Tysk økonomi i fritt fall – sanksjonene ødelegger verdens nest største industrinasjon

0

Tysklands politiske ledere og næringslivsledere advarer om at landet står overfor sin største økonomiske krise på flere tiår ettersom skyhøye energipriser og handelsforstyrrelser har ført til et månedlig handelsunderskudd for varer for første gang på mer enn 30 år. Dette skriver Financial Times.

Denne grafen fra Trading Economics viser at de ikke har tatt munnen for full:

Det går også an å si det enda mer presist: Tysk økonomi er i fritt fall, og det er ingen tegn i tida som tyder på at fallet stanser nå.

Og når vi ser nøyere på grafen, ser vi to slike fall etter hverandre. Det forrige fallet var i 2020 og skyldtes lockdownpolitikken. Dette handler altså om to katastrofale økonomiske kriser som skyldes den politikken som myndighetene i Tyskland og Vesten har valgt. Dette er ingen naturkatastrofer, og det skyldes heller ikke direkte lovmessighetene i kapitalismens utvikling. Dette er først og fremst kriser som er utløst av den herskende klassens politiske diktat.

Som vi har forklart før, er det en underliggende sammenheng mellom disse politiske valgene og krisa i kapitalismen.

Les: En selvoppfyllende profeti: Systemisk kollaps og pandemisk simulering

Men det fallet vi ser nå har direkte og høyst konkret sammenheng med de økonomiske sanksjonene mot Russland som USA har påtvunget sine allierte. Allerede før Russland har kommet med sine svar på den økonomiske krigen, har sanksjonene rammet europeisk, og ikke minst tysk økonomi som en damphammer.

Financial Times skriver:

Økningen i energiprisene økte kostnadene for import til Europas største økonomi i mai, mens globale handelsforstyrrelser tynget eksporten og forårsaket et underskudd på 1 milliard dollar – det første siden 1991. Tallene sto i kontrast til årene hvor Tysklands industrieksport drev landets vekst og gjorde det til kraftsenteret i EU-økonomien.

Kansler Olaf Scholz advarte mandag om at Tyskland sto overfor en «historisk utfordring», og la til at «krisa vil ikke gå over om noen måneder» fordi Russlands krig i Ukraina «har endret alt, og forsyningskjedene er fortsatt forstyrret av pandemien».

Sanksjonene som ble pålagt Moskva av vestlige land, har også rammet handel, sammen med Kinas koronavirus-nedstenginger, og presset etterspørselen etter varer fra Tysklands eksportfokuserte økonomi.

Rainer Dulger, leder av forbund for tyske arbeidsgiverforeninger, sa etter mandagens møte holdt av Scholz at Tyskland står overfor den «tøffeste økonomiske og sosiale krisa siden gjenforeningen».

Yasmin Fahimi, som er leder for den tyske landsorganisasjonen, sier til avisa Bild:

Vi har en virkelig nødsituasjon. Hele industrigreiner står i fare for å kollapse permanent på grunn av flaskehalsene som skyldes mangel på gass: aluminium, glass, kjemisk industri. En slik kollaps vil få massive konsekvenser for hele økonomien og arbeidsplassene i Tyskland.

I Tyskland skyldes krisa også «det grønne skiftet»

Tyskland har en sjølødeleggende energipolitikk der man har bestemt å legge ned atomkraftverk, kullkraftverk og stenge gasstilførslene fra Russland. De to første elementene skyldes den såkalte Energiewende, eller det «grønne energiskiftet» i Tyskland, som angivelig skal gjøre tysk økonomi «bærekraftig». Det siste elementet er noe Tyskland er tvunget til av USA, og som rammer Tyskland mye hardere enn det rammer Russland.

Etter de vedtatte planene skal CO2-avgiftene bare øke framover, men Yasmin Fahimi frykter konsekvensene av dette og sier til Bild:

Jeg tror ikke det er fornuftig å gjennomføre den planlagte økningen i prisen på CO2 neste år fordi vi allerede er på et prisnivå som er mye høyere enn alle de opprinnelige planene. En ytterligere økning i prisen på CO2 betyr unødvendige tilleggsbelastninger for husholdninger og bedrifter.

Vi har ikke sett det verste ennå

Det er ingenting i signalene fra Washington eller Berlin (i den grad Berlin har noe å si) som tyder på at det vil bli en kursendring. Signalene er tvert om mer krig, mer opprustning, og mer av det samme. I tillegg til Russland er nå Kina utpekt til NATOs rival. Og hvis Østens gigant bestemmer seg for å blokkere vestlig industri, kan man vel stort sett bare gjøre seg klar for det totale sammenbruddet i den vestlig økonomien, som Norge er en integrert del av.

Våre politiske «ledere» er stort sett bare utstoppede dresser og drakter. De har verken evne eller vilje til å ta et oppgjør med den politikken som driver oss mot kanten av fossen. De er tvert om en del av problemet. Og mediene heier på en politikk som går samme vei. De politiske partiene som skulle ha utgjort en arbeideropposisjon mot elendigheten, har kapitulert og blitt en del av problemet.

Det betyr at vi går mot et kræsj ingen har sett maken til.

Forrige artikkelTyrkia og NATO er forent ved hoftene, men tenker helt forskjellig
Neste artikkelEU vil løse matkrisa ved å tillate mer bruk at genmodifisering