Pompeo innkalt til spansk domstol for attentatkomplott mot Assange

0
Mike Pompeo i FN

Tidligere CIA-sjef Mike Pompeo har blitt innkalt for å vitne i Spania om USAs planer om å kidnappe eller myrde Julian Assange.

Av Proletären.

Tidligere CIA-sjef og senere Donald Trumps utenriksminister Mike Pompeo er innkalt for å vitne i Spanias nasjonale domstol, Audiencia Nacional, skriver den spanske avisa ABC. Dommer Santiago Pedraz vil at Pompeo skal forklare hva som skjedde i forbindelse med en CIA-plan for å myrde varsleren Julian Assange, som Yahoo News avslørte i september i fjor og som Proletären tidligere rapporterte om.

CIA planla å myrde Julian Assange

Yahoo News avslørte i en stor graveartikkel at det i 2017 var diskusjoner på toppnivå i CIA og i Trump-administrasjonen om enten kidnapping eller drap av Julian Assange, som da gjemte seg ved den ecuadorianske ambassaden i London i frykt for å bli utlevert til USA for datainntrenging og spionasje – «Crime» som avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak.

Les steigan.no: CIA hadde planer om å kidnappe eller drepe Julian Assange under en væpnet aksjon i London

Grunnen til at Pompeo og andre høytstående CIA-ledere økte innsatsen i jakten på Assange på den tida, var at Wikileaks publiserte sensitive hackingverktøy brukt av CIA – det største datatapet i organisasjonens historie, ifølge CIA sjøl. På den tida var Pompeo sjef for CIA, før han ble utenriksminister i 2018. 

Rettssaken i Spania handler om et spansk sikkerhetsselskap som skal ha overvåket Assange ved ambassaden. Nå vil dommeren vite om det var på vegne av USA, og Pompeo blir kalt til å vitne sammen med William Evanina, tidligere sjef for det amerikanske kontraetterretningsbyrået NCSC.

Biden er hyklersk når det gjelder pressefrihet mens USA jager Assange

Sikkerhetsfirmaet UC Global ble hyret inn av den ecuadorianske regjeringen for å vokte ambassaden, men varslere i selskapet har avslørt at UC Global-eier Davis Morales, som er hovedpersonen i den spanske rettssaka, også inngikk en avtale med USA om å spionere på Assange.

Da Pompeo, i forbindelse med Yahoo News-avsløringa i fjor høst, ble spurt om planene om å kidnappe og myrde Assange, svarte han generelt uten å benekte informasjonen:

«Når skurker stjeler disse hemmelighetene, har vi en plikt til å jakte på dem for å forhindre at det skjer,» sa Pompeo i podcasten The Megyn Kelly Show. 

Yahoo News graving fikk langt fra oppmerksomheten den fortjente. Blant annet skrev den mangeårige irske krigskorrespondenten Patrick Cockburn sarkastisk om hvordan BBC i det minste gjorde oppmerksom på det – på sin somaliske nettside.

I Storbritannia har i stedet USAs evige jakt på Wikileaks-grunnlegger Assange fortsatt. I april i år avgjorde en dommer at Assange, som har sittet i Belmarsh Security Prison siden 2019, skulle utleveres til USA.

Britisk domstol: Assange skal utleveres til USA


Les også: USAs-utenriksminister: – Da jeg var sjef for CIA så løy, svindlet og stjal vi

Forrige artikkelAnalyse – Hvorfor mandater, pass og restriksjoner kan forårsake mer skade enn nytte
Neste artikkelDødsfall etter C-19-vaksinasjon