AP-ordførere frykter katastrofevalg på grunn av strømsjokket

0
Innfelt foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Ordførerne i Kristiansand, Farsund og Stavanger frykter konsekvensene av de skyhøye strømprisene og krever nye tiltak fra Støre-regjeringen.

NTB skriver:

– Vi hører hvordan næringslivet lenge har slitt med denne uforutsigbarheten og de høye strømregningene, og at innbyggerne gjør det samme. Da er det viktig at det kommer tiltak på plass, og det haster, sier ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger til NRK.

Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland er kritisk og mener de tiltakene regjeringen har vurdert så langt – som begrensninger i krafteksporten og at kommunen blir oppfordret til å produsere mindre strøm – er fåfengt.

Situasjonen med svært høye strømpriser i store deler av landet har vedvart og er ventet å fortsette i lang tid framover.

– Vi ser nesten ikke andre muligheter enn at det må til en strømstøtteordning for bedrifter i denne perioden, sier han.

Til Nationen sier Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen – som i likhet med de to andre representerer Ap – at han er skuffet over sin egen regjering.

Kritiske Ap-ordførere fikk ingen nye strømløsninger fra Støre

AP-ordførerne hadde møte med sin partileder, men ifølge en seinere NTB-melding kom det ingen nye løsninger ut av møtet:

Eigersund-ordfører Odd Stangeland og andre Ap-ordførere fikk ingen lovnader om bedre tider for dem som sliter med høye priser på strøm og drivstoff.

Regjeringa og Støre er under økende press fra flere hold om å avhjelpe kraftsituasjonen. Mandag gikk Ap-ordførerne i Kristiansand og Stavanger ut mot sin egen regjering på NRK, med krav om tiltak mot kraftkrisen. Også i Senterpartiet begynner tålmodigheten å bli tynnslitt, skriver NTB.

Partiveteran i Senterpartiet Per Olaf Lundteigen mener regjeringa må levere nye tiltak allerede mandag, ifølge TV 2. Da møtes nemlig Stortingets presidentskap for å vurdere om Stortinget skal hasteinnkalles for å håndtere strømsituasjonen.

Lundteigen venter to strømtiltak: – Regulering av bruken av kraftkablene, sånn at vi ikke fortsetter med eksport når vi har lav dekning, og at vi får en strømstøtteordning for næringslivet.

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

Tålmodigheten brister i fagbevegelsen. Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, krever maks totalpris på strøm. Sammen med kollega i Fellesforbundet, Jørn Eggum, gir han regjeringen en frist. Dette skriver Fri Fagbevegelse:

Tonen i de to store industriforbundene i privat sektor er klar: Regjeringen kan ikke vente til Energikommisjonen er ferdig med sitt arbeid i desember for å avhjelpe de høye strømprisene.

Husholdningene og industrien må få klar beskjed om støtteordninger når statsbudsjettet legges fram i oktober.

Brev fra skuffet AP-veteran til Jonas Gahr Støre

Trygve Tamburstuen er tidligere statssekretær for Ap og skriver om seg sjøl at han «har vært medlem av Det norske Arbeiderparti i 60 år og kommer til å dø i Arbeiderpartiet.»

Men han er åpenbart djupt skuffet over sin partileder, og skriver i et åpent brev i Dagsavisen:

Jeg er skuffet over regjeringens håndtering av kraftprisene.

Tamburstuen skriver videre at kommenvalget

«…vil kunne bli en katastrofe for Arbeiderpartiet hvis regjeringen ikke griper til mer kraftfulle politiske tiltak nå – tiltak som adresserer rot-årsakene. Folk er ikke dumme, det er ikke lurt å undervurdere velgerne.»

Kommentar: Støre slakter siste rest av sosialdemokrati

Med sin dogmatiske og fanatiske tro på markedskreftenes frie spill i kraftmarkedet slakter Jonas Gahr Støre den siste rest av sosialdemokrati i AP. Han er på fullstendig kollisjonskurs med egne velgere og «vanlige mennesker i by og bygd», som det pleide å hete i AP. 

Til tross for at hans egne velgere i Sør-Norge opplever et vanvittig prissjokk og er fullstendig fortvilte over situasjonen, har Støre vist en stahet og jesuittisk prinsippfasthet til fordel for markedskreftene og sine partnere i Brussel.

Det skal et jordskjelv til for å flytte Støre i dette spørsmålet.

Hva skal til? Brev fra ordførere og partiveteraner?

Vi antar at det skal langt kraftigere lut til. Hvis LO-toppene mener det de sier, bør de sørge for at det blir 50.000 sinte fagforeningsfolk foran Stortinget i protest mot en strømpolitikk fra helvete.

Det ville antakelig være nok, om ikke for Støre personlig, så for apparatet rundt ham, som nå frykter at Arbeiderpartiets velgermasse snart vil opptre som et leirras.

Forrige artikkelKrigen i Ukraina mister gnisten. Hvor er Damen med lampen?
Neste artikkelKinas hevn vil bli servert kald – og bli svært tungt fordøyelig