– Vestlige eksperter advarer mot å tro på alt Zelenskyj sier

0

I en artikkel som stammer fra NTB og er publisert i Forsvarets Forum heter det:

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har en fortid som skuespiller, går daglig på lufta med velregisserte budskap som videreformidles av vestlige medier. Hva som er sant, hva som er et ledd i propagandakrigen mot Kreml og hvilke budskap som framføres fordi det kan tjene Ukraina, er ofte vanskelig å fastslå med sikkerhet.

I artikkelen heter det videre:

Det lå ikke 1.300 ofre i kjelleren på teaterbygningen som ble bombet i Mariupol, slik ukrainske talspersoner først hevdet. Amnesty International fant i ettertid beviser for at tolv mennesker ble drept i dette angrepet, men utelukker rett nok ikke at det kan ha vært snakk om flere.

Fester ikke lit til

Eksempelet er illustrerende, og det samme er påstander om hvor store tap motparten til enhver tid blir påført. Vestlige eksperter finner liten grunn til å stole på det som kommer fra Kreml, men fester heller ikke lit til alt som kommer fra Kyiv.

Ledelsen i Kyiv hevder at over 34.500 russiske soldater er drept i krigen, at over 1.500 stridsvogner er ødelagt og at 216 fly og 183 helikoptre er skutt ned.

Hvor store tap Ukraina selv har lidd, opplyser de ikke, selv om Zelenskyj tidligere i måneden hevdet at opptil 100 ukrainske soldater daglig ble drept i Donbas-regionen.

Russland har bare to ganger siden invasjonen 24. februar oppgitt egne tapstall, den siste gangen 25. mars da Kreml hevdet å ha mistet 1.351 soldater i nabolandet. Det tallet var ifølge vestlige eksperter trolig altfor lavt.

Manipulerer

– Ukrainere kontrollerer informasjonen om egne styrker og eget samfunn, og de har hatt stor suksess med å gjøre det, konstaterer Mark Cancian i den amerikanske tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS).

– Dette er ikke uvanlig. Allierte manipulerer alltid støttespillerne sine, sier han og minner om at Storbritannia gjorde det samme under andre verdenskrig.

Cancian skriver at USA har problemer med å finne ut både hvor det blir av alle pengene – og alle våpnene de sender til Ukraina.

I en høyt prioritert artikkel i Wall Street Journal med tittelen With Billions Going to Ukraine, Officials Warn of Potential for Fraud, Waste heter det:

«Det er virkelig sjokkerende at folk ikke bruker det vi lærte om feilene i Afghanistan på Ukraina.»

Ingen tviler på at Russland lider store tap i Ukraina, men vestlige eksperter tror det er snakk om rundt halvparten så store tap som det Ukraina hevder – mellom 15.000 og 20.000 soldater.

Nettstedet Oryx, som har spesialisert seg på å dokumentere tap av militært materiell i kriger og konflikter, anslår også at de russiske tapene er langt mindre enn det Ukraina hevder.

Mens fattigdommen i Norge øker sender Støre 10 milliarder til det korrupte Ukraina

At Ukraina er et av Europas mest korrupte land, er det ikke akkurat rakettvitenskap å fastslå. Likevel fortsetter blåøyde norske politikere å pøse norske skattemilliarder ned i det bunnløse sluket i Kiev. Og partier som SV og Rødt, som ellers er motstandere av korrupsjon, godtar det uten innvendinger. Dette er en konkurranse i å demonstrere «godhet», og da får det tydeligvis ikke hjelpe at man tar fra de fattige og gir til de rike.

Les: Støre gir 10 milliarder skattekroner til et av Europas mest korrupte land

EU avslørte storstilt korrupsjon i Ukraina – og overførte så 7,8 milliarder euro

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTilliten til amerikanske medier, myndigheter og rettssystemet kollapser
Neste artikkelDomstol forbyr Ukrainas Kommunistiske Parti og overdrar alle dets aktiva til staten