Å snakke fritt er likegyldig dersom propagandister bestemmer hva folk sier

0

Av  Caitlin Johnstone.

Ingen er mer håpløst underkuet enn de som feilaktig tror de er frie.
Ingen er mer håpløst uvitende enn de som feilaktig tror de er informert.
Ingen blir mer håpløst propagandert enn de som ikke vet at de blir propaganderte.

Å leve i et liberalt vestlig demokrati betyr å ha friheten til å kritisere tyranniet til din regjering, men i stedet bruke tiden din på å kritisere tyranniet til utenlandske regjeringer som din regjering ikke liker.

Ytringsfrihet i et liberalt vestlig demokrati betyr at du har friheten til å si hva du vil om overgrepene til regjeringen din, og pressen har friheten til å hamre deg med propaganda for å sikre at du aldri gjør det.

I et liberalt vestlig demokrati står du fritt til å kritisere din regjering, men i stedet blir du propagandert til å kritisere de impotente dukkene som blir rotert inn og ut av verv mens din regjering fortsetter å gjøre alle de samme uhyrlighetene uavhengig av hvem som blir valgt.

I liberale vestlige demokratier står du fritt til å kalle presidenten «Drumpf» eller «Brandon», men du er ikke fri til å vite hvem som faktisk styrer landet ditt under den offisielle regjeringen.

I liberale vestlige demokratier sier folk: «Jeg er så glad for at jeg ikke bor i et land som Russland eller Kina der det er forbudt å kritisere regjeringen deres. Jeg bor i vesten, hvor jeg står fritt til å kritisere Russland og Kina alt jeg vil.»

Det spiller ingen rolle om du har ytringsfrihet dersom makthaverne kan kontrollere hva du vil si. Og i liberale vestlige demokratier er det nettopp dette som skjer.

Vi vokser opp mettet med USAs propaganda-imperium i vesten. Vi er marinert i den. Den gjennomsyrer vår bevissthet. Men fordi det er alt vi noen gang har kjent, merker de fleste av oss det ikke engang.

Vi tror det er normalt at vi alltid blir fortalt at vår regjering er på den gode og rettferdige siden av enhver internasjonal konflikt. Vi tror det er normalt at vi hele tiden hører om utenlandske regjeringers tyranni, mens vi bare av og til hører om dårlige ting vår egen regjering gjorde for mange år siden (men det var en uskyldig feil og det vil aldri skje igjen).

«Hvis vi ble propagandert, er jeg sikker på at vi hadde hørt om det i nyhetene,» sier vi til oss selv.

Men nyhetene er propagandaen. Og den vil aldri rapportere om den bombehistorien.

Propaganda er det mest oversette og undervurderte aspektet av samfunnet vårt. Den kontrollerer hvordan publikum tenker, handler, stemmer og oppfører seg, men knapt noen snakker om det. Fordi kildene de har blitt opplært til å se etter for informasjon sier aldri noe om det.

Så folk sier hva de har på hjertet, etter at det de har på hjertet er nøye utarbeidet av  lederne som er ansvarlige for å kontrollere hvilken informasjon som kommer inn i tankene deres.

Og de sier det med full frihet. Sikker på at hvis det de sier strider mot interessene til det vestlige imperiet, vil de ikke få lov til å snakke på noen store plattformer der de kan infisere hoved-flokken med feiltenkning, og sikkert hvis det de sier er virkelig ubeleilig blir de utestengt fra selv å snakke på noen av de store nettplattformene, men de får fortsatt snakke. Alene, der ingen kan høre dem. Helst ned i et hull i bakken.

Og alle andre får innta hovedstrøms-sludderet. De autoriserte fortellingene blir forsterket på tradisjonelle medier og av algoritmene til Silicon Valley. De autoriserte fortellingene som maskerer overgrepene til deres egen regjering – utenlandske og innenlandske – mens de forstørrer og overdriver overgrepene til regjeringer som er målrettet mot imperiet.

Det er derfor når noen hører mine innvendinger mot imperiet, sier de «Vel, der jeg bor har vi i det minste lov til å kritisere regjeringen vår!»

Og det er derfor jeg svarer dem: «Ok. Men det gjør du ikke.»

Hvis talen ikke var fri ville folk innse at de blir undertrykt, men hvis folk begynte å bruke talen sin til å gi uttrykk for reelle klager om ekte makt, ville de raskt oppdaget at talen deres blir ignorert og de med makten gjør som de vil. Så ubeleilig tale blir begrenset av propaganda, av sensur, av algoritme-manipulasjon og av mediemarginalisering.

Mennesker blir holdt håpløse slaver ved å gi dem en illusjon om at de er frie, og enhver stemme som bryter den illusjonen blir stilnet med alle nødvendige midler.

Det er hva ytringsfrihet betyr i et liberalt vestlig demokrati. Du kan si hva du vil, så lenge det er det de liker.


Denne artikkelen ble først publisert her: Free Speech Doesn’t Matter If Propagandists Determine What People Say

Oversatt til norsk for steigan.no av John M.


Caitlin Johnstones presentasjon av seg sjøl.

Forrige artikkel– Et økonomisk helvete bryter løs i Europa
Neste artikkelVindturbiner slipper ut svært farlig klimaødeleggende gass
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."