Macron led nederlag i nasjonalforsamlinga om koronapass

0
Fra voteringa i den franske nasjonalforsamlinga om koronapasset.

Le Pens og Mélenchons tilhengere samt republikanerne blokkerte det upopulære Pass Sanitaire

Det var Emmanuel Macrons første nederlag etter valget, og det er tydelig at det var smertefullt. «Dett er et alvorlig øyeblikk», sa statsministeren som nå regner med å få vedtaket omgjort i Senatet. «Dette er makronismens første nederlag, men ikke det siste», svarte Mathilde Panot, ledere for gruppa til La France Insoumise i nasjonalforsamlinga.

Når det gjelder den første loven som er vedtatt av nasjonalforsamlinga siden utnevnelsen av Élisabeth Borne, har opposisjonene slettet i denne teksten om Covid-19 muligheten for å gjeninnføre et helsepass ved grensene til Frankrike og mellom hovedlandet og de oversjøiske områdene og Korsika.

For å få vedtatt loven var det nødvendig med absolutt flertall. Det klarte ikke Borne å oppnå, til tross for at regjeringa hadde rundet av hjørnene i loven og gjort den mer kortvarig.

Det er altså snakk om en midlertidig seier for motstanden mot koronapasset, men en viktig seier. Det er heller ikke sikkert at Macron og Borne kan stole på Senatet, for det kan godt tenkes at det ønsker å demonstrere sin «uavhengighet«.

Det har vært en stor massebevegelse i Frankrike mot #PassSanitaire, og nå har denne bevegelsen vunnet sin første parlamentariske seier etter valget. Det betyr også at det globale koronadiktaturet har fått seg en skramme.

Gledesscenene i den franske nasjonalforsamlinga var det i hvert fall ingenting å si på:

Også i fjor gikk Macron på et nederlag i nasjonalforsamlinga om koronapasset.

108 delegater mot 103, men Macron tvang fram ei ny avstemning og fikk trumfet det gjennom.

Emmanuel Macron og hans parti LREM gikk på et uventet nederlag i den franske nasjonalforsamlinga da den hans regjering la fram forslaget til lov om koronapass, #PassSanitaire. Motstanden blant parlamentarikerne var stor, og altså så stor at forslaget fra statsminister Jean Castex falt. Men Castex sa straks at «nå skal vi gjøre en avtale med flertallet for å løse dette problemet». Denne uttalelsen fikk parlamentarikere som blant annet Adrien Quatennens fra France Insoumise til å bemerke at «demokratiet er tydeligvis et problem for M. Castex».

Og ganske riktig, etter å ha drevet en masse press og taktikkeri på bakrommet klarte Castex å trumfe gjennom ei ny avstemning etter midnatt, og denne gangen fikk loven flertall.

Denne gangen var ikke en slik manipulasjon mulig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.