Damaskus og Moskva gir kurderne militær støtte mot angrep fra Erdogan

0
Den syriske hæren rykker fram. Syrianews

President Erdogan har tillatt svensk og finsk medlemskap i NATO mot at Sverige og Finland støtter Erdogans syn på terror. Generalsekretær Stoltenberg sørget for at Erdogans vilkår ble oppfylt og kurderne ble ofret. Stoltenberg verdensbilde er at det er «de andre» som begår terror, ikke terroristene. At det er ofrene som er gjerningsmennene.

I artikkelen fra 4. juli NATO kastet som ventet kurderne under bussen – hva kan de lære av dette?  redegjorde vi for de fatale konsekvensene det har fått for  kurderne at de har stolt på amerikanerne i Syria.  Trodd på deres lovnader om en egen stat – et Kurdistan. Det burde de ikke ha gjort. Vi avslutter artikkelen med at de eneste som kan gi kurderne støtte mot terroristen Erdogan er den syriske hæren og Russland. Og, det får kurderne nå fra nettopp Damaskus og Moskva.
Den kurdiske nyhetskanalen Kurdistan24 skriver:

Syrian government brings reinforcements to frontlines in Manbij: SOHR

Nå melder den London-baserte kanalen SOHR at store militære forsterkninger er på veg mot de kurdiske områdene for å beskytte kurderne mot en varslet militær invasjon av Tyrkia.

Enorme syriske regjeringsforsterkninger ankom frontlinjene i Manbij i østlige Aleppo og i Ain Issa, nord for Raqqa, rapporterte den britiske-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) krigsmonitor mandag.

«Forsterkningene omfatter dusinvis av tunge våpen og stridsvogner, der en militærkonvoi bestående av over 50 militære kjøretøyer ble oppdaget på vei fra Aleppo mot Al-Raqqa og krysset Qarkozak-broen,» skriverSOHR.

«I tillegg ankom en enorm konvoi frontlinjene til landsbyen Al-Arima på landsbygda i Manbij, og besto av dusinvis av maskiner, og stasjonert nær frontlinjene med tyrkiskstøttede fraksjoner.»

Den syriske kurdiske journalisten Mahmoud Sheikh Ibrahim tvitret mandag at lokalbefolkningen i nærheten av Ain Issa og Kobani bekreftet ankomsten av syriske militærstyrker med tunge våpen.

«Konvoien ble ledet av et SDF-kjøretøy (Syrian Democratic Forces) og fulgt av mange syriske væpnede artilleri- og militærkjøretøyer.»

Al Arabiya siterte Farhad Shami, lederen for Syrian Democratic Forces (SDF) mediesenter, som sa at 550 syriske soldater ankom SDF-områder nær Ain Issa, al-Bab, Manbij og Kobani etter en militæravtale med Damaskus.

Nestleder for eksekutivrådet for den autonome administrasjonen i Nord- og Øst-Syria (AANES) Badran Chiya Kurd fortalte tidligere denne uken til Rojava FM at det har vært en forståelse «mellom den syriske regjeringen og den autonome administrasjonen i Nord- og Øst-Syria (AANES) ) for å beskytte de syriske grensene til Tyrkia og at det er bredere diskusjoner for å utvide forståelsen for å avskrekke ethvert mulig tyrkisk angrep.»

Også i oktober 2019 gikk syriske regjeringsstyrker inn i Tal Tamr og andre byer under en Moskva-støttet avtale med de syriske demokratiske styrkene (SDF) etter en tyrkisk offensiv i området.

«Siden 2019 har det vært en forståelse for å beskytte grensen, og nå med russisk mekling er det diskusjoner for å utvide en slik forståelse som kan tjene regionen og folket og bevare stabiliteten her,» sa Chiya Kurd.

Ankomsten av syriske regjeringsstyrker kommer midt i rapporter om at to sivile angivelig ble drept og to ble skadet i landsbyen Hoshan, nordvest for Ain Issa.

«Rapporter sier at rundt 500 syriske soldater har ankommet det nordøstlige Syria, og SDF sier at de er der for å fraråde et tyrkisk angrep. Men som vanlig er det uklart nøyaktig hva som skjer, hva slags avtaler som kan være på spill, og å i hvilken grad dette er en reell samarbeidsinnsats eller bare to rivaliserende aktører som signaliserer samarbeid av midlertidige, taktiske årsaker,» sa Aron Lund, en stipendiat ved Century International, til Kurdistan 24.

«Til syvende og sist er det både SDF og den syriske regjeringen ønsker å få Russland til å forplikte seg til å blokkere en ny tyrkisk-ledet invasjon. Selv om de foretrekker å fokusere utelukkende på SDF, kan Tyrkia slå gjennom forsvaret til den syriske hæren hvis det stiller nok styrker. Men det kommer ikke til å angripe russiske soldater.»

Lund understreket at Russlands holdning til en ny tyrkisk operasjon er den viktigste delen av denne ligningen.

«Etter noen innledende rystelser har russiske diplomater kommet ut i opposisjon til en tyrkisk inntrenging, eller i det minste er det deres offentlige posisjon nå,» la han til.

Les mer: Analytikere: Tyrkisk operasjon komplisert av russiske innvendinger og interesser

«Fortsatt er det ikke klart hvor langt russerne er villige til å gå for å holde tyrkerne utenfor hvis Ankara bestemmer seg for å øke presset. Russland er i dype problemer etter sin katastrofale invasjon av Ukraina, og det må opprettholde gode forbindelser med Tyrkia. Du har for øyeblikket mange Ankara-Moskva-spørsmål på en gang, angående Ukraina og Svartehavet, men også Syria.»

Dessuten sa han at en annen sak er FNs grenseoverskridende bistand til Nordvest-Syria, som Russland kan nedlegge veto mot for å forhindre fortsatt bistand etter 10. juli, når en nøkkelresolusjon utløper. «Tyrkia vil ikke at det skal skje,» sa han.

«Så begge sider har makt over hverandre på forskjellige måter, selv om Tyrkias klart har forbedret sin posisjon overfor russerne siden Ukraina-krigen begynte.»

Forrige artikkelNederland: Regjeringen bruker pansrede personellkjøretøy mot demonstrerende bønder!
Neste artikkelUruguay: Domstol krever at Pfizer beviser effektiviteten og sikkerheten til vaksinasjonen innen i dag