Studietur til Kiev

0
Norske militære har drevet skolering av Azov-brigaden. Kilde: Azov

Universitetsavisa og Khrono hadde en sak 21.april 2020 om 10 norske militære som står oppført på en liste publisert i den ukrainske nettavisen Donbass Insider.

Av Eva Thomassen.

Donbass Insider

Donbass Insider er et nyhets- og analysenettsted som ble lansert i september 2018, for å gi informasjon og innsikt på flere språk hovedsakelig om situasjonen i Donbass, Ukraina og Russland, men også om sammenhengende konflikter som Syria og Libya.

Nettsiden ble laget av folk som har jobbet som journalister og oversettere i mange år. Etter å ha jobbet for et nyhetsbyrå tenkte vi at det var nødvendig å lage en ny plattform, der forfattere fra ulike byråer, blogger og informasjonsnettsteder kan samarbeide for å spre informasjon.

Sidens kilder vil derfor være mangfoldige og vil variere fra offisielle byråsider av alle nasjonaliteter, til geopolitiske analysesider og personlige blogger. Kilden vil bli nevnt i hver artikkel.

Donbass Insider ble også opprettet for å øke bevisstheten om de humanitære oppdragene som er organisert i Donbass, og hjelpe dem med å skaffe finansiering for å fortsette å hjelpe uskyldige sivile fanget i krigens uro.

Donbass Insider skriver

LIST OF SWEDISH AND NORWEGIAN INSTRUCTORS WHO TRAINED UKRAINIAN SOLDIERS

17/04/2020

Fredag 17. april 2020 offentliggjorde bloggen Donbass Insider ei liste over 12 nordmenn og svensker de påstår har drevet trening av de væpnede styrkene i Ukraina.

Nåværende militært personell fra den norske og svenske hæren er involvert i opplæring av ukrainsk militær. Da er hovedfokuset på Armed Forces of Ukraine (AFU) og nasjonalistiske bataljoners enheter som enten er utplassert i frontlinjen eller forbereder seg på å bli sendt til Joint Forces Operation zone (ATO – Anti-Terrorist Operation).

Vi offentliggjør personopplysningene til individuelle militærinstruktører fra Sverige og Norge, som var direkte involvert i opplæring av krigsforbrytere i Ukraina. Forbrytelser av visse ukrainske sikkerhetstjenestemenn er allerede bevist, og når det gjelder de gjenværende sakene, samles det inn bevis for at disse sakene senere skal overføres til Den internasjonale straffedomstolen og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

The list of military instructors from the Scandinavian countries, who trained Ukrainian soldiers fighting in the Donbass, was put at the disposal of Svarshiki’ Telegram Channel.

https://www.donbass-insider.com/2020/04/17/list-of-swedish-and-norwegian-instructors-who-trained-ukrainian-soldiers/

Klassisk propaganda

Anklaget for å trene krigsforbytere

— Det er interessant å se sitt eget navn på listen til denne bloggen, og smigrende å se at jeg har vært ute og trent ukrainske soldater, sier professor Torbjørn L. Knutsen lattermildt.

– Dette er helt klassisk propaganda, sier statsviter Torbjørn L. Knutsen ved NTNU om å ha havnet på ei russisk liste sammen med 11 andre svensker og nordmenn.

https://www.universitetsavisa.no/utenriks/dro-pa-studietur-anklages-for-a-trene-krigsforbrytere/111452

https://khrono.no/ntnu-professor-anklaget-for-a-trene-krigsforbytere/481538

Tirsdag 21. april 2020

Studietur til Kiev

Universitetsavisa:

For nordmennenes del skal dette, ifølge bloggen, ha foregått i april 2016.

I samme periode var flere forskere på Luftkrigsskolen i Trondheim på studietur til Ukraina, i hovedstaden Kiev og områder like utenfor. Knutsen er professor II ved Luftkrigsskolen, og deltok også. De sendte en deltakerliste til Ukraina på forhånd med opplysninger som er gjengitt i artikkelen. De besøkte ikke det krigsherjede Donbass-området.

Informasjonen om de 12 på lista er detaljert og opplyser om fødested, passnummer (med noen tall utelatt), sivil status og arbeidssted. Bloggen lenker også til Facebook-kontoen til en del på lista.

Om Knutsen står det: « In the period from April 4 to April 8, 2016 he trained AFU military at the National Defense University of Ukraine (based in Kiev)»AFU står for Armed Forces of Ukraine. 

– Noen har fått tak i navnene

Knutsen virker ikke akkurat vettskremt av å ha havnet på ei slik liste, og ler litt av det hele:

– Vi legger alltid opplysninger igjen etter oss når vi besøker andre land. Men det er ikke normalt at slike opplysninger blir lagt ut på blogg i ettertid. Her må det være noen som har fått tak i navnene våre fra myndighetene i Ukraina og sendt dem til sine sympatisører i Donbass-området, som igjen bruker dem til sine formål, sier han. 

Andre som står på denne lista, er blant andre seksjonssjef Dag Henriksen og forskningsleder Karl Erik Haug ved Luftkrigsskolen. Sistnevnte står oppgitt som Hough med fødested Steinhier. 

Haug er for øvrig en av søkerne til jobben som instituttleder ved Institutt for moderne samfunnshistorie ved NTNU. 

De tre svenske personene på lista har også militær bakgrunn.

– Propagandablogg

I artikkelen står det: «We make public the personal data of individual military instructors from Sweden and Norway, who were directly involved in training war criminals in Ukraine.» 

Torbjørn L. Knutsen beskriver Donbass Insider som en politisk propagandablogg som skrives av og for russiske nasjonalister i Øst-Ukraina. 

– Teksten er typisk russisk propaganda i kjent stil. Språket er objektivt, saklig og beskrivende, og det som står der er ganske korrekt, bortsett fra at et par viktige ord er tendensiøse – for eksempel dette med «trening» av soldater, sier han.

Knutsen forteller at formålet med studieturen til Kiev var å få ei innføring i ukrainsk politikk, få et inntrykk av såkalt «hybrid krigføring», den politiske situasjonen og Ukrainas forhold til Russland.

– Dette med trening er bare tøys. Det er interessant å se sitt eget navn på denne lista og smigrende å se at jeg har vært ute og trent ukrainske soldater, ler han.

Deltakerne på studieturen besøkte et par militærleirer, men å framstille det som trening er en stor overdrivelse, konstaterer han.

Dette bakteppet kan forklare hvorfor noen svensker og nordmenn har havnet på ei liste gjengitt i Donbass Insider, ifølge Knutsen: 

– Russere som bor i provinser som Luhansk og Donetsk i Donbass-området kjører propaganda for sin sak. Poenget er å portrettere Vesten som aggressiv og påtrengende. Dette er en blogg for russiske patrioter som ønsker å styrke sin politiske base ved å sverte motstanderen, som er Ukraina og Vesten, sier han.

– Vi må være påpasselige

Selv synes han det er viktig å få fram et budskap om at vi alle er overvåket.

– Vi er naive når vi er ute og reiser. Vi etterlater oss spor overalt, vi har sikkert mapper alle sammen, men vi tenker ikke over at de kan komme på avveie. Dette er ei fin påminning om at vi må være påpasselige. Når denne Donbass-bloggen røper personlige opplysninger om reisende, må vi forstå det ut fra den interne striden i Ukraina og at den er til innvortes bruk for separatistene i Donbass, sier han til Universitetsavisa.

Bakteppet

2014

Den ukrainske hæren var nær ved å smuldre opp.

Poroshenko og Minskavtalene

Minskavtalen her https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/s_res_2202.pdf

Eneste grunnen til at president Poroshenko undertegnet Minskavtalene var for å få «ro» til å bygge opp de militære styrkene i landet.  Poroshenko var president fra 2014- 2019 da Zelensky vant valget.

Han bekreftet dette i flere intervjuer med nyhetskanaler så sent som i denne uken, inkludert tysk TV Deutsche Welle og den ukrainske avdelingen av det amerikanske statsdrevne Radio Free Europe.

Han hadde heller ikke støtte blant nazistene i Høyre Sector som han var avhengig av å samarbeide med. Ikke bare avhengig av, men hadde ønske å samarbeide med. Felles fiende var den russiske befolkningen.

Så, for å kompensere for mangelen på soldater, tydde den ukrainske regjeringen seg til paramilitære militser. De er i hovedsak sammensatt av utenlandske leiesoldater, ofte ekstreme høyreorienterte militante. I 2020 utgjorde de rundt 40 prosent av de ukrainske styrkene og utgjorde rundt 102.000 menn, ifølge Reuters. De ble bevæpnet, finansiert og trent av USA, Storbritannia, Canada og Frankrike. Det var mer enn 19 nasjonaliteter – inkludert sveitsiske.

«Propaganda»?

Denne studieturen fant sted I 2016.

Siden de første dagene etter det væpnede kuppet i Ukraina i 2014, har NATOs medlemsland jevnt og trutt oppskalert den militære støtten til Ukrainas væpnede styrker (AFU). Hovedfokuset er på opplæring av personell til å utføre kampoperasjoner. Til dette trengte Ukraina  «rådgivere»,  som nærmest invaderte landet med en jevn strøm av militære på «studietur».

Siden 2014 har den ukrainske ledelsen vært delaktig i drapene på egne borgere i Donbass. 14000 er drept. Zelensky gikk til valg i 2019 og vant på å skape fred i Donbass. I dag fortsetter krigen som startet for 8 år siden. Den ukrainske hæren er topptrent. Av hvem?

NATO member countries have been steadily scaling up their support of the Armed Forces of Ukraine (AFU)

Man kan si som Knudsen sier at dette er klassisk russisk propaganda eller man kan velge å se det fra menneskene som bor i Donbass som opplever at utenlandske militære opptrer sammen med militser som Azov-bataljonen. Som er den sentrale «hæren» i Donbass. Som blir trent av NATO-offiserer. Til kamp mot den russiske befolkningen i Donbass.

Norge og Ukraina

Norge har hatt et militært samarbeid med Ukraina siden 1999.

Norge og nazigruppa Azov-bataljonen

Når man ser norske militære i møter med nazistene i Azov-bataljonen så er det kanskje ikke så rart at Norge blir nevnt som delaktig i krigen mot den russisktalende befolkningen i Donbass?

Nordmenn i møte med Azov-bataljonen. Lederen for Azov-bataljonen, kommandant Denis Propopenko foreleser. 

Kaptein Bohdan Krotevych fra Azov-bataljonen som poserer i stålverket i Mariupol før han måtte overgi seg i mai var også til stede da dette bildet ble tatt.

Bohdan Krotevych i stålverket i Mariupol før han måtte overgi seg til de russiske styrkene

https://azov.org.ua/polk-azov-vidvidala-bahatonatsional/

Siste tale fra stålverket i Mariupol fra kommandanten for Azov-bataljonen, Denis Propopenko, der han ber soldatene overgi seg til de russiske styrkene.

YouTube player

Zelensky som gikk til valg på å skape fred i Donbass, ga nazisten og lederen av Azov-bataljonen, Denis Propopenko, medaljen «Helt av Ukraina», samtidig som Propopenko offentlig tok avstand fra og saboterte Zelenskys forsøk på å implementere “Steinmeier Formula” til  Minsk II avtalen. 

https://azov.org.ua/polk-azov-vidvidala-bahatonatsional/

Etter Mariupol ble befridd fant man blant annet NATO manualer i hovedkvarteret til Azov-bataljonen. Ikke spesielt rart, kanskje? Det ble foretatt mange «studieturer» av NATO-offiserer til Ukraina mellom 2014 til februar 2022.

Det er ingen tvil om at nazister i ulik forkledning har hatt stor innflytelse på politikken i Ukraina fra 2014- d.d. Det er heller ingen tvil om at lederne i Ukraina ikke har villet skape fred med den russiske befolkningen i Donbass. Og, det er heller ikke tvil om at Ukraina og NATO har brukt 8 år på å bygge opp en hærstyrke som var planlagt brukt i krig mot Russland. Det som burde imidlertid overraske er at det ser ut til at nazister er ingen hindring å samarbeide med så lenge man har felles fiende.

Donbass Insider er ingen «propagandablogg». Den har jevnlige oppdateringer om krigen.

Og hvis man skulle være i tvil. Azov innrømmer at de har planlagt for denne krigen i åtte år:

Forrige artikkelUkraina: Femti offiserer drept i russisk luftangrep
Neste artikkelNorge vet ikke hva norske våpen i Ukraina brukes til