Brev fra skuffet AP-veteran til Jonas Gahr Støre

0
Innfelt foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Trygve Tamburstuen er tidligere statssekretær for Ap og skriver om seg sjøl at han «har vært medlem av Det norske Arbeiderparti i 60 år og kommer til å dø i Arbeiderpartiet.»

Men han er åpenbart djupt skuffet over sin partileder, og skriver i et åpent brev i Dagsavisen:

Jeg er skuffet over regjeringens håndtering av kraftprisene.

Det er tydelig at du ikke vil utfordre kraftbørsene Nasdaq, Euronext og den sterke norske og internasjonale finanskapitalen som er kommet inn i det norske strømmarkedet.

Det er ugreit at du og energiministeren helt unnlater å peke på at den totale kommersialiseringen av kraftbørsen og strømomsetningen er en av hovedårsakene til de unaturlig og unødvendig høye norske strømprisene.

Det er jo omgjøringen av norsk vannkraft fra et særdeles godt begrunnet allment samfunnsgode til en ren markedsvare som i utgangspunktet har skapt den dramatiske situasjonen vi nå står oppe i.

Det er også ugreit at du ikke vil utfordre EU, og særlig Tyskland og Storbritannia, når det gjelder kontrollen over de nye utenlandskablene. I praksis fungerer de nyeste kablene som rene eksportkabler, og selv om Statnett har investert enorme 18 milliarder i de to kablene, har vi – den norske stat – altså ingen kontroll over hvordan strømmen skal gå i kablene. Og du sier åpent at situasjonen ikke tilsier at avtalene må reforhandles for å skaffe slik kontroll.

Med vannkraft som handelsvare i et integrert europeisk marked der vi har overlatt hele kontrollen til markedsaktørene, eksporterer vi ren og billig norsk vannkraft og får – i den grad vi trenger import – tilbake svært dyr og forurensende energi. Og det er ikke lenger noen balanse i utvekslingen: Vi eksporterer langt mer enn vi har bruk for å importere.

Norge må kunne kreve at vi skal dekke nasjonale behov med vannkraft før vi eksporterer. EU-land får slike unntak for tilsvarende unike forutsetninger.

I forhold til magasinering og tømming av magasinene tror jeg du vet at det ikke er spesiell mangel på nedbør de siste årene som er årsak til tomme vannmagasiner. Det er rett og slett kraftprodusentenes grådighet, i en situasjon der det frie markedet inviterer til kortsiktig profittjag, på bekostning av norske forbrukere.

Utsikt til katastrofevalg

Tamburstuen skriver videre at kommenvalget

«…vil kunne bli en katastrofe for Arbeiderpartiet hvis regjeringen ikke griper til mer kraftfulle politiske tiltak nå – tiltak som adresserer rot-årsakene. Folk er ikke dumme, det er ikke lurt å undervurdere velgerne.»

I balansen mellom statlig styring og markedskreftenes frie spill, og i balansen mellom å ivareta legitime og grunnleggende nasjonale interesser i forhold til europeisk solidaritet, mener jeg meget bestemt at regjeringen må endre posisjoner.

Og det må skje fort.

Kommentar: Støre slakter siste rest av sosialdemokrati

Med sin dogmatiske og fanatiske tro på markedskreftenes frie spill i kraftmarkedet slakter Jonas Gahr Støre den siste rest av sosialdemokrati i AP. Han er på fullstendig kollisjonskurs med egne velgere og «vanlige mennesker i by og bygd», som det pleide å hete i AP. Sjøl partiveteraner som Tamburstuen kommer nå altså ut mot EUs statsminister i Norge, men det er lite håp om at dette vil få multimillionæren Støre til å endre kurs. Fra det høye marmortårnet sitt, får han knapt øye på oss vanlige dødelige. Men signalene fra Brussel tar han in klart og tydelig.

Forrige artikkelFN: – Koronatiltakene drepte 228.000 barn i Sør-Asia
Neste artikkelVoldsom konkursøkning innen serveringsbransjen og detaljhandel