EU vil straffe Ungarn og strupe landets økonomi

0
Berlin, 2020-02-10: Viktor Orban pictured at the German Chancellery in Berlin

EU-kommisjonen ønsker å holde tilbake 7,5 milliarder euro på grunn av anklager om undergraving av ungarsk demokrati. Dette trekket er den første i sitt slag i en lang konflikt mellom EU og Budapest. Dette skriver Deutsche Welle.

EU-kommisjonen anbefalte søndag å suspendere 7,5 milliarder euro (7,5 milliarder dollar) i finansiering til Ungarn, sa budsjettkommissær Johannes Hahn. 

Hahn sa at forslaget er et svar på anklager om korrupsjon og brudd på rettsstaten fra regjeringa som ledes av Viktor Orbán .

«Dagens beslutning er en klar demonstrasjon av kommisjonens besluttsomhet om å beskytte EU-budsjettet, og å bruke alle verktøyene vi har til rådighet for å sikre dette viktige målet,» sa Hahn.

Dersom flertallet av EUs medlemsland støtter forslaget, vil utspillet påvirke Ungarns såkalte cohesion funds, som skal bidra til å bringe EU-landenes økonomier og infrastruktur opp til unionens standarder. 

Ungarn har frist til 19. november på seg til å ta opp EUs anklager.

Hvorfor anbefaler EU suspendering av midler?

EU har lenge anklaget den konservative regjeringa for å undergrave demokratiet. Torsdag stemte medlemmer av Europaparlamentet (MEPs) for å fordømme Ungarns glidning mot autoritarisme.

En kommisjonsrapport publisert i juli bemerket «et miljø der de unnlater å slå ned på risikoen for klientellisme, favorisering og nepotisme i offentlig administrasjon på høyt nivå.»

Søndagens forslag er det første slike grep under en mekanisme som EU innførte for to år siden  for å knytte sitt budsjett til «grunnleggende demokratiske standarder». 

Det singler i glasshuset

Det er mye man kan anklage Viktor Orbán for, men han er i det minste valgt av sine landsmenn, noe som er mye mer enn man kan si om EU-kommisjonen, som ikke er valgt av noen, og som utøver et teknokratisk diktatur som bare blir verre og verre.

En plan for å avskaffe det nasjonale demokratiet i Europa

Viktor Orbán har også trådt Brussel på tærne når det gjeler krigen i Ukraina. På et lukket møte i landsbyen Kötcse, sa han at Ungarn vil gå imot enhver utvidelse av sanksjonene mot Russland.

Orbán er overbevist om at EU «skyter seg sjøl i foten» ved å innføre sanksjoner mot den russiske føderasjonen. Spesielt mener han at på grunn av dette vil «opptil 40 % av industrien stoppe i Europa» til vinteren.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.