BRICS vil etablere en ny internasjonal reservevaluta og ta opp nye medlemmer

0

Russland er klar til å utvikle en ny global reservevaluta sammen med Kina, Sør-Afrika og andre BRICS-nasjoner, i en potensiell utfordring for den amerikanske dollarens dominans, skriver Siyabonga Hadebe i The African Exponent. Han fortsetter:

President Vladimir Putin signaliserte at den nye reservevalutaen ville være basert på en kurv med valutaer fra gruppas medlemmer: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

«Spørsmålet om å opprette den internasjonale reservevalutaen basert på kurven av valutaer i våre land er under vurdering,» sa Putin til BRICS Business Forum onsdag.

Dollaren har lenge vært sett på som verdens reservevaluta, men dens dominans i andelen av internasjonale valutareserver avtar. Sentralbanker er ute etter å diversifisere sine beholdninger til valutaer som yuan, så vel som til utradisjonelle områder som svenske kroner og sørkoreanske won, ifølge Det internasjonale pengefondet.

Den alternative reservevalutaen vil gi utviklingsland i Afrika en mulighet til å øke sin innflytelse i det globale systemet og bedre oppnå sine innvendinger som er forskjellige fra vestlige land.

Siden etableringa av BRICS i 2006 har de fem landenes andel av den totale økonomiske produksjonen i verden økt fra 11,7 prosent i 2006 til 25,9 prosent i 2021.

BRICS+

I forbindelse med toppmøtet i BRICS kom det også fram at gruppa nå tar sikte på å ta inn nye medlemmer. Dels ble det opplyst at Argentina og Iran allerede har søkt om medlemskap. Men det kom også fram at det diskuteres et BRICS-format som vil gjøre det lettere for mange land i det globale sør å bli assosiert med eller medlemmer av BRICS. Det kinesiske vertskapet snakket om BRICS Plus, og mener med det et format som kan omfatte

«…en breiere krets av land … som omfatter Den afrikanske union i Afrika, Community of Latin American and Caribbean States i Latin-Amerika og de eurasiske økonomiene fra det globale sør…»

Sanksjonene mot Russland truer med å undergrave dollarens dominans, sier IMF

Gita Gopinath, IMFs første viseadministrerende direktør, sa at de omfattende tiltakene som ble pålagt av vestlige land etter Russlands invasjon, inkludert restriksjoner på sentralbanken, kan oppmuntre til framveksten av små valutablokker basert på handel mellom separate grupper av land. Dette skriver Financial Times.

Gopinath bemerket at dollarens andel av internasjonale reserver hadde falt fra 70 prosent til 60 prosent i løpet av de siste to tiårene

Rumling fra det kommende jordskjelvet

Det vi hører stadig sterkere er rumlinga fra det kommende jordskjelvet som kommer til å ryste verdensøkonomien i grunnvollene. USA er nå langt på vei en «weimar-republikk» både politisk, sosialt og økonomisk. Inflasjonen går mot stjernene, men det er ingen stjernestatus over økonomien. Til erstatning for en industriell revolusjon hjemme satser USA på gribbeøkonomi der konkurrentene, og da ikke minst de europeiske med Tyskland i spissen, plyndres til skinnet og fratas sine økonomiske vekstmuligheter.

På den andre sida ser vi framveksten av Eurasia og det globale sør som raskt ser ut til å utvikle systemer og mekanismer som kan fortrenge det USA-sentrerte systemet – og det på ganske kort sikt.

Se: Økonomen Michael Hudson: Om inflasjon, lønnsnedskjæringer og den kommende depresjonen

Les: «Exile on Main Street»: Lyden av den unipolare verden som svinner hen

Forrige artikkelTyskerne er redde for å fryse til vinteren – hamstrer ved og ovner
Neste artikkelRussland stjeler rampelyset i «hvetekrigen»