Ukraina – mens vi venter på Godot – eller offensiven som aldri kom

0

Gjennom hele sommeren har mediene fortalt oss at snart kommer den store ukrainske offensiven ved Kherson. Her er et lite knippe av en hel serie nesten likelydende artikler over samme tema:

2. mai New York Times: “Ukraine Battle Expands as Kyiv Launches Counteroffensive;”

9. juni US News: “Ukraine Regains Some Territory in Counter-Offensive in Kherson Area;

29. juni Washington Post: “Near Kherson, Ukrainians regain territory in major counteroffensive;”

3. juli The Economist: “Ukraine prepares a counter-offensive to retake Kherson province;”

28. juli Fox News: “Kherson cut off: Ukrainian counter-offensive gaining momentum in southern city;”

5. august Ukrainske medier: “Ukrainian army launches offensive in Kherson region (ukrinform.net)”

Ønsketenkning

Alt tyder på at alt dette er ønsketenkning fra medier som støtter USAs stedfortrederkrig mot Russland med Ukraina som ulykkelig slaktoffer. For å holde motivasjonen oppe og gavemilliardene (stort sett til våpenindustrien) rullende, er det nødvendig å holde optimismen oppe.

Europeerne, deriblant en uvitende norsk opinion som aldri har brydd seg om Ukraina, var i krigsrus i vår. Den såkalte «ukrainske frigjøringskrigen» (venstresidas spinn) mot «diktatoren Putin» skulle «tvinge Russland i kne» og andre ønskedrømmer av den typen som ikke er plaget av for mye faktakunnskap florerte.

Nå har de blågule profilene i sosiale medier stort sett forsvunnet og europeerne bryr seg mer om den voldsomste inflasjonen på en generasjon og har begynt å lure på om de klarer å holde seg varme til vinteren dersom sanksjonene fortsetter.

Da gjelder det å hold dem varme med optimistiske meldinger fra fronten.

Fagmilitær vurdering: Det er null sjanse for at en slik offensiv skal lykkes

Tidligere oberstløytnant i US Army, Daniel L. Davis, skriver at det er militære grunner til at det ikke vil bli noe av en slik offensiv, og at dersom den mot formodning skulle bli forsøkt, vil den etter alle solemerker bli en katastrofe.

Davis skriver at for å gjøre noe slikt, måtte Ukraina lykkes med å skape tre mirakler, og sjøl ett mirakel er for mye å håpe på.

Les: Ukraine Needs A Miracle To Drive Russia’s Military Out Of Kherson

Mange vestlige analytikere har antydet at denne sommeren markerer en kritisk periode for Ukrainas krigsinnsats, og den påståtte offensiven i Kherson kan være et være-eller-ikke-være-øyeblikk for Kiev. Hvis dette er riktig, bør Zelensky forlate ideen nå, før det blir en enda større katastrofe. Årsaken: For å gjennomføre en vellykket militæroffensiv, må Ukraina produsere tre påfølgende militære mirakler. Spoileralarm: sjansene for å oppnå ett mirakel er usannsynlig i det ekstreme; det er null rasjonell sjanse for tre.

Mirakel #1: Russland vil ikke justere sin taktikk

Mirakel #2: Geografi spiller ingen rolle

Mirakel #3: Ukraina er i stand til å drive russiske tropper fra urbant territorium med færre tropper, artilleri og flystøtte enn forsvarerne

Og Davis oppsummerer:

Enhver viktig historisk slagmarksvurdering indikerer at Ukraina ville mislykkes hvis det forsøkte å starte en offensiv mot Russland i Kherson. Det er sant at i krigstid er det ikke noe som heter «aldri». Det er ingen «sikker ting», ingen slam-dunk sikkerheter, og ingen garantier. Det er teoretisk mulig at Ukraina kan overvinne alle hindringer og fortsatt beseire Russland. Men det er også sant at mirakler på slagmarken er sjeldne, og langt oppveies av anledninger når forutsigbare, kvantifiserbare militære beregninger varsler utfallet.

Realistisk sett er det så nær umulig for Ukraina å lykkes med en offensiv i Kherson som man kan forestille seg. Som denne analysen viser, ville Ukraina ikke bare trenge ett mirakel for å lykkes, de ville trenge tre. Å satse på integriteten og sikkerheten til et land på å gå for 3-av-3 i mirakelavdelingen er kanskje ikke den beste kursen man kan velge.

Klapper sammen på østfronten og det er Russland som går på offensiven ved Kherson

Vi må gjenta: Vi har vært imot denne krigen fra første dag (2014) og fra første dag av den russiske invasjonen (24. februar 2022), blant annet fordi vi mener denne krigen er en tragedie for det ukrainske folket. De er blitt brukt og misbrukt av Vesten, og først og fremst av krigshaukene i Washington i et skitten spill der ukrainske liv blir brukt i et forsøk på å «knekke ryggen» til Russland.

Det er tragisk at Vesten har lykkes i å presse og true den ukrainske ledelsen til å fortsette en krig som er det reine sjølmord, framfor å søke et kompromiss med Russland. For hver dag som går blir forutsetningene for et kompromiss dårligere og dårligere og nødvendigheten av et kompromiss for å redde de siste stumpene, viktigere og viktigere.

Nøkterne vurderinger av situasjonen er at den ukrainske østfronten har brutt sammen. Russland har langsomt og sikkert ødelagt de vel forberedte forsvarslinjene som Ukraina hadde bygd opp i Donbass med solid støtte fra NATO. Nå har det ukrainske artilleriet stilnet og det er bare infanterisoldater igjen til å ta i mot det nærmest døgnkontinuerlige russiske bombardementet fra artilleri, fly og droner.

Se denne gjennomgangen av situasjonen fra Military Summary: (7. august 2022):

Les også: Østfronten i Ukraina kollapser – videre krig vil bare forsterke katastrofen

Forrige artikkelHvorfor Gulf-statenes SCO-medlemskap er en stor sak
Neste artikkelVirke velter miljøkostnadene over på «vanlige folk»