Flyplasstreik rammet Paris og spredte seg over hele Europa

0
Kanselleringer på grunn av streik i Frankrike. Foto: CGT

En endagsstreik 8. juni 2022 av bakkemannskap og brannfolk på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris tvang fram kansellering av en fjerdedel av flyvningene på flyplassen, en av Europas største, skriver Le Monde. Arbeidere krevde en månedlig lønnsøkning på €300, midt i en voldsom økning av levekostnadene i Frankrike og internasjonalt.

De krevde også flere ansatte, ettersom permitteringer under pandemien har gjort at flyplasser ikke er i stand til å håndtere den nåværende økningan i flyreiser. L’ensemble des syndicats de l’aéroport de Roissy) anslår at 15.000 flyplassarbeidere har mistet jobben de siste to årene, og har satt de gjenværende «arbeiderne under press». Myndigheten for flyplasser i Paris (ADP) ser for tiden etter å fylle 4000 stillinger.

Streiker fant også sted på mindre regionale flyplasser i Frankrike.

Flyplassstreiker i Frankrike er en del av en eskalerende bølge av kamper over hele Europa og internasjonalt av arbeidere på flyplasser og flyselskaper, skriver WSWS.

Den faglige landsorganisasjonen CGT skriver:

Alt dette må sees i sammenheng med galopperende inflasjon (+4,8 % på ett år), noe som gjør lønnsspørsmålet desto mer fundamentalt: gass, drivstoff, mat og grunnleggende nødvendigheter blir dyrere og dyrere, noe som av og til tvinger arbeidstakere til å ta vanskelige valg for sine familier.

Dagen før streiken i Frankrike gikk flyselskaper og flygeledere i Italia ut på flyplasser over hele landet, skriver corriere.it. Rundt 68 flyvninger i Milano Malpensa, 40 i Milano Bergamo og 15 hver i Linate og Torino ble kansellert da flygeledere og arbeidere hos Alitalia, RyanAir, EasyJet, Volotea og andre flyselskaper gikk i streik på grunn av lønns- og arbeidsforhold.

Italienske fagforeningsfunksjonærer fortalte Corriere della Sera at streiken for flyselskapets arbeidere var mot «brudd på minstelønnsregler fastsatt av den nasjonale kontrakten, fortsatt lave lønnsnivåer, vilkårlige reduksjoner i lønn, manglende betaling av sykedager, selskapets nektelse av å gi obligatorisk feriedager i sommersesongen, og mangel på vann og måltider for personalet.»

Forrige artikkelDomstol i Sicilia: Obligatorisk vaksine i strid med grunnloven
Neste artikkelElon Musk er ingen teknoopprører, han jobber for Pentagon