Krigen i Ukraina mister gnisten. Hvor er Damen med lampen?

0
Lasteskipet Razoni

Av M. K. Bhadrakumar.

Det russiske forsvarsdepartementet kunngjorde 1. august 2022 at rundt klokken 9.20 Moskva-tid forlot Razoni, et skip som fører flagget til Sierra Leone, Odessa havn i Ukraina som en del av den nylige kornavtalen. Razoni frakter en last med mais til havnen i Istanbul. 

Forsvarsdepartementet sa at «kontrollen av den humanitære operasjonen for avgang av det første skipet som fraktet landbruksprodukter var planlagt med aktiv deltakelse av russiske offiserer som er en del av Joint Coordination Center i Istanbul.» 

I mellomtida sa utenriksminister Antony Blinken 1. august, «det er et godt og viktig første skritt» at det første skipet med 26-, 27.000 tonn korn seilte ut av Odessa.

Å lete etter nålen i en høystakk er spennende, da det kan komme plutselige overraskelser. Det er økende tegn på at den diplomatiske fronten på Ukraina-konflikten livner til. 

Mandag tilbød USAs president Joe Biden samtaler med Russland. I sin uttalelse i forkant av den tiende gjennomgangskonferansen for ikke-spredningsavtalen (NPT), gjentok Biden USAs «delte tro» med Russland om at «en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes» og at «min administrasjon har prioritert å redusere rollen til atomvåpen i vår nasjonale sikkerhetsstrategi.» 

Biden fortsatte : 

«Jeg har jobbet med våpenkontroll fra de tidligste dagene av min karriere, og helsen til NPT har alltid hvilt på meningsfulle, gjensidige våpenbegrensninger mellom USA og Den russiske føderasjonen. Sjøl på høyden av den kalde krigen var USA og Sovjetunionen i stand til å samarbeide for å opprettholde vårt felles ansvar for å sikre strategisk stabilitet. I dag er administrasjonen min klar til raskt å forhandle frem et nytt våpenkontrollrammeverk for å erstatte Nye START når det utløper i 2026. Men forhandling krever en villig partner som opererer i god tro. Og Russlands brutale og uprovoserte aggresjon i Ukraina har knust freden i Europa og utgjør et angrep på grunnleggende prinsipper for internasjonal orden. I denne sammenhengen bør Russland demonstrere at de er klare til å gjenoppta arbeidet med atomvåpenkontroll med USA.» 

Samtidig hentydet Blinken også til Russlands nøkkelrolle for «å sørge for at land med atomvåpen, inkludert USA, bidrar til nedrustning; sørge for at land som ikke har atomvåpen ikke anskaffer dem ved å opprettholde og styrke ikke-spredning; og sørge for at land kan engasjere seg i fredelig bruk av atomenergi, noe som er enda viktigere når vi håndterer utfordringene som klimaendringene utgjør.» 

Blinken har hatt en makeover i det siste og presset tilbake et snøskred av haukeopptreden representert av Representanthusets speaker Nancy Pelosi, det amerikanske senatet, Ukrainas president Volodymyr Zelensky og det ukrainske parlamentet som krever at Russland formelt utpekes som statssponsor av terrorisme, en merkelapp forbeholdt Nord-Korea. , Syria, Cuba og Iran. 

Faktisk var Blinkens telefonsamtale til den russiske FM Sergeij Lavrov om fangeutveksling den første amerikansk-russiske kontakten på høyt plan siden februar og derfor en subtil melding i seg sjøl. (Bidens tilbud om samtaler kom i løpet av uken.) 

Disse ferske nyhetene må sees sammen med trenden med at det «kollektive Vesten» nylig har arbeidet for å lette de anti-russiske sanksjonene. Følgende utviklinger antyder et mønster: 

  • Canada kunngjorde 9. juli – etter Tysklands anmodning og   Washingtons støtte – samtidig som de ignorerte Ukrainas innvendinger, et frafall av sanksjoner som tillot retur av utstyr for Nord Stream 1-rørledningen for å støtte Europas tilgang til «pålitelig og rimelig energi»; 
  • Den europeiske union utstedte en retningslinje 13. juli (i forhold til den russiske eksklaven i Kaliningrad) «om at transitt av sanksjonert gods på vei med russiske operatører ikke er tillatt under EU-tiltakene. Det finnes ikke noe liknende forbud for jernbanetransport» (via Litauen.)
  • 1. august lettet Storbritannia noen restriksjoner for å tillate selskaper å tilby forsikring og gjenforsikring til russiske selskaper, noe som har implikasjoner for skipsfart og luftfartsindustri. 
  • EU tillot også «unntak (for Russland) fra forbudet mot å delta i transaksjoner med visse statseide enheter når det gjelder transaksjoner for landbruksprodukter og transport av olje til tredjeland.» 
  • Bloomberg rapporterte 13. juni at «USAs regjering oppmuntrer i det stille» landbruks- og shippingbedrifter til å kjøpe og frakte mer Russlands gjødsel, der eksporten er gått ned 24 % i år, da «mange avsendere, banker og forsikringsselskaper har holdt seg unna handelen. av frykt for at de utilsiktet kan falle i konflikt med reglene … og (Washington) er i den tilsynelatende paradoksale posisjonen å lete etter måter å øke dem på (russisk eksport.)»

På krigsfronten fortsetter imidlertid Russlands spesielle militære operasjoner å male de ukrainske styrkene i stykker, om enn uten vesentlige endringer på slagmarka. Den nåværende frontlinja i Donbass ser ut til å være langs Bakhmut-Soledar-Seversk-linjen der ukrainske styrker prøver å bremse  den russiske offensiven mot byene Slavyansk og Kramatorsk fra østlig retning.

Posisjonskamper pågår også langs hele frontlinja i Øst- og Sør-Ukraina. Vestlige medier, foranlediget av Kiev-regimet, hyper opp en forestående ukrainsk «motoffensiv» i den sørlige regionen Kherson, men det er å dra det langt. I løpet av helga skal faktisk Ukrainas 128. Mountain Assault Brigade i Zaporozhye-retningen ha lidd så store tap at demoraliserte tropper begynte å forlate kampstillinger og desertere fra frontlinja. 

Selv om Razoni seilte ut i går, ødela russiske angrep også en utskytingsrampe for USA-produserte anti-skip Harpoon missilsystem i Odessa-regionen, mens høypresisjonsangrep også ødela to avanserte amerikanske rakettoppskytere av HIMARS i Kharkov.

Mot et slikt uryddig bakteppe bygger det seg opp en oppfatning i USA om at Kiev-regimet trekker for store veksler på Vesten, og må bli bestemt fortalt at alle gode ting må ta slutt.

Som gjenspeiling av denne begynnende tenkninga, presenterte National Interest en artikkel forrige uke av to innflytelsesrike amerikanske tenketanker nær de demokratiske partikretsene som hadde tjent i Det hvite hus og  utenriksdepartementet under Obama-administrasjonen. Les det her . 

Det kan tenkes at det er en konvergens her med Russland om at bortsett fra Kievs uforsonlighet, er fredssamtaler mulig. Putin har invitert Tyrkias president Recep Erdogan til å møte i Sotsji på fredag. (her , her.) Erdogan hadde sagt at han håpet den nylige kornavtalen vil være et vendepunkt for gjenopptakelsen av politiske samtaler mellom Ukraina og Russland for å få slutt på den væpnede konflikten. ( her )


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til M. K. Bahdrakumar.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.