WHO innkaller eksperter for erklære apekopper som ei global helsekrise

0

Verdens helseorganisasjon ( WHO ) vil sammenkalle en nødkomité av eksperter for å avgjøre om det ekspanderende utbruddet av apekopper som på mystisk vis har spredt seg utenfor Afrika bør betraktes som en global helsenødsituasjon. Dette melder AP.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sa tirsdag at han bestemte seg for å kalle sammen nødkomiteen 23. juni fordi viruset nylig har vist «uvanlig» oppførsel ved å spre seg i land langt utenfor deler av Afrika hvor det er endemisk.

«Vi tror at det også trenger litt koordinert respons på grunn av den geografiske spredningen,» sa han til journalister.

Å erklære apekopper som en internasjonal helsenødsituasjon vil gi den samme betegnelsen som COVID-19-pandemien og bety at WHO anser den normalt sjeldne sykdommen som en vedvarende trussel mot land globalt. Og det vil gi WHO samme makt til å påtvinge verdens land diverse restriktive tiltak – særlig hvis medlemslandene godkjenner forslaget til ny WHO-traktat.

Les: WHO forbereder ny traktat som vil gi organisasjonen globale diktatoriske fullmakter

Alt tyder på at dette er å rope ulv når det ikke finnes noen ulv i nærheten.

Storbritannia sa mandag at det hadde 470 tilfeller av apekopper over hele landet, med de aller fleste homofile eller bifile menn.

Tedros sa at mer enn 1600 tilfeller og nesten 1500 mistenkte tilfeller har blitt rapportert i år i 39 land, inkludert syv der apekopper har vært rapportert i årevis. Totalt 72 dødsfall er rapportert, men ingen i de nylig berørte landene, som inkluderer Storbritannia, Canada, Italia, Polen, Spania og USA.

Så langt ser det altså ut til at monkeypox er en storm i et vannglass. Men det er ingen grunn til å undervurdere WHOs evne til å gjøre skade.

Dr Rajeev Jayadevan, medlem av Indian Medical Association, Kochi, sa til India Today: «Det er ingen indikasjon på at friske barn er i fare for alvorlige utfall av apekopper. Selv om det er sant at folk som ikke har fått vaksinasjon mot kopper har større sannsynlighet for å få viruset, er tilgjengelige bevis for alvorlige utfall hos barn i stor grad fra DRC (Kongo) i Afrika. To relevante punkter her er 1) typen apekoppevirus i Kongo er en mer alvorlig type, og 2) underernæring kan ha spilt en rolle.»

«Dessuten er det rapporter fra land i Afrika som er endemiske for dette viruset, om alvorlig sykdom som oppstår etter å ha blitt bitt av gnagere som bærer viruset, eller etter kontakt med døde gnagere brukt til mat. Det er ekstremt usannsynlig at slike situasjoner vil oppstå i India, hvor apekopper ikke er endemisk, sa Dr Jayadevan.

«Det ene alvorlige tilfellet av 72 personer som ble rammet i det amerikanske apekoppeutbruddet i 2003, var en 6 år gammel jente som tilsynelatende ble bitt av en nyinnkjøpt præriehund, en gnager. Hun utviklet hjernebetennelse, men overlevde,» la Dr Jayadevan til.

Dr Jayadevan påpekte videre, «Denne ukas Lancet Infectious Diseases rapporterer om et barn under 2 år som hadde apekopper i Storbritannia og hadde en mild sykdom med godt resultat. Faren hennes hadde infeksjonen etter reisen til Nigeria. Dessuten fikk ikke tre andre barn i samme familie sykdommen. Derfor er det lite sannsynlig at friske barn som blir smittet gjennom vanlig husholdningskontakt vil ha dårlige utfall.»

Les også: WHO tvunget til en ydmykende retrett

Forrige artikkelTyske myndigheter truer uavhengig journalist med tre års fengsel
Neste artikkelIndustri, stålverk, vindkraft og «fleksibilitet»