Ukrainas «Great Game» dukker opp i Transkaukasia

0
The 6th Caspian Summit

Hvis metaforen om «Det store spillet» kan brukes på den ukrainske krisen, med utvidelsen av North Atlantic Treaty Organisation (NATO) i kjernen, har den begynt å skape gjenklang over hele det eurasiske rom. Det store spillet som har lurt i skyggene i Kaukasus og Sentral-Asia de siste årene akselererer synlig. 

Av M. K. Bhadrakumar.

Kanten av spillet er over alt annet siktet inn mot Russland og Kina fra USA. Dette spillet som er under utvikling kan ikke undervurderes, siden resultatet kan påvirke utformingen av en ny modell for verdensordenen. 

Fra og med det kaspiske toppmøtet i Ashgabat 29. juni, begynte de sammenkoblede malene til det store spillet i Kaukasus å dukke opp. Det faktum at toppmøtet i det hele tatt var planlagt til tross for den rasende konflikten i Ukraina – og at Russlands president Vladimir Putin tok seg tid til å delta – vitnet om den store betydningen av arrangementet. 

I utgangspunktet synkroniserte presidentene for de 5 kyststatene – Kasakhstan, Iran, Turkmenistan, Aserbajdsjan og Russland – klokkene sine, basert på  Convention on the Legal Status of the Caspian Sea — the Constitution of the Caspian Sea  – som ble undertegnet på deres siste. toppmøte i 2018. Mens de gjorde det,  vurderte de dagens internasjonale situasjon og geopolitiske prosesser over hele verden. 

Et av hovedpunktene i det endelige kommunikéet fra Ashgabat-toppmøtet var således gjentakelsen av et grunnleggende prinsipp om total eksklusjon av de væpnede styrkene til alle ekstraregionale makter fra   Kaspihavet (som først og fremst imøtekommer de geopolitiske interessene til Russland og Iran.) At lederne av de kaspiske landene bekreftet dette skriftlig kan betraktes som hovedresultatet av toppmøtet. For det andre fokuserte lederne på den kaspiske transportkommunikasjonen og ble enige om at regionen kunne bli et knutepunkt for øst-vest- og nord-sør-korridorene. 

Det kaspiske toppmøtet ble holdt bare 5 uker etter at russiske styrker fikk kontroll over havnebyen Mariupol (21. mai), som etablerte sin totale overherredømme over Azovhavet og Kertsjstredet øst på Krim. Kertsjstredet har en strategisk rolle i russisk politikk, og er den smale maritime porten (5 km lang og 4,5 km bred på det smaleste punktet) som forbinder Svartehavet via Azovhavet til Russlands store vannveier, inkludert Don og Volga . 

I realiteten har det ennå ikke sunket inn at i geopolitikken til hele den eurasiske landmassen var frigjøringen av Mariupol av de russiske styrkene en sentral begivenhet i det store spillet, siden Kertsjstredet sikrer maritim transitt fra Svartehavet helt til Moskva og St. Petersburg, for ikke å snakke om den strategiske maritime ruta mellom Kaspihavet (via Volga-Don-kanalen) til Svartehavet og Middelhavet.

United Deep Waterway System of European Russia som forbinder Azovhavet og Kaspihavet med Østersjøen og den nordlige sjøruten

Nå, for å få det «store bildet» her, ta hensyn til at Volga-elven også knytter Kaspihavet til Østersjøen, så vel som den nordlige sjøveien (via Volga–Baltic Waterway). Det er nok å si at Russland har fått kontroll over et integrert system av vannveier, som forbinder Svartehavet og Kaspihavet med Østersjøen og den nordlige sjøruten (som er en 4800 km lang skipslei som forbinder Atlanterhavet med Stillehavet, passerer langs de russiske kystene av Sibir og Det fjerne østen.) 

Uten tvil er det en forbløffende konsolidering av det såkalte «hjertelandet» – ifølge Sir Halford Mackinders teori (1904) om at den som kontrollerer Øst-Europa kontrollerer hjertelandet og kontrollerer «verdensøya.» 

Når vi ser tilbake, er det derfor ingen tvil om at gjenforeningen av Krim med Den russiske føderasjonen i 2014 var et stort tilbakeslag for USA og NATO. Putin overrasket Washington og dets allierte totalt. Det kompliserte deres mål om å integrere Ukraina i NATO. 

USA ble tatt på senga for andre gang da russiske tropper i de første dagene av den nåværende «spesielle militæroperasjonen», da alle vestlige øyne ble trent på Kiev-regionen, erobret den svært strategiske sørlige byen Kherson så tidlig som 2. mars. betydningen av det ble bare forstått av de som kunne oppfatte det store spillet som utspiller seg i Ukraina som noe mye mer enn en ren militær konflikt. (De fleste amerikanere forstår det fortsatt ikke.) 

Erobringen av Kherson i begynnelsen av mars betydde praktisk talt undergang for NATOs design for å utvide sin militære tilstedeværelse i Svartehavsbassenget. I dag er spillet praktisk talt over for USA og NATO,  når Russland tok kontroll over hele bassenget i Azovhavet. Russland kontrollerer nå de facto tilgangen til Dnepr til og fra Svartehavet. Og Dnjepr er tilfeldigvis den viktigste elveveien for Ukrainas transportforbindelser til verdensmarkedet. 

Umiddelbart øst for Kertsjstredet ligger Russlands Krasnodar-region, som strekker seg sørover til Russlands største kommersielle havn ved Svartehavet, Novorossiysk, ved krysset mellom store olje- og gassrørledninger mellom Svartehavet og Kaspihavet. I sum gir kontrollen over Kertsjstredet Russland mye å si med hensyn til transportrutene som knytter Vest- og Øst-Europa til det kaspiske havbassenget, Kasakhstan og Kina. Sagt på en annen måte, blir denne delen av den russiske spesialmilitære operasjonen en integrert del av Moskvas eurasiske prosjekt, som knytter seg til Kinas belte- og veiinitiativ.   

Washington har for sent forstått at Russland har overlistet den vestlige alliansen og fått overtaket i det store spillet i den østlige Svartehavsregionen. Så den vestlige strategien mot Kaukasus og Sentral-Asia blir omarbeidet. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg planla i dag et møte i Brussel med utenriksministeren i Aserbajdsjan Jeyhun Bayramov. 

Det er viktig at Bayramov også deltok på et møte i EU-Aserbajdsjans samarbeidsråd i dag i Brussel. EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa senere på en felles pressekonferanse med Bayramov at «Aserbajdsjan er en viktig partner for EU, og samarbeidet vårt intensiveres.» I mellomtiden, i går, besøkte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen Baku for å signere et avtale med Aserbajdsjan om energisamarbeid .

Alt dette finner sted mot et bakteppe som består av at Charles Michel, presidenten for Det europeiske råd, går i spissen for arbeidet med å mekle mellom erkerivalene Aserbajdsjan og Armenia. Som en del av EUs diplomatiske innsats var Michel i april vert for et møte i Brussel mellom Aserbajdsjans president Aliyev og Armenias statsminister Nikol Pashinyan hvor de to sidene uttrykte vilje til å sikre en fredsavtale. I forrige uke avla CIA-direktør William Burns et upublisert besøk i Jerevan i denne forbindelsen. Tydeligvis legger Washington og Brussel sammen en strategi for å erstatte Russland og Tyrkia, som hittil har tatt hovedrollene i Transkaukasia. 

Det bør ikke være noen tvil om at Moskva følger nøye med på de synkroniserte bevegelsene mellom USA og EU-NATO i Kaukasus rettet mot Aserbajdsjan med sikte på å undergrave Russlands konsolidering i Svartehavet og den kaspiske regionen, noe som utgjør et formidabelt hinder for å fremme NATOs strategier mot Sentral-Asia og Xinjiang. Dette er et spill med høy innsats. 

Det vil bli husket at den 22. februar, bare to dager før lanseringen av den «spesielle militæroperasjonen» i Ukraina, var Putin vert for presidenten i Aserbajdsjan Ilham Aliyev i Kreml. De signerte «en omfattende avtale», hvis detaljer ikke ble røpet. Dokumentet har tittelen Declaration on Allied Interaction

Det er klart at det oljerike Aserbajdsjan, som ikke bare er en kyststat ved Kaspihavet, men en inngangsport til både Sentral-Asia og Russlands Volga-region, er bestemt til å spille en nøkkelrolle i det store spillet i tiden fremover. 


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelKontant opprør – hver måned
Neste artikkelGioco finito for Mario Draghi
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.