Einar Øverenget: Intoleransens inntog

0
Kristin Flood og Einar Øverenget

Når sosiale medier truer friheten

I en verden der det sosiale dominerer og det individuelle uttrykket skrumper inn, vil menneskene fortsatt være i stand til å tenke selv og ta sine valg — men de vil aldri komme på tanken å gjøre det.

Dette skriver filosof Einar Øverenget. Han har skrevet boka Intoleransens inntog.

Sosiale medier er i ferd med å endre fellesskapet. Flere kan ta ordet, men allikevel truer en understrøm av konformitet, lydighet og selvsensur. Særegne holdninger og individualitet erstattes av gruppetilhørighet, med den følge at frihet slår over i ufrihet og toleranse i intoleranse. Sosiale medier kan gi næring til et fellesskap som i økende grad handler om kontroll, og en økende risiko for en politikk som i stedet for å kjempe for frihet, ønsker å innskrenke den.

Filosof Einar Øverenget i samtale med Kristin Flood om boka ‘Intoleransens inntog’ 23. august 2022

Einar Øverenget inviterer oss til å være mer uenige, mer ærlige, mindre lydige, mer tolerante. Han skriver: ‘Sosiale medier er i ferd med å endre vårt fellesskap. Flere kan ta ordet, men under ytringsfrihetens overflate truer en understrøm av konformitet, lydighet og selvsensur.’ Hør den spennede samtalen mellom journalist/forfatter Kristin Flood og professor i filosofi Einar Øverenget.

Intoleransens inntog
Forrige artikkelEU vil straffe Ungarn og strupe landets økonomi
Neste artikkel‘Samarkand-ånden’ skal drives av de ‘ansvarlige kreftene’ Russland og Kina