Østfronten i Ukraina kollapser – videre krig vil bare forsterke katastrofen

0

I norske medier kommer stadig meldinger av denne typen:

Eksperten ser et vendepunkt i Ukraina-krigen: – I ferd med å endre seg i Ukrainas favør

Vi har undersøkt om det kan være noe hold i dette, og er kommet til at dette ikke er faktabasert, men basert på ønskedrømmer.

Det som går fram av detaljerte meldinger fra fronten er at den russiske hæren fortsetter å male det ukrainske hæren sønder og sammen. Dette gjelder først og fremst i Donbass, der mesteparten av den ukrainske hæren befinner seg. Meldinger, også fra Kiev, sier at Ukraina taper opp mot 1000 soldater om dagen i antall drepte og sårede, altså opp mot 30.000 på en måned.

Vi har fulgt Military Summary, som er programmatisk mot krigen, og som bruker både ukrainske kilder, kilder som neocon-siten Institute for the Study of War og kilder i det russiske forsvarsdepartementet, og konklusjonene ser ut til å være klar:

Østfronten til Ukraina er i ferd med å kollapse. Titusenvis av infanterisoldater er uten artilleri- eller flydekning og er hensynsløst overlatt til å bli bombet sønder og sammen av den russiske hæren, som både har artilleri, flyvåpen og droner i virksomhet.

Ukraina har trukket artilleriet vestover mot Kherson-fronten for den storoffensiven mot byen som lar vente på seg. Det har stilt infanteriet i øst i en håpløs stilling, og det er forferdelig å lese uttalelser fra soldatene. De har ingen mulighet til å stå imot og er totalt forrådt av sin politiske og militære ledelse. Deres oppgave er å dø.

En soldat skriver, maskinoversatt fra ukrainsk:

Vi svarer nesten ikke. Det er ingen ildgiving mot batteri, fra begynnelsen setter fienden artillerigranater i skyttergravene våre uten problemer, bomber i stykker veldig sterke betongposisjoner på noen titalls minutter, og forskyver forsvarslinjen vår uten pause eller minimal hvile.

I forgårs brøt linja, og en elv på 200 eller 300 [drepte/skadde] fosset ut. Jeg vil ikke publisere noen statistikk, det er forbudt i vårt land, men du aner ikke antall og prosentandel av tap.

Dette er en helvetes kjøttkvern, hvor bataljonen rett og slett holder tilbake angrepet med kroppene sine.

Det samme bildet får man fra de daglige sendingene til Military Summary påYouTube.

Ukraine. Military Summary And Analysis 04.08.2022

Les også: Ukraine SitRep – On The Ground Report – Ukrainian Frontline Collapses

The Dark Scenario: Ukraine’s Military Can’t Beat Russia And Collapses

Tidligere oberstløytnant Daniel Davies har gjort en analyse av mulige scenarier for utviklinga av krigen for magasinet 19fortyfive.

Han konkluderer med at Ukraina (dvs. Vesten via Ukraina, vår merknad) taper denne krigen.

Russlands viktigste bragd i denne fasen av operasjoner vil ikke være fysisk erobring av territorium men mye mer desimeringen av de ukrainske væpnede styrker som en sammenhengende enhet. Ukraina har lidd i overkant av 1000 totale tap per dag i Donbas siden midten av april, etter å ha mistet tusenvis av sine beste krigere i kampen om Mariupol. De fleste av disse tapene har vært blant deres mest erfarne og tøffeste krigere.

Erstatninger som har fortsatt å komme inn har ofte ikke engang den mest rudimentære treningen; en studie av Modern War Institute anslo at «bare 20 prosent (av det ukrainske personellet i erstatningsenheter sendt til fronten) hadde avfyrt et våpen før de dro til kamp.» Ettersom flere av den opprinnelige kontingenten av trent personell blir drept eller såret, vil den gjenværende styrken av uerfarne og utilstrekkelig trente tropper ha økt risiko for kollaps.

Årsaken: suksess eller fiasko i moderne krig hviler ikke bare på å ha trent individuelle soldater og riktige mengder av riktig utstyr, men på å ha erfarne og veltrente enheter. Jeg kan ikke overvurdere skaden som er påført den ukrainske hæren i tapet av dens tropper – spesielt de taktiske lederne på avdeling-, kompani- og bataljonsnivå – siden krigen startet i februar i år, og heller ikke på skaden dette tapet har gjort på Ukrainas evne til å reise seg i form av en troverdig motoffensiv.

Men å trene en militær organisasjon på kompani- eller bataljonsnivå for å kjempe som et lag krever betydelig trening, over måneder, og selv det må starte med erfaringer sersjanter, løytnanter og kapteiner. Du kan ikke «skape» erfarne ledere, de må vokse over tid, og det er ingen snarvei for å skape dem.

Konklusjon

Det ville ta et land på størrelse med Ukraina det meste av et tiår og et massivt nivå av støtte fra vennlige nasjoner for å komme seg etter ødeleggelsene det ukrainske militæret allerede har lidd. Ideen om at UAF – eller de væpnede styrkene til enhver nasjon på jorden – kan komme seg etter nivået av ødeleggelse de har lidd til dags dato og gjenoppbygge styrken som er nødvendig for å drive en inntrenger ut, samtidig som de kjemper en eksistensiell kamp, ​​er helt urealistisk.

Russland fortsetter å ta store tap sjøl. Putins styrker er ikke immune mot konsekvensene av å miste trent og erfarent personell, men som tidligere nevnt har Russland flere millioner mann å trekke nye vernepliktige fra og hundretusenvis av andre aktive tropper som kan brukes på nytt til bakkekamp. Det er på ingen måte garantert at Russland vil være i stand til å oppnå total seier over Ukraina, men det grunnleggende er tilstede for å gi ideen en sjanse til å lykkes. For Ukraina er det imidlertid en liten sjanse for å vinne og en høyere sannsynlighet for å mislykkes hvis de prøver å starte en offensiv.

En følelsesløs vurdering av denne krigen ville føre til konklusjonen at den ukrainske politiske ledelsen burde søke den best forhandlede løsningen den kunne få nå, mens den fortsatt har full kontroll over Kharkiv, Odessa og det meste av Donetsk Oblast – og før en annen betydelig by. er forvandlet til grus og flere titusenvis av innbyggerne drept eller såret. Men krig er ikke et uemosjonelt forsøk, og Zelensky må ta valg som er plagsomme og veldig fylt med følelser.

Kommentar:

Vi har vært imot denne krigen fra første dag (2014) og første dag av Russland invasjon (24. februar 2022) og vi holder fast på at uansett hvor mye høyre- og venstresida i Norge framstiller dette som en heroisk frigjøringskrig fra Ukrainas side, så er det Vestens krig mot Russland med Ukraina som proxy og slaktoffer. Å heie fram mer krig og sende mer våpen blir en grusomhet mot folket i Ukraina. Det er de som kommer til å lide og dø. Skrivebordskrigerne her hjemme kan sitte trygt på sine kontorer vel vitende om at det ikke er dem og deres barn det handler om.

Jo lenger krigen får pågå jo flere titusener av ukrainere (og russere naturligvis) vil bli drept, og jo mer av Ukraina vil bli ødelagt. Davies har rett: Ukrainas ledelse burde be om fred nå, mens det ennå er tid. De skulle ha gjort det i mars, da det forelå et forslag til fredsløsning, men da fikk de ikke lov av Storbritannia og USA.

Forrige artikkelMaskeballet tilbake i Tyskland fra 1. oktober
Neste artikkelBegynner de å få panikk? EU-kommisjonen og FN lager stor kampanje mot «konspirasjonsteorier»