Den angloamerikanske aksen drar nytte av det økologiske terrorangrepet i Østersjøen

0

Av Andrew Korybko – 27. september 2022

Dette terrorangrepet ødela enhver sjanse for en energidrevet russisk-tysk tilnærming, løftet umiddelbart Polen opp som et av kontinentets mest sentrale energiknutepunkter, og tok dermed den angloamerikanske aksens planer for å dele og styre Europa til neste nivå.

Skaden på Nord Stream-rørledningene mandag kveld var absolutt en sabotasjehandling akkurat slik Danmark, Tyskland, Polen og Russland mistenker, selv om ingen kan bli enige om hvem som utførte dette økologiske terrorangrepet i Østersjøen. Kiev ga imidlertid forutsigbart nok skylden på Russland for å ha ødelagt sin egen rørledning i en remiks av sin tidligere konspirasjonsteori som påstår at Russland regelmessig bomber Zaporozhye kjernekraftverk selv om det er under deres kontroll. Det latterlige scenariet kan derfor med rimelighet utelukkes, spesielt siden Moskva bare kunne stenge kranen av tekniske årsaker uten å risikere å bli tatt for å sabotere sine egne rørledninger i NATO-kontrollerte farvann.

Kontinentaleuropeiske land som Polen bør heller ikke mistenkes, selv om den ambisiøse regionlederens nyinnviede Baltic Pipe fra Norge gjør den til en stor energiaktør i dag. Det er rett og slett for stor risiko for landets direkte interesser til å rettferdiggjøre å utføre en slik terrorhandling bare for å lamme landets eneste potensielle rørledningskonkurrent, de to Nord Streamene. Når det er sagt, tjener angrepet likevel Polenmest på angrepet, selv om det mest sannsynlig ikke sto bak det som skjedde eller hadde noen forhåndskunnskap om det, og grunnen til at mistanke burde falle på deres allierte i den angloamerikanske aksen (AAA).

Begge har en interesse i å dele og styre EU ved å legge til rette for Polens fremvekst som en kontinental stormakt som til slutt kan konkurrere med blokkens de facto tyske leder (i det minste i Sentral- og Øst-Europa [CEE]), noe som ble forklart i min midt-september -analyse om hvordan «Polen hyper opp den tyske trusselen mot Sentral-Europa for å konsolidere sin regionale innflytelse». For å slå Tyskland ut av det geopolitiske og geoøkonomiske spillet for godt, må AAA ikke bare lykkes med å lure det til å begå økonomisk selvmord gjennom sin overholdelse av de anti-russiske sanksjonene, men også ødelegge enhver sjanse for en strategisk meningsfull tilnærming til Russland i fremtiden.

Sabotering av Nord Stream-rørledningene oppnår nettopp det ved å fullstendig demotivere Tyskland fra potensielt å klamre seg til de energidrevne planene de måtte ha for til slutt å reparere forholdet til Russland. Med det scenariet trygt diskontert etter mandag kvelds økologiske terrorangrep i Østersjøen, som også tjente formålet med å gjøre Polen til kontinentets mest sentrale energiknutepunkt, kan Tyskland også finne ut at det ikke har noe mer å tape overfor Russland ved å muligens være det første landet som sender nyeste innen kampvogner til Kiev. Denne kunstig fremstilte strategiske lammelsen ville dermed legge russisk-tyske forhold dødt i flere tiår.

Med tanke på disse utfallene, både umiddelbare og kommende, er det ingen tvil om at den angloamerikanske aksen drar mest nytte av det økologiske terrorangrepet som nettopp ble utført i Østersjøen mot de to Nord Stream-rørledningene. De er isolert fra konsekvensene av den økologiske katastrofen de skapte og er dermed i stand til å fremme sine store strategiske mål uten at det koster dem selv. Dette terrorangrepet ødela enhver sjanse for en energidrevet russisk-tysk tilnærming, kastet umiddelbart Polen inn i posisjonen som et av kontinentets mest sentrale energiknutepunkter, og tok dermed planene deres for å dele og styre Europa til neste nivå.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Andrew Korybko: The Anglo-American Axis Benefits From The Ecological Terrorist Attack In The Baltic Sea

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelEU som en søvngjenger inn i krig og kaos
Neste artikkelLærerne slåss for framtida – regjeringa ødelegger skolen! 
Andrew Korybko er en amerikansk politisk analytiker med base i Moskva.