Krigen i Ukraina markerer slutten på USAs århundre

0
Illustrasjon: Shutterstock

Da USA i det stille startet stedfortrederkrigen mot Russland etter statskuppet i Ukraina i februar 2014 var planen å skade Russland maksimalt ved å skape en pro-NATO stat nær Russlands kjerneområder. USA og NATO har brukt åtte år på å trene opp og væpne Ukrainas hær til å bli en hær med NATO-standard, og USAs uttalte mål etter Russlands invasjon 24. februar i år er å «knekke Russlands rygg», ødelegge landets økonomi og tappe landets ressurser.

Mye tyder på at krigen vil føre til det motsatte av det som var hensikten.

Sergej Narysjkin, som er russisk etterretningssjef, sa nylig at

«Voldsomheten i konfrontasjonen i Ukraina viser at vi snakker om mye mer enn skjebnen til regimet i Kiev. Hele verdensordenens arkitektur står på spill.»

Mye tyder på at han har rett i det. Journalisten Mike Whitney argumenterer godt for at krigen er i ferd med å bli skjebnesvanger, ikke for Russland, men for USAs rolle som imperium.

Et imperium basert på gjeld

Whitney knytter dette til de grunnleggende og katastrofale svakhetene i USAs økonomi. Dollaren er ikke lenger den trygge havna den en gang var. I Bretton Woods-systemet var dollaren ankerfestet for alle de andre valutaene. Den var da forankret i gull og i verden største vareproduksjon.

Nå er dollar ikke forankret i annet enn tynn luft. Whitney skriver:

Den virkelige grunnen til at dollaren har forblitt verdens fremste valuta er på grunn av kartelliseringa av sentralbanken. De vestlige sentralbankene er et de facto-monopol drevet av en liten kabal som koordinerer og samarbeider om pengepolitikken for å bevare sitt maniske dødsgrep om finansmarkedene og den globale økonomien. Det er en monetær mafia og – som George Carlin berømt sa: «Du og jeg er ikke i den. Du og jeg er ikke i den store klubben.» Bunnlinja: Det er den nådeløse manipulasjonen av renter, prognoser og kvantitative lettelser (QE) som har holdt dollaren på sin høye, men ufortjente plass.

Men alt dette er i ferd med å endre seg på grunn av Bidens hensynsløse utenrikspolitikk som tvinger kritiske aktører i den globale økonomien til å lage sitt eget rivaliserende system. Dette er en ekte tragedie for Vesten som har hatt ett århundre med ustanselig rikdomsutvinning fra utviklingsland. Nå – på grunn av de økonomiske sanksjonene mot Russland – dukker det opp en helt ny orden der dollaren vil bli erstattet med nasjonale valutaer (behandlet gjennom et uavhengig finansielt oppgjørssystem) i bilaterale handelsavtaler inntil – seinere i år – Russland vil lansere en råvarestøttet valuta som vil bli brukt av handelspartnere i Asia og Afrika. Washingtons tjuveri av Russlands utenlandske reserver i april satte turbo på den nåværende prosessen som ble ytterligere framskyndet ved å utestenge Russland fra utenlandske markeder. Kort sagt, amerikanske økonomiske sanksjoner og boikotter har utvidet ikke-dollarsonen med mange størrelsesordener og tvunget frem en ny monetær orden.

Rubelen skulle gjøres verdiløs og endte opp som «årets sterkeste valuta»

CBS skriver:

«Den russiske rubelen er den valutaen som gir best resultater i verden i år… To måneder etter at rubelens verdi falt til mindre enn en amerikansk penny midt i de raskeste, tøffeste økonomiske sanksjonene i moderne historie, har Russlands valuta fått en forbløffende snuoperasjon. Rubelen har hoppet 40% mot dollaren siden januar. Normalt vil et land som står overfor internasjonale sanksjoner og en stor militær konflikt se investorer på flukt og en jevn strøm av kapital, noe som får valutaen til å falle… Rubelens motstandskraft betyr at Russland er delvis isolert fra de harde økonomiske sanksjonene som vestlige nasjoner har innført etter invasjonen av Ukraina …»

The Economist: “Russia is on track for a record trade surplus”

Istedenfor å knekke Russlands handell har de ført til at Russland kan notere sine beste eksportinntekter noensinne:

«Russlands eksport … har holdt seg overraskende bra, inkludert den som er rettet mot Vesten. Sanksjonene gjør at salget av olje og gass til det meste av verden kan fortsette uavbrutt. Og en økning i energiprisene har økt inntektene ytterligere.

Som resultat av dette forventer analytikere at Russlands handelsoverskudd vil nå rekordhøyder i de kommende månedene. IIF regner med at overskuddet på driftsbalansen, som inkluderer handel og noen finansstrømmer, i 2022 kan komme inn på 250 milliarder dollar (15 % av fjorårets BNP), mer enn det dobbelte av de 120 milliarder dollar som ble registrert i 2021. Disse sanksjonene har styrket Russlands handelsoverskudd, og dermed bidratt til å finansiere krigen, er skuffende, sier Vistesen. Ribakova som regner med at virkningen av økonomiske sanksjoner kan ha nådd sine grenser. En beslutning om å stramme inn handelssanksjoner må komme neste gang.

Men det kan ta tid før slike tiltak trer i kraft. Sjøl om EU vedtar sitt forslag om å forby russisk olje, vil embargoen fases inn så sakte at blokkens oljeimport fra Russland vil falle med bare 19 % i år, sier Liam Peach fra Capital Economics, et konsulentselskap. Den fulle effekten av disse sanksjonene vil merkes først ved starten av 2023 – da vil Putin ha samlet milliarder for å finansiere krigen sin.»

La oss få dette på det rene: Sanksjonene skader faktisk USA og hjelper Russland, så ekspertene mener vi bør innføre flere sanksjoner? Virkelig? Nettopp. Nå som vi har skutt oss sjøl i foten, mener ekspertene det vil være lurt å skyte den andre også.

«Russland kan tjene rekordhøye 100 milliarder dollar på gasssalg til europeiske land i 2022 på grunn av den kraftige økningen i energiprisene, rapporterte den franske avisa Les Echos denne uka, idet den siterer Citibank-analytikere.

Ifølge avisa vil de anslåtte inntektene fra gassalg være nesten dobbelt så mye som i fjor. Analysen tar ikke hensyn til fortjeneste fra salg av andre russiske råvarer, som olje, kull og andre mineraler.

Les Echos rapporterer at til tross for sanksjoner og advarsler om en omfattende embargo mot russisk energi, fortsetter de 27 EU-landene å sende omtrent 200 millioner dollar per dag til Gazprom.

«Russland vinner den økonomiske krigen», erklærte The Guardians økonomiredaktør Larry Elliott torsdag. «Det er nå tre måneder siden vesten startet sin økonomiske krig mot Russland, og det går ikke etter planen. Tvert imot, ting går veldig dårlig, skrev han.

I et essay 30. mai sa Guardian-spaltist Simon Jenkins også at embargoen hadde mislyktes. Som Jenkins påpeker, har sanksjonene faktisk hevet prisen på russisk eksport som olje og korn – og dermed beriket, snarere enn å utarme, Moskva, samtidig som europeere mangler gass og afrikanere går tom for mat.

Imperiet ødelegger seg sjøl

Mike Whitney konkluderer:

Tilhengere av Washingtons proxy-krig har ingen anelse om omfanget av den feilen de har begått eller hvor mye skade de påfører sitt eget land. Ukraina-problemet er kulminasjonen av 30 år med blodige intervensjoner som har brakt oss til et vippepunkt der nasjonens formuer er i ferd med å ta en dramatisk vending til det verre. Etter hvert som dollarsonen krymper, vil levestandarden synke, arbeidsledigheten vil stige, og økonomien vil gå inn i en nedadgående dødsspiral.

Washington har sterkt undervurdert sin sårbarhet for katastrofale geopolitiske tilbakeslag som er i ferd med å bringe det nye amerikanske århundret til en rask og smertefull slutt.

Les: USAs konfiskering av Russlands utenlandsreserver er et knusende slag mot dollaren som reservevaluta

Michael Hudson skriver: – Dollarhegemoniet tok slutt sist onsdag!

Det gjør vondt når imperier brister

Forrige artikkelPolsk politiker: – Vesten har rett til å gi Ukraina atomstridshoder
Neste artikkelMinst 77.000 døde og 7,3 millioner skadet på grunn av COVID-vaksinasjoner