En av tre stortingsrepresentanter dropper «krisemøtet» om strømprisene

0

Når strømkrisa skal behandles i Stortinget, er hver tredje representant på utenlandsreise. Næringskomiteen er i Argentina, og en tredjedel av Stortinget er bortreist på dagen. – Det er opp til komiteene selv å bestemme, sier stortingspresidenten.

Mandag 19. september holder Stortinget ekstraordinært møte for å løse strømkrisa. På dagsordenen står debatt etter en redegjørelse fra olje- og energiminister Terje Aasland. – Det er viktig å vise det beste av demokratiet, og det er at regjering og storting samarbeider til det beste for innbyggerne og næringslivet i den situasjonen vi er i, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) etter at vedtaket ble fattet. Siden har medier meldt at «hele Stortinget» samles.

Det viser seg å være en smule overdrevet.

For tre komiteer med 57 stortingsrepresentanter er på reise i utlandet denne dagen:

  • 14 medlemmer av næringskomiteen reiser til Brasil og Argentina 18.–30. september. 
  • 15 medlemmer i kommunal- og forvaltningskomiteen reiser til Minnesota og California i USA 12.–21. september.
  • 15 medlemmer i helse- og omsorgskomiteen reiser til Sør-Korea 17.–23. september.
  • 13 medlemmer i Utdannings- og forskningskomiteen reiser til Frankrike og Tyskland 19.–23. september.

Hva er viktigere enn den akutte strømpriskrisa?

  • Formålet med næringskomiteens reise er å bli «orientert om blant annet situasjonen for norske næringslivsaktører, maritim sektor, reiseliv, frihandelsavtaler, landbruk og fiskeri, det grønne skiftet og generell næringsutvikling».
  • Formålet med kommunal- og forvaltningskomiteens reise er å studere innovasjon, integrering, urfolk, boligpolitikk, amerikansk valgkamp og «besøke områder med norskamerikanere, hvor nordmenn driver næringsvirksomhet eller organisasjoner med fokus på norsk-amerikansk samarbeid og felles interesser».
  • Formålet for helse- og omsorgskomiteens reise er ikke oppgitt.
  • Formålet for utdannings- og forskningskomiteens reise er å høre om arbeidet med yrkesfag, både på videregående og høyere nivå, og de skal besøke OECD i Paris.

Bankende hjerte

I tillegg reiser én representant til Natos parlamentarikerforsamling i Japan. En annen deltar på Europarådets parlamentarikerforsamling i Athen.

Det betyr at minst 59 av Stortingets 169 representanter ikke vil innfinne seg i «demokratiets bankende hjerte i Norge», som stortingspresidenten har beskrevet Stortinget. De utgjør 35 prosent av de folkevalgte.

Så hjertet banker ikke så veldig kraftig.

Strømpriskrisa truer livsgrunnlaget til mange mennesker og mange bedrifter. Den er uten sammenlikning den viktigste krisa i Norge nå. Vi har forståelse for at stortingskomiteene noen gang må dra på reiser for å føre samtaler og drive undersøkelser. Vi har ikke fullt så stor forståelse for alle de reisene og formålene som prioriteres. Og vi har null forståelse for at ikke partiene kunne sørge for å utsette akkurat disse reisene i en situasjon som denne.

Har ikke tenkt å gjøre noe av betydning

Det signalet stortingskomiteene sender når de prioriterer slik er at de egentlig gir blaffen. De har ikke tenkt å gjøre noe av betydning for å imøtekomme det massive kravet fra folket om senke strømprisene drastisk og gjenopprette forhold det går an å leve med.

Og det er i tråd med regjeringas holdning. Jonas Gahr Støre synes ikke folk har grunn til å klage på prisstigninga.

Les: «Det må ha klikka for Jonas Gahr Støre»

– Vurderte å avlyse, men nei

Næringskomiteen har ansvaret for næringslivet som altså sliter med strømprisene. Komiteens leder, Willfred Nordlund (Sp), sier at han «har stor forståelse for at spørsmålet stilles». Men det er mange norske selskaper som Hydro, Jotun og Equinor med stor aktivitet i Sør-Amerika. Og som det vil ha verdi for komiteen å kjenne til. – Det har vært vurdert å både avlyse og utsette reisen, sier komitéleder Willfred Nordlund (Sp). Komiteens medlemmer hevder at «de er svært opptatt av norsk næringslivs rammevilkår i Norge», men altså ikke så opptatt at de vil prioritere å delta i diskusjonen av den akutte strømpriskrisa.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 21, 7. til 15. juni
Neste artikkel– Tyskland opptrer som en vasall for USA