenge to medlemmer av NAFO Discord for offentlig å ha planlagt drapet på et tredje medlem av samfunnet.

Mens amerikanske konsernmedier har erklært at innen NAFO «er det ingen kommandostruktur», som effektivt sett frigjør gruppens grunnleggere fra ansvar for «guttenes» oppførsel, fant denne reporteren alle kjennetegnene på et organisasjonshierarki. Gruppens Discord-server drives av grunnleggere, tildelte administratorer, moderatorer og «forfalskere» som lager memes som brukes til å trakassere folk på sosiale medier. «Verifiserte gutter» får tilgang til ellers låste kanaler, mens vanlige «gutter» tildeles mer verdslige roller.

«Det er foretrukket at folk som ikke er tungt involvert i det daglige, ikke snakker på vegne av NAFO eller hva NAFO er for pressen,» skrev en administrator i serverens kunngjøringskanal.

På innsiden av NAFOs crowdfunding-nexus på sosiale medier

Det er tre måter å skaffe seg en NAFO-avatar og bli en verifisert «gutt». Den første er å gi en donasjon til Georgian National Legion via en e-postadresse knyttet til PayPal og tilhørende Taras Reshetylo, en feltkommandør for den georgiske legionen. En annen måte å bli med på er å donere til en organisasjon som heter «Protect Ukraine Defenders», eller et varekjøp fra et nettsted som heter «Saint Javelin». Saint Javelins logo viser Jomfru Maria som bærer et USA-produsert Javelin-missil.

Selv om det var forskjellig fra NAFO ved grunnleggelsen, solgte Saint Javelin varer til organisasjonen og innlemmet nylig NAFO i sitt merke. I flere måneder gikk alle Saint Javelins inntekter fra NAFO-varer direkte til den georgiske legionen, ifølge nettstedet. I likhet med NAFO anslår Saint Javelin at de har samlet inn enorme summer til krigen – mer enn en million dollar.

Foruten pengeinnsamling til den georgiske legionen, overfører Saint Javelin inntektene til United24, et initiativ lansert av Ukrainas president Volodymyr Zelensky «som hovedarena for innsamling av veldedige donasjoner til støtte for Ukraina». De kanaliserer også penger til Den ukrainske verdenskongressen (UKNA), en organisasjon som har forsvart arven etter nazikollaboratøren og massemorderen, Stepan Bandera, fra den andre verdenskrig, og kalt ham «det ubestridte symbolet på Ukrainas lange og tragiske kamp for uavhengighet».

Saint Javelins partnerskap med Zelenskys United24 har som mål å bidra til å skaffe midler til og bygge en «hær av droner».

Saint Javelin-nettstedet ble lansert av en tidligere journalist ved navn Christian Borys, hvis ansettelseshistorie spenner over NATOs statsfinansierte medier, inkludert Canadas CBC og Storbritannias BBC. Borys har også skrevet artikler for det amerikanske regjeringsstøttede Radio Free Europe.

En av Borys mest beryktede journalistiske eskapader besto av en natt med bar-hopping i den ukrainske byen Lvov, hvor han besøkte en antisemittisk restaurant og kom tilbake med en anmeldelse for Vice News som fremstilte den som en av byens mange rare og fantastiske utesteder.

Restauranten konverterer antijødiske talemåter til en markedsføringsgimmick; servitørene kler seg som ortodokse jøder som pruter med gjestene over prisene på deler av menyen. «Hvis du spiller kortene dine riktig [det er] latterlig billig,» sprutet det ut i Borys anmeldelse.

Borys bemerket at Lvov «var hjemstavn for rundt 220 000 jøder», og skrev at «befolkningen nå bare svever rundt 1 100». han unnlot å forklare hvordan folkemordet til Stepan Banderas Organisasjon av ukrainske nasjonalister, bidro voldelig til å utrydde den lokale jødiske befolkningen. Han uttalte bare at restauranten «hyller [den lokale jødiske befolkningen] på en merkelig måte.»

Den etnisk ukrainske eide restauranten inneholder en terrasse med utsikt over ruinene av «en av de viktigste synagogene i Øst-Europa.»

I den samme artikkelen fra 2015 beskrev Borys det å gå til en bar der «du blir servert av kortvokste mennesker», besøke en annen som tvinger deg til å resitere ultra-nasjonalistiske slagord før du går inn, og tømme et AK-47-magasin mot et mål som viser Putins ansikt på en lokal skytebane.

VICE News publiserer et «levert» fotografi av president Zelensky som blir overlevert en Saint Javelin-t-skjorte av landets forsvarsminister

På Twitter brøt Borys ut i glede da et medlem av den nynazistiske Azov-bataljonen ble oppdaget iført en Saint Javelin-merke. Han virket like begeistret da hans tidligere arbeidsgiver publiserte bilder fra en uuttalt kilde, av Ukrainas forsvarsminister Olekseii Reznikov som ga president Zelensky en Saint Javelin-t-skjorte.

I NAFO Discord-chatten foreslo Borys å betale demonstranter for å holde NAFO-demonstrasjoner utenfor russiske ambassader.

En pensjonert marine- og amatørkommentator ved navn Matt Moores, hevdet å ha etablert forholdet mellom NAFO og Borys etter å ha vært med på å grunnlegge den tidligere organisasjonen. 7. oktober ble NAFO innlemmet i Saint Javelin-merket, med sistnevnte som førstnevntes morselskap, ifølge et innlegg fra en NAFO-administrator i Discord-serverens kunngjøringskanal.

Den tredje organisasjonen som NAFO samler inn penger til, Protect Ukraine Defenders, ble lansert av en godt tilknyttet funksjonær hos intelligensiaen i Brussel, ved navn Levgen Vorobiov. Vorobiov startet som praktikant for EUs statsfinansierte tankesmie, Centre for European Policy Studies, og gikk deretter videre til jobber ved det polske regjeringsstiftede Polish Institute of International Affairs and Foreign Policy magazine. Før han grunnla Protect Ukraine Defenders, tilbrakte Vorobiov nesten fire år ved EUs Advisory Mission i Ukraina.

Et anker for å forsterke Twitterkontoer for proxy-krig

Mens Twitter har respondert på NATOs statlige press med å undertrykke kontoer tilknyttet russiske statlige medier, og har utestengt en rekke andre brukere for bare å stille spørsmål ved den offisielle vestlige versjonen av hendelsene i Ukraina, har organisasjoner tilknyttet NAFO sett eksplosiv vekst siden proxy-krigen i Ukraina begynte. Saint Javelin har på sin side mottatt bekreftelse fra Twitter og samlet nesten 70,000 XNUMX følgere siden lanseringen av en konto i februar.

En NAFO-grunnlegger som opererer under pseudonymet «Kama Kamilia» hadde mindre enn 200 Twitter-følgere i april 2022; I dag sender de til et publikum på over 22.000. NAFO-medgründer Christian Borys hadde mindre enn 5,500 følgere i februar 2022 og kan nå skryte av mer enn 36,000 XNUMX. På samme måte vokste Matt Moores Twitter-konto med mer enn 16,000 XNUMX følgere siden januar.

«Kama Kamilia» har eksplisitt knyttet den georgiske legionens tilhengertall til populariteten til hans NAFO-organisasjon: «Jeg tror de hadde 4,000 følgere da vi startet [nå] har de … mer enn 20 000.» Fra begynnelsen av oktober er tallet mer enn 110.000.

I september ga teknologiselskapet Discord, NAFO status som «partner», noe som betyr at det nå fungerer som en bedrifts «rollemodell» og regnes som en av «de beste serverne der ute.» Likevel består den av drøyt 3000 medlemmer, og reiser spørsmål om de titusener av nye følgere NAFO plutselig har samlet seg på Twitter.

NAFOs ekspansjon har også drevet veksten av hundrevis, om ikke tusenvis, av ellers ubetydelige Twitter-kontoer som har deltatt i online trakassering og brukt gruppen til å presse crowdfunding-innsats.

En NAFO-stilisert konto som den georgiske legionen følger, og minst en administrator av NAFO Discord skrøt av at de var i stand til å kjøpe utstyr til en ukrainsk soldat ved navn «Igor». På bildene til en vedlagt Tweet, kan Igor sees iført en nazistisk Sonnenrad- merke.

Krigsforbrytelsene til den georgiske legionen

Bak de klønete Shibu Ina-avatarene og voldsomme chatteøktene ligger et oppdrag som definerer NAFO: å samle inn så mye penger som mulig til Georgian National Legion. En administrator av den offisielle NAFO-uenigheten sa det kortfattet: «NAFO har først og fremst alltid handlet om å støtte den georgiske legionen.»

En annen administrator uttalte den 2. juli i år at «$ 43 000 (USD) har blitt samlet inn av karene for den georgiske legionen.» Tre måneder senere estimerte et NAFO-medlem tallet til å være «sannsynlig totalt over $ 1 million», en målestokk på gruppens eksplosive vekst. «Det er den mest organiske bevegelsen jeg har vært involvert i,» sa han til Wall Street Journal.

Mens NAFO samler inn penger til flere allierte organisasjoner, blir støttespillere oftest bedt om å donere til den georgiske legionen. Matt Moores, den amerikanske marineveteranen som var med på å grunnlegge NAFO og beskriver seg selv som «veldig online», har forklart i intervjuer at NAFO «startet som en innsamlingsaksjon egentlig.»

«Utover memene, utover vitsene, utover humoren, er en reell del av det, du vet, pengeinnsamling. Disse små tegneseriehund-avatarene de har, hver og en av dem er laget av en frivillig, en fella-forfalsker, i samfunnet vårt, og disse små donasjonene har samlet inn nærmere $ 300,000 så langt,» forklarte Moores.

Med eksisterende Twitter-følge nådde Moores ut til noen som publiserer på nettet under Kama Kamilia, i mai. Det var da NAFO ble født.

«Jeg så at noen la ut disse små tegneseriehundene og brukte dem til å, du vet, håne og bagatellisere disse, du vet, propagandauttalelser og de antatte prestasjonene til det russiske militæret og bare prøve å kaste disse små stikkene hvor du kunne få dem inn,» sa Moores. «En dag spurte noen Kamil ‘hvordan får jeg tak i en av disse?’ Og han sa ‘hvis du sender $ 20 eller hva det er til den georgiske legionen, vil vi lage en av disse til deg.’ Så derfra har det virkelig kommet helt ut av kontroll.

Lite er kjent om NAFOs-medgrunnlegger «Kama Kamilia», ettersom konsern-medier blåser dem opp som en ekstraordinær pro-Ukraina-influencer, har de nektet å avsløre hans virkelige navn. Imidlertid har denne reporteren og skribenten, Moss Robeson, fastslått at han er Kamil Dyszewski, en 29 år gammel polsk statsborger og mislykket kriminolog som ble videospillanmelder og som bor et sted i nærheten av London.

Videospillanmelder og polsk antisemitt Kamil Dyszewski

NAFO-grunnleggeren har lagt ut en rekke antisemittiske memes, inkludert noen som håner jødiske ofre for Holocaust, tilsynelatende glorifiserer Adolf Hitler, og oppfordrer til deportasjon av president Trumps jødiske svigersønn, Jared Kushner, til Tel Aviv.

«Jeg snublet meg gjennom livet, nå inn i dette. Det som fyrer opp under det for meg er det absolutte, voldelige hatet jeg har mot russerne», sier Dyszewski. «Jeg fant nettopp en måte som vi kunne fremskynde prosessen med å få dem [den russiske regjeringen] fjernet.»

Dyszewski forklarte at han valgte den georgiske legionen til å være mottakere av midlene han samlet inn fordi han trodde deres rykte som «leiesoldater og kriminelle» ville utelukke dem fra å motta støtte fra utenlandske regjeringer.

Kampgruppen, som ble innlemmet i det offisielle ukrainske militæret, ledes av Mamuka Mamulashvili, en georgiskfødt veteran fra flere konflikter mot Russland som sverget å henrette russiske krigsfanger, en handling som utgjør en krigsforbrytelse i henhold til Genève-konvensjonen.

«Vi vil ikke ta russiske soldater … vi vil ikke ta fanger, ikke en eneste person vil bli tatt til fange», har Mamulashvili sagt. «Ja, vi binder hender og føtter noen ganger. Jeg snakker for den georgiske legionen, vi vil aldri ta russiske soldater til fange. Ikke en eneste av dem vil bli tatt til fange.»

Mamulashvilis kommentar kom som svar på en viral video som viste en av hans krigere som tilfeldig henrettet sårede russiske krigsfanger.

Ukrainske og georgiske legionkrigere feirer etter å ha henrettet russiske soldater i fangenskap på video

Mamulashvili er en nøkkelmistenkt i snikskytternes massakre av 49 demonstranter på Maidan-plassen i 2014, et sannsynlig falskt flagg-angrep designet for å intensivere motstanden mot den valgte regjeringen i Ukraina. Samtidig har han blitt tildelt anerkjennelsen National Hero of Ukraine, den høyeste nasjonale tittelen i landet.

I et intervju i mars 2022 med denne reporteren, beskrev Henry Hoeft, en amerikansk veteran ved navn, som meldte seg frivillig til Georgian National Legion, å være vitne til krigsforbrytelser begått av medlemmer av hans enhet. Ifølge Hoeft blåste to menn «et kontrollpunkt» etter at medlemmer av den georgiske legionen anklaget dem for å være russiske spioner. Hans medsoldater «skjøt bilen deres opp [og] svartsekket dem».

Georgian Legion-krigere «kuttet de jævla strupene i kjelleren i den jævla bygningen,» husket Hoeft. «Vi vet ikke engang om de faktisk var spioner eller bare folk som drev et kontrollpunkt.»

En annen tidligere amerikansk frivillig i Ukraina, bare kjent under aliaset Benjamin Velcro, beskrev det å være vitne til at andre frivillige fra Georgian Legion torturerte og henrettet en fanget tenåring som han anslo var «rundt 18».

Velcro bemerket: «Vi hadde fått beskjed om ikke å ta noen fanger.»

Veteranen fra den georgiske legionen fortsatte: «Vi gjorde en leksjon ut av ham. Vi kuttet de jævla akilleshælene hans og fikk ham til å svømme over Severdonetsk – elven, og han druknet. Eller han ble skutt. Vi tok alle en slags øvelses skyting på ham for å se hvor godt vi skjøt når han svømte uten akilles hæler … uansett er han død, sier Velcro.

«Selvfølgelig gjorde de jævla georgiske legiongutta de tingene fordi de er georgiere og de er tilbakestående,» bemerket Velcro.

Den georgiske legionen har vært vertskap for to andre beryktede amerikanske fremmedkrigere, profilert av The Grayzone: Craig Lang og Paul Gray. Lang var medlem av gruppen før han kom tilbake til USA, hvor han er ettersøkt for ran og drap på et ektepar for å finansiere retur-reisen til Ukraina. Federal Bureau of Investigations har fått tak i video som viser Lang som deltar i krigsforbrytelser i Øst-Ukraina, inkludert «å slå og drukne en jente etter at en medkriger injiserte henne med adrenalin, slik at hun ikke ville miste bevisstheten da hun druknet».

Gray, som fortsatt er aktiv i Georgian Legion, har vært involvert i flere USA-baserte nynazistiske organisasjoner, deriblant Atomwaffen, som er oppført som en terroristorganisasjon av flere land. På sin Twitter-konto promoterte Georgian Legion en Fox News-opptreden av Gray. På samme måte har Mamulashvili lagt ut bilde av Lang på sin Facebook-side.

Den georgiske legionens sjef, Mamulashvili, har hatt nære bånd til Washington gjennom år med lavintensitetskonflikt i Øst-Ukraina, der han har dratt til Capitol Hill for møter med lovgivere med plass i utenrikskomiteer i Representantenes hus og Senatet.

Selv om NAFO-medgründer Moores bare sjelden snakker om den georgiske legionen, legger han ikke skjul på sin støtte til avdelingen: «Uansett, hva med de georgierne,» har han skrevet på Discord. » Gutt, de dreper russere bra, det er sikkert, jeg skal fortelle deg det.» På samme måte har Moores rost krigsherren Mamulashvili, og undret seg over at «denne fyren har drept russere siden 90-tallet».

På Twitter legger Moores ut innlegg under adressen «@iAmTheWarax», der han har diskutert Mamulashvilis overraskede reaksjon på at «tegneserie-hunder» samlet inn tusenvis av dollar til legionen hans.

Moores, en tidligere bankmann som ble med i Marine Corps for å «forfølge sin barndomsdrøm» om å bli tankoperatør, ble først utplassert til Libya i 2011, der USA og NATO styrtet og myrdet landets mangeårige leder Muammar Gaddafi, og umiddelbart forvandlet et en gang velstående afrikansk land til et despotisk helvete. Moores har beskrevet sin erfaring i Afghanistan, et land okkupert, destabilisert og forlatt av det amerikanske militæret, som «stort».

For sin del har Kamil Dyszewski – eller Kama Kamilia som han kalles på nettet – promotert den nynazistiske Azov-bataljonen og feiret den ukrainske regjeringens selvmordsbombeangrep på Kertsj-broen den 8. oktober, og retweetet flere innlegg fra andre NAFO-medlemmer som photoshoppet Shiba Inuhunder inn på åstedet for angrepet. På Discordserveren skrev Dyszewski: «Jeg trenger at Russland beklager sin frekkhet til å eksistere. Det kan den gjøre ved å slutte å eksistere.»

Grayzone har gått nøye gjennom NAFOs Discord-server og fått tilgang til kanaler som bare er tilgjengelige for verifiserte medlemmer. Som den andre delen av denne todelte etterforskningen vil vise, er serveren en kloakk av hat, med «gutter» som gleder seg over videoer av sårede og døende russere og slår av homofile vitser på deres bekostning. Fremtredende journalister kan også bli funnet i chattene som samarbeider med NAFO-ledere om hvordan de skal spinne dekningen av trollfarmen og dyrke støtten fra maktmennesker i  Washington DC.


How the pro-Ukraine NAFO troll operation crowd-funds war criminals

Oversatt for steigan.no av Hans Snøfjell.


Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack. Du kan abonnere for å få gratis artikler fra ham levert til innboksen din her. Hvis du vil støtte journalistikken hans, som aldri blir satt bak en betalingsmur, kan du gi en engangsdonasjon til ham gjennom PayPal her eller opprettholde rapporteringen hans gjennom Patreon her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Jeg gjorde ikke “borgerplikten” min. Erna, vi er ikke ferdig snakka!
Neste artikkelHvem jobber Camilla Stoltenberg egentlig for?
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.