Tyskerne er redde for å fryse til vinteren – hamstrer ved og ovner

0

Ukraina-krigen og bekymringer for energiforsyningen har uroet mange innbyggere i Tyskland, skriver tlz.de. Resultatet: vedovner er etterspurt som aldri før. Men selv en ovn garanterer ikke varme hvis det ikke er ved.

Det er blitt knapt med vedovner og ved i kjølvannet av Ukraina-krigen. Ovnsbyggere og installatører klarer ikke å levere alle bestillinger fra bekymrede kunder som ønsker å installere en ekstra oppvarmingsmulighet i huset eller leiligheten.

– Da krigen brøt ut eksploderte etterspørselen, sier en talsmann for Zentralverband Sanitär Heizung Klima (ZVSHK) i Sankt Augustin på forespørsel.

Men selv en ovn garanterer ikke en varm stue neste vinter: For vedforhandlerne står også overfor et landsomfattende rush av kunder og klarer ikke lenger å møte den voldsomt økte etterspørselen mange steder. «Markedet er tomt,» sier Gerd Müller, leder av kontoret til Geschäftsstelle des Bundesverbands Brennholz i Kamen.

Stor usikkerhet

De utløsende faktorene er åpenbart både de skyhøye gass- og fyringsoljeprisene samt bekymringen for at det skal bli mangel på oppvarming neste vinter. – Folk er urolige eller til og med redde, sier Sentralforeningen for sanitær, varme og klimaanlegg. Noen kunder får i hvert fall ikke ovnen før slutten av neste vinter. Ifølge ZVSHK er ventetiden i noen tilfeller ett år. Det er rundt 2000 ovnsbyggefirmaer på landsbasis.

Etterspørselen etter ovner er derfor ikke begrenset til Tyskland. «Dette gjelder ikke bare forbundsrepublikken, det gjelder hele Europa. Det vet vi fra våre europeiske kolleger.»

I likhet med andre bransjer og industri lider også ovnsbyggere av leveringsproblemer, som også forsinker effektuering av ordre. Dette påvirker ikke bare importerte deler, hvorav mange kommer fra Kina.

«På grunn av den enorme etterspørselen og også på grunn av personellvansker i forbindelse med Covid-19, er produkter som produseres i Tyskland også påvirket av leveringsproblemer,» forklarer ZVSHK. Foreningen nevner varmebestandig leire som et eksempel – dette er til de ildfaste steinene som brennkammeret i en ovn er fôret med.

Lang tørketid

Når det gjelder ved, har mangelen en annen årsak. Tre som sådan er det ikke mangel på, som Müller forklarer. «Ved skal tørkes». Lufttørking vil ta to år og kreve store lagringsområder, så produsentene får veden sin tørket «teknisk» med luftblåsere.

Men kapasiteten er begrenset. — Det er nesten umulig å få tak i tørr ved i år, sier Müller. Rundt 100 bedrifter er medlemmer av Bundesverband Brennholz, som ifølge Müller utelukkende markedsfører ved fra lokal produksjon.

Ved har ikke vært spart for den generelle økningen i drivstoffprisene. Dette gjelder ved så vel som trepellets. Ifølge data fra det tyske pelletinstituttet har gjennomsnittsprisen deres nesten doblet seg siden januar 2021 – fra 238,05 euro den gang til 431,56 euro per tonn i juni. Men ifølge Pelletinstitut er kostnadene per kilowattime fortsatt betydelig lavere enn for olje- eller gassfyring.

Kommentar: Sjølpåførte skader under USAs diktat

Det er nesten ikke til å tro i hvor stor grad europeiske politikere er villige til å påføre sine egne nasjonaer og sine egne folk problemer og lidelser – bare fordi USA krever det.

Sanksjonene har ikke klart å påføre Russland noen særlig skade. Russland har i stor grad lykkes i å omdirigere sin eksport til land i Eurasia som står i kø for å sikre seg de råvarene Europa ikke får lov til å kjøpe. Og USA forestillinger om at sanksjonene skulle tilintetgjøre rubelen har vist seg å være en påstand uten fundament. Etter et dramatisk, men svært kortvarig kursfall, sørget Russland for å knytte rubelen til gull og vareproduksjon, og det har gjort den til verdens sterkeste valuta. Her er kursutviklinga ifølge XE.com:

100 rubler var nede i 0,73 dollar umiddelbart etter den russiske invasjonen. Nå er kursen for 100 rubler tett oppunder 2,00 dollar.

IEA: Russiske olje- og drivstoffinntekter øker selv når eksporten faller

Høyere råolje- og drivstoffpriser tillot russiske inntekter å stige i mai til tross for at eksportvolumet falt på grunn av sanksjoner, sa Det internasjonale energibyrået onsdag.

Funnene understreker vanskeligheten med å straffe Moskva for sin invasjon av Ukraina ved å forby russisk import, grep som har forverret en forsyningskrise og drevet opp prisene.

Eksporten av råolje holdt seg stabil i måneden på 5,4 millioner fat per dag (bpd), men forsendelser av raffinerte produkter falt 155 000 bpd sammenlignet med april til 2,4 millioner bpd.

«Med høyere råolje- og produktpriser globalt, anslås russisk oljeeksportinntekter å ha økt med 1,7 milliarder dollar i mai til rundt 20 milliarder dollar,» sa det Paris-baserte byrået i sin månedlige oljerapport.

Til tross for forbudene var EU fortsatt hovedimportør russisk eksport forrige måned, og salg til EU utgjorde 43 % av den russiske eksporten etterfulgt av litt over en fjerdedel til Kina.

Kinas import av russisk olje og drivstoff steg med nesten en kvart million bpd i mai, og toppet 2 millioner bpd for første gang, og India overtok Tysklands plass som nummer to.

Oljeprisen holder seg over 120 dollar fatet på grunn av vedvarende bekymringer om stram forsyning over hele verden.

Sanksjonene rammer vanlige folk og USAs vasallstater

Som eksemplet fra Tyskland viser, er vanlige folk redde for å skulle fryse til vinteren, og som Hedelberto Lopez Blanch viste i artikkelen Sanksjoner mot Russland fører Latin-Amerika til avgrunnen rammes også svært mange land i det globale sør. De kan alle takke USAs og EUs sanksjoner for større fattigdom og rasert levestandard.

Og i Norge slutter alle partiene på Stortinget opp om denne politikken.

Forrige artikkelSlutten på tilliten
Neste artikkelBRICS vil etablere en ny internasjonal reservevaluta og ta opp nye medlemmer