Cyber er falskt-flagg arena nr 1

0

Av Christopher Vik.

Ved siden av Hæren, marinen, og flyvåpenet, er cyber utover 2000-tallet kommet inn som en fjerde våpengren, og har sitt domene i elektronisk krigføring. Dette handler i all hovedsak om å kunne hacke fienden, eller beskytte seg mot hacking.

Under Kristin Krohn Devolds tid som forsvarsminister (2001-2005) godkjente Stortinget bruk av såkalte psykologiske operasjoner (PSYOPS), etter en marginal offentlig oppmerksomhet. Dette er forsvarets propaganda-apparat, eller våpengren for informasjonskrigføring. Det nevnes av og til i hovedstrømsmediene (MSM) at «det foregår en informasjonskrig» her, eller der. Tidlig etter den russiske invasjonen av Ukraina ble det for eksempel nevt på NRK at «det foregår en omfattende informasjonskrig vedrørende krigen i Ukraina» (NRK). Publikum blir imidlertid ikke informert om denne såkalte krigen. Hva gjør fienden og hva gjør vi?

Grunnen til at vi ikke informeres er at informasjonskrigen i all hovedsak utspiller seg her hjemme. Den rettes mot oss fra våre egne væpnede styrker. Vi husker løgnene om masseødeleggelsesvåpen i Irak, kuvøsebarna i Kuwait, al-qaedas høyteknologiske «James Bond-bunkere» i Toraborafjellene i Afghanistan, Syriske meningsløse gassangrep på egen sivilbefolkning osv osv. -Det er alt sammen PSYOPS.

Ett av de eldste om mest brukte virkemidlene i propaganda/informasjonskrigføring er såkalte falskt-flagg-operasjoner. Dette betyr at et angrep utføres eller iscenesettes slik at det ser ut som om det er fienden som har utført det. Ildspåsettelse av Riksdagsbygningen i Tyskland i 1933, regnes som et av historiens mest kjente falskt-flagg operasjoner til tross for at det stadig hersker akademisk disputt om det empiriske grunnlaget. Hitler utnyttet imidlertid brannen umiddelbart til å full diktatorisk kontroll, og den antatte hjernen bak operasjonen ble drept under ‘De lange knivers natt’.

Dataangrep, hacking eller elektronisk krigføring innenfor det som kalles cyber, er «usynlig» for oss. Strømmen forsvinner, banktjenestene bortfaller, hele samfunnet kan stoppe opp. Vi fortelles at det skyldes angrep fra fienden, men vi har ingen som helst mulighet til å utfordre påstanden. Sivilsamfunnet har ingenting å sette opp mot forsvarsmaktens påståtte angrep fra fienden innen cyber. Vi er prisgitt at de forteller oss sannheten. – Og vi kan overhode ikke være prisgitt at forsvarsmakten forteller oss sannheten!

Forrige artikkelSveriges og Finlands NATO-medlemskap var planlagt i årevis
Neste artikkelNATO blokkerer Kaliningrad