Still de ansvarlige til ansvar!

0
Illustrasjon: Shutterstock

Oppfordring til samling for å sanksjonere mot dem som har stått for straffbare/erstatningspliktige handlinger/unnlatelser under corona/covid19-håndteringen

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Fra en redaksjonell kommentar 5.9.2022 i nettavisen «steigan.no» om en artikkel med overskriften «Skolestengninger førte til utdanningskrise», hitsetter jeg et kort sitatutdrag:

Denne katastrofale politikken [nedstengning/lockdown av skoleundervisning, min merknad] har hatt total og ukritisk støtte fra samtlige stortingspolitikere i Norge hele tida, og ingen av dem har til nå ytret ett sjølkritisk ord. Det gjør dem medskyldige.»

Ulike andre meningsbærere har under og etter det jeg kaller «pandemihysteriebløffen» vist til en rekke handlinger/unnlatelser som bør lede til straff av og/eller erstatning fra andre i tillegg til stortingspolitikerne. Blant annet nevner jeg at den første Koronakommisjonen i sin sluttrapport mente at nedstengningen 12. mars 2020 var et brudd på den norske Grunnloven – les f.eks. omtale i Nationen 14.4.2021 «Koronakommisjonen mener Grunnloven ble brutt», og ditto omtale i Aftenposten (bak betalingsmur), samme dato «Koronakommisjonen: Regjeringen brøt Grunnloven da krisen rammet Norge». Flere personer med innsikt og ekspertise har likeledes ment det samme, blant annet professor og tidligere statsråd Gudmund Hernes, se en artikkel hos «steigan.no», 24.4.2021 «Gudmund Hernes: – En mulig sak for riksrett». I all beskjedenhet nevner jeg at jeg i flere fora har antydet muligheten for riksrett for brudd på Grunnloven, og/eller straffe- og erstatningstiltak mot skyldige/ansvarlige i andre koronasammenheng.

Jeg er ganske så overbevist om at det finnes mange andre personer/institusjoner/enheter som mener det samme som Koronakommisjonen og andre meningsaktører hva gjelder påståtte grunnlovsbrudd og mulige straffe- og erstatningsrettslige sanksjoner. Og jeg tror og håper at et tilstrekkelig, kunnskapsrikt og entusiastisk antall interessenter kan komme sammen og bygge opp saker mot mulige skyldige/ansvarlige. Noen lett oppgave står man ikke foran. Eventuelle tiltalte og/eller erstatningssaksøkte er i all hovedsak svært ressurssterke på mange felter, og det har all formodning for seg at de vil bruke alt som står til deres rådighet for å forsvare seg.

Terje Sørensen

Pensjonert advokat

Forrige artikkelHvordan har det gått med innføringen av Fagfornyelsen i skolen?
Neste artikkelNår folk ikke innordner seg – ta fra dem lønna