LO-ledelsen knuste all kraftopposisjon på kongressen

0

LO-kongressens flertall slapp ikke igjennom noen av kravene fra den interne kraft-opposisjonen, om endringer i norsk energipolitikk, skriver avisa VG.

Gjennom flere voteringer avviste flertallet på LOs øverste organ forslag etter forslag om radikale endringer som Industriaksjonen har frontet:

  • Kraft-opprørernes forslag om å kutte i krafteksport når fyllingsgraden er lav, ble avvist. Flertallet var så klart at opptelling av stemmer ikke var nødvendig. Om lag 60 prosent av salen sa nei.
  • LO-kongressens flertall var heller ikke enig med de i fagbevegelsen som vil bryte med EUs energibyrå ACER og de omstridte energimarkedspakkene som følger av EØS-avtalen. Forslaget om at LO skal arbeide for å ta energipakkene og ACER ut av EØS-avtalen ble nedstemt med om lag to tredels flertall på LO-kongressen fredag.
  • Et forslag om at Statnett skal eie og drive samtlige strømkabler til utlandet, ble heller ikke vedtatt.

– Tapte alle slag

– Det er bare å innrømme at vi tapte alle slag knyttet til kraft. Ikke engang å regulere eksporten når fyllingsgraden er så lav som nå, ville LO-kongressen være med på, sier Boye Ullmann i Industriaksjonen.

Flau bris

Kongressen har vært preget av et stort opprør mot utenlandskabler og tilknytningen til Acer, skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

Men dramatikken ble mer for en flau bris å regne under avstemningene. Tre forslag ble klart nedstemt: Krav om at fyllingsgraden i vannmagasinene må reguleres slik at det ikke er netto krafteksport over utenlandskablene når fyllingsgrad er under det normale for årstiden, at Acer skulle tas ut av EØS-avtalen og at det må tas strukturelle grep for å ta politisk kontroll over kraften.

Et forslag om at Statnett skal eie og drive samtlige strømkabler til utlandet, ble heller ikke vedtatt.

– Om det ble flau bris eller hva, det får de som er eksperter på havvind vurdere. Men det ble i alle fall ingen storm, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Kraftoverføringa fortsetter som før, og med den strømpriskrisa

LO-kongressen vil ikke ta noe oppgjør med det liberaliserte kraftmarkedet som har ført til gigantprofitter til kraftselskapene og enorme strømregninger for vanlige folk, inkludert LOs egne medlemmer. I stedet vil LO gi almisser til de fattigste, slik regjeringa vil:

Inntil prisene er stabilisert mener LO det er viktig at strømstøtteordningen videreføres, og at det vurderes etablering av ordninger for deler av næringslivet som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger og at lange fastprisløsninger må videreutvikles.

Full rulle for havvind

LO mener havvind har et stort potensial og at Norge må ha høye ambisjoner for satsingen på havvind. Og LO opprettholder myten om at strømpriskrisa i Norge har med for lav produksjon å gjøre:

LO mener det «må være en overordnet ambisjon at vi får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft som fører oss tilbake til normale kraftpriser i Sør-Norge».

Totalt nederlag for kraftopposisjonen på grunn av APs makt i LO

Statsminister Jonas Gahr Støre gikk i spissen for å knuse kraftopposisjonen på LO-kongressen, og det er ingen tvil om at det er nettopp Arbeiderpartiets kontroll over LO-toppene som gjør det mulig for dem å redusere landets største fagorganisasjon til en tamsau for regjeringa i alle store politiske og økonomiske spørsmål.

Når kapitalens interesser i de store spørsmålene er sikret, tar ikke LO-ledelsen det så tungt at den ble nedstemt på spørsmålet om boikott av Israel.

LO-ledelsen ønsker ikke en internasjonal boikott av Israel, sier LO-lederen, og fastslår samtidig:

– Når flertallet på kongressen ønsket det sånn, er det dette som blir vår politikk, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik på en pressekonferanse i Oslo Kongressenter.

Så kunne opposisjonen reise hjem med et lite plaster på såret etter å ha blitt feid over ende i de store klassekampsakene.

Forrige artikkelNato brøt FN-mandatet de fikk i Libya
Neste artikkelUtryddelse?